Sport

Pappa, lege og langløper

Tord Asle Gjerdalen er lege. Men foreløpig går han bare på ski. Sommer og vinter.

Langrenn er for stayere. Men stayere trenger også påfyll.

Tord Asle Gjerdalen er rangert som verdens beste langløper ettersom han i fjor vant langdistansecupen (Ski Classics).

Les også: Isnes og Nordlie kniver om de samme spillerne (DA+)

Trener smart

Med to småbarn hjemme på Kjelsås og ferdig utdannet lege, lurer man på hvordan tida går opp.

– Ved å trene smart og mye hjemmefra. Alle har god nok tid. Noen velger en time i lunsjen, nå har jeg kuttet mye av reisingen og tida jeg har ventet på flyplasser brukes heller til trening hjemmefra, sier Tord Asle Gjerdalen (35) til Dagsavisen.

Vi møter ham på Beitostølen, men det meste av treningen foregår i Lillomarka eller eksempelvis en rulleskiøkt fra Kjelsås til Lillehammer, som han kan finne på å ta.

Les også: Landslagsback i ishockey hjem til Vålerenga

Marcialonga viktigst

Etter at Gjerdalen hoppet av landslaget, der han blant annet tok med seg to VM-gull i stafett og bronse på VM-femmila i Holmenkollen i 2011 (seks sekunder bak Petter Northug) har Gjerdalen satset langløp.

Han vant Marcialonga tre år på rad, og det er også vinterens fremste mål samtidig som han gjerne vil ha den gule ledertrøya i Ski Classics.

Mens den tradisjonelle verdenscupen har startet, venter langløperne noen uker til.

Nå heter laget hans «Team Ragde Eiendom», de har sikret tre års finansiering, har Jørgen Aukland som manager, Magnar Dalen som sportssjef og har Vasaloppvinner Andreas Nygaard på laget.

– Når skal du begynne å jobbe som lege?

– Når jeg blir voksen. Det er tre år siden jeg ble ferdig utdannet, men så lenge dette er moro fortsetter jeg. Ja, ett år av gangen, sier Gjerdalen, som sier at han har bygd opp så mange plusspoeng hjemme at dette går helt fint.

Les også: Gjerdalen vant i Cortina

– Jeg trener med og uten barn. Det går helt fint å dytte barnevogn opp til Grefsenkollen, de synes det er moro også. Med litt planlegging går det fint, sier han.

Jørgen Aukland er manager og den tidligere Vasaloppvinneren har ansvaret for logistikken.

Han er selv småbarnsfar og har flere fedre på laget.

– Dette er også en del av langrenn-rekrutteringen. Fedretreff på skirenn. Det er mye logistikk, men det går opp, sier Aukland.

– Det handler om å motivere seg til å ta nye steg. Tøffhetsgraden på trening har økt. Og staketeknikken har hjulpet meg videre, sier Gjerdalen.

– Jeg har aldri vært god til å smøre ski, sier han.

Mer fra Dagsavisen