Sport

«Perry» om FIFA-toppens landslagsnei: – Kommer stadig nye utspill

Landslagets assistenttrener teller timer til ballen ruller igjen. FIFA-utspill om mulige utsettelser tenker han lite på.

Tirsdag uttalte FIFA-visepresident Victor Montagliani at han tviler på mer landslagsfotball i 2020. FIFA-toppen mener klubbfotball bør prioriteres. Dersom det ikke blir landskamper til høsten, kan blant annet Norges mye omtalte møte med Serbia i nasjonsligaomspillet stå i fare.

Per Joar Hansen, assistenttrener på det norske herrelandslaget i fotball, lar seg ikke stresse av Montagliani.

– Det kommer stadig nye utspill om dette, og fra flere hold. Vi kan ikke gjøre annet enn å forholde oss til den kontakten vi har med UEFA. De planlegger fortsatt for at man skal kunne gjennomføre landslagsfotball i høst, i perioden september-oktober-november. Da er det dét vi forholder oss til, sier «Perry» til Dagsavisen.

Surrealistisk

Den tidligere Rosenborg-treneren er klar på at koronavirusets herjinger har skapt en surrealistisk hverdag i toppfotballen.

– Det er klart. Det er en helt absurd situasjon for alle som driver med fotball. Jeg og alle andre fotballtrenere føler oss nok nå som Johan uten land, den tidligere engelske kongen, sier Hansen humrende.

Johan av England var konge fra 1199 til 1216. Han fikk tilnavnet «uten land» fordi han ikke fikk noe len av sin far, skriver Store Norske Leksikon. Og der Johan av England ikke hadde et len, har Perry for øyeblikket ikke et lag å trene.

– I klubbfotballen har man i det minste kommet i gang med trening fem og fem. For landslagsfotballens del må man forholde seg til når seriespillet kan starte igjen rundt omkring. Det er en veldig spesiell situasjon, men man får ikke gjort annet enn å følge de rådene som kommer, legger 54-åringen til.

Les også: Ingen fotballandskamper før til høsten

– Hvis Montagliani får rett står den viktige kampen mellom Norge og Serbia i fare. Hva skjer da?

– Som sagt, det er mange utspill som kommer. Vi vet jo at UEFA jobber febrilsk med å kartlegge når seriefotballen kan begynne å rulle igjen, og hvordan kalenderen da vil se ut. Mesterligaen, Europaligaen og i tillegg landslagsfotballen skal inn i det regnestykket. Men det går nesten ikke an å spekulere i dette nå.

40 minutter lang video

Lars Lagerbäcks assistent sier at det fortsatt jobbes kontinuerlig mot Serbia-matchen, som nå er blitt utsatt to ganger.

– Vi har jobbet mot 26. mars, så mot juni, og nå mot en ny mulig dato i høst. Det er der vi er nå. Og vi har gjort forarbeid mot Serbia-kampen hele veien. I januar sendte vi ut en 40 minutter lang video med analyse til spillerne. Mye i den vil fortsatt være relevant hvis kampen spilles i høst. I tillegg har vi reist rundt for å snakke med spillerne våre. Selv var jeg i elleve land i vinter, før Europa stengte ned, beretter Hansen.

Han gir et eksempel på hvor raskt koronasituasjonen har eskalert:

– Da jeg begynte på reisene i januar, var det ingen restriksjoner på noe som helst hos klubbene. Min siste tur var til Dortmund (Erling Braut Haalands klubb, journ.anm.) 5. mars, og da kom den første restriksjonen. Da sa klubblegen at vi ikke kunne sitte på fellesarealet og snakke. Det var jo helt greit. Men jeg fikk likevel snakke med treneren og se på treningene.

– 9. mars kom jeg hjem, og like etter stengte Europa. Utrolig spesielt, sier Hansen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hyppig kontakt

Perry har hyppig kontakt med landslagssjef Lars Lagerbäck, også nå når det ikke spilles kamper.

– Vi jobber som normalt. Vi snakker like mye, om ikke mer, enn før. Det blir rundt fire ganger i uka, sier han.

– Hva med kontakten med spillerne?

– Vi har kontakt med dem gjennom WhatsApp og den type digitale kanaler. I tillegg har det medisinske støtteapparatet vårt fordelt spillerne mellom seg, slik at de kan svare på eventuelle spørsmål, for eksempel rundt koronaviruset. Men jeg opplever at klubbene ivaretar spillerne på en god måte nå, svarer Hansen.

– Hva sier magefølelsen, blir det Norge – Serbia i 2020?

– Jeg håper absolutt på det. Og det ser jo lovende ut, for mange land har nå fått kontroll på smitten. Men vi må forholde oss til det ekspertisen sier, svarer han.

– Hva tenker du om at kampen eventuelt går uten tilskuere?

– Det blir min personlige mening, da. Fotball er jo til for folket. Men hvis man er nødt til å velge, tar jeg det som noe positivt hvis ballen kan begynne å rulle igjen, selv uten tilskuere. Hvis det blir umulig å spille med folk på tribunen, så får vi spille uten, sier landslagsassistenten.

Mer fra Dagsavisen