Sport

Påtalenemnda vil utestenge Johaug i 14 måneder

Påtalenemnda i Antidoping Norge legger ned påstand om at Therese Johaug utestenges i 14 måneder. Johaug går i så fall glipp av Lahti-VM i februar, men rekker OL i 2018.

Av Jørn Henriksen Skjærpe

– Jeg er glad for at påtalenemnda har trodd på det jeg har sagt. Men jeg forstår ikke at det som har skjedd kan gi grunn til 14 måneders utestengelse, sier Therese Johaug om påtalenemndas innstilling i en pressemelding.

Utestengelsesperioden vil gjelde fra 18. oktober i år, skriver nemnda i en pressemelding. Innstillingen ble offentliggjort tidlig tirsdag ettermiddag. Nemnda har lagt ned følgende påstand:

«Therese Johaug dømmes til tap av retten til å delta i konkurranser og organisert trening, samt retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv for en periode av 14 – fjorten – måneder, med virkning fra tidspunkt for ilagt suspensjon 18.10.2016.»

Overrasket

Mads Kaggestad synes påtalenemndas innstilling på 14 måneders utestengelse var overraskende strengt.

– Jeg hadde trodd at tvilen skulle komme henne mer til gode. At hun hadde lyttet til legens råd med hans autoritet, sier Kaggestad, som er TV 2s dopingekspert, til NTB.

– Enten tror de ikke på forklaringen på kjøp og bruk av kremen (Trofodermin), eller så går det litt politikk i det. Gir de for lav straff, frykter de nok anke av WADA eller Det internasjonale skiforbundet. Det kan være årsaken til innstillingen på 14 måneder, spekulerer Kaggestad.

Til domsutvalget

Utestenges Johaug i 14 måneder med virkning fra oktober, rekker hun akkurat ikke neste års sesongstart, men OL i 2018 er godt innenfor. OL i Pyeongchang starter i februar 2018.

Nå er det domsutvalget i idrettsforbundet som skal dømme langrennsstjernen. Når en påtalebegjæring kommer dit, får utøveren tre ukers frist til å uttale seg. Deretter vil en muntlig høring bli berammet av domsutvalget.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Testet positivt

Therese Johaug testet positivt for doping 16. september, men har ikke erkjent å ha gjort noe galt. Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen har derimot tatt på seg all skyld i saken. 28 år gamle Johaug har fått i seg det forbudte stoffet clostebol, angivelig etter bruk av kremen Trofodermin. Hun skal ha brukt kremen til å behandle en solbrent leppe.

Verken Johaug eller Bendiksen la merke til et stort «doping»-merke på krem-pakken som ble kjøpt inn på samling i Italia. Det ble heller ikke sjekket opp om kremen hadde ulovlige stoffer.

Langrennsesset er for tiden utestengt. Hun har ikke konkurrert denne sesongen.

Fikk lignende straff

Den italienske syklisten Stegano Agostini ble utestengt i 15 måneder da han testet positivt for clostebol i august 2013. Han brukte en krem for behandling av et utslett. Agostini ble sparket av laget sitt Cannondale og valgte å forlate sykkelsporten etter avsløringen.

Totalt 27 utøvere er tatt for bruk av clostebol, ifølge dopinglist.com. Brorparten har fått ett års utestengelse eller mer.

Relevant for saken er også at Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) vurderer å endre sitt regelverk. Det vil kunne gjøre at doptatte utøvere automatisk utestenges i det påfølgende OL. Dette kan slå inn for Johaugs del om IOC endrer koden i løpet av noen måneder. (NTB)

Expressen: Ventet Johaug-straff

At Antidoping Norge har lagt ned påstand om 14 måneders utestengelse, var ventet, mener Expressens nyhetssjef.

– Dette var rimelig og ventet. Det var nok der man hadde trodd at Antidoping Norge ville lande, sier Expressens nyhetssjef Kalle Forsell kort tid etter at straffen på 14 måneders utestengelse ble kjent tirsdag ettermiddag.

Han er ikke i tvil om at dette er et hardt slag mot Johaug.

– Absolutt, de er tydelig på at hun ikke er uten skyld, at hun har gjort feil og at hun skal straffes. Jeg blir overrasket om domsutvalget (i Norges Idrettsforbund) kommer fram til noe annet, sier Forsell.

Han kaller Johaug-saken gigantisk i Norge og legger til at det er reist en rekke spørsmål rundt tilfeldighetene i saken:

– Det fins mange spørsmål, blant annet at hun to uker før hun ble tatt, sa i et intervju på TV at hun aldri tar noe, selv ikke en salve, uten at hun trippelsjekker først. Men det gjorde hun. Hun tok en salve der det står tydelig på forpakningen at det inneholder et dopingstoff, sier Forsell. (NTB)

Kiær i påtalenemnda: – En av våre mer omfattende saker

Niels Kiær i påtalenemnda sier at det har vært en stor jobb å komme fram til innstillingen om 14 måneder utestengelse.

– Det har vært en omfattende jobb, ikke minst for å bekrefte opplysningene vi har fått. Det har vært en av de større sakene vi har behandlet, men rent dopingteknisk har det ikke vært komplisert. Det er ikke strid om analysesvaret, sier Kiær til NTB.

Kiær er advokat og én av fire i nemnda som har kommet fram til en innstilling på 14 måneder.

– Har det vært uenigheter?

– Det vil jeg ikke si noe om.

I en pressemelding fra Therese Johaugs advokat, Christian B. Hjort, kommer det fram at vedtaket ble lagt fram 22. november.

– Vi har brukt tid på å gå gjennom protokollene. Det er mye presseinteresse, så vi har måttet forberede oss på en forsvarlig måte. I tillegg må utøver varsles, sier Kiær om hvorfor det har tatt én uke til påstanden ble offentlig kjent.

Slik var påtalenemnda satt sammen:

* Leder Anstein Gjengedal, jurist og tidligere politimester i Oslo.

* Kåre Birkeland, professor i endokrinologi ved i UiO.

* Rigmor Solberg, professor i farmakologi ved UiO.

* Sekretariat Niels Kiær, advokat.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen