Ski

Pappalivet har tatt fokuset vekk fra virus-usikkerheten for Holund

Den nye tilværelsen som far til lille Håkon har tvunget Hans Christer Holund til å tenke på helt andre ting enn viruspandemien de siste månedene.

Femmilsverdensmester og Lyn-løper Holund ble far for første gang i juni. Siden da har han sjonglert den nye rollen med langt mer kjente rutiner som langrennsløper.

– Man vet litt hva man går til. Jeg er ikke den første som har fått barn, men det er klart ting blir annerledes. De første månedene ble det lite søvn. Det var nok det jeg merket best. Jeg var litt konstant trøtt, smiler Holund til NTB.

Tirsdag stilte han til pressetreff i Holmenkollen. Der ble den nye familiesituasjonen naturlig nok et tema. Landslagsprofilen sier med et smil at hjemmets nye sjef nå i større grad åpner for tilstrekkelig søvn på nattestid.

– Han har blitt snill og roligere. Han laget mye lyd i starten. Nå begynner det å bli gøy, for nå kan jeg kommunisere mer med ham, smiler Holund.

Les også: Holund skulle legge opp etter OL 2022. Nå er han ikke like sikker lenger (DA+)

Overskygger usikkerheten

Umiddelbart etter fødselen var det mer vrient å skjøtte treningsarbeidet slik han er vant til.

– Jeg fikk gjort jobben, men kvaliteten blir dårligere hvis du sover dårligere, sier Holund.

Samtidig gir familiens ferskeste tilskudd også ekstra energi i hverdagen.

– Denne ekstra gleden i hverdagen overskygger den ekstra jobben det er å ha barn. Det gir deg mye energi, konstaterer gullvinneren fra VM-femmila i Seefeld i 2019.

Den nye livssituasjonen som familiefar har også gitt mindre tid til å fokusere på viruspandemien og konsekvensene den har fått og kan få for langrennssesongen som nå venter.

– Det har vært mye usikkerhet i 2020, og det å få flyttet fokuset bort fra det, er bare en fordel, sier Holund.

Får løft?

– Mange idrettsutøvere har fått ytterligere sportslig framgang etter å ha fått barn?

– Det er betryggende å se. For bare noen år siden var det opplest og vedtatt at du var ferdig hvis du fikk barn, men (Martin Johnsrud) Sundby har fortsatt prestert, og (Pål) Golberg tok et steg etter at han fikk barn, sier Holund.

Vinteren som kommer vil vise om romerikingen også får det samme.

En solid treningsinnsats er i alle fall lagt ned, til tross for at en skulderskade skapte litt trøbbel tidlig i sommer.

– Det satte meg litt på sidelinjen, særlig på starten av forsommeren. Det har jeg fått kontroll på nå. Nå trener jeg som vanlig, sier Holund.

Den kommende langrennssesongen innledes tradisjonen tro med nasjonal åpning på Beitostølen i neste måned.

Mer fra Dagsavisen