Pål Golberg spurtslo Bolsjunov på 15-kilometeren i Östersund

Pål Golberg slo Aleksandr Bolsjunov på oppløpet og vant jaktstarten på andre etappe av Ski Tour i Östersund. Bak dem fulgte seks nordmenn.

Av Mathias Eftedal

Golberg var i kjempeform med god glid og sikret seieren på jaktstart rett foran Bolsjunov, som var ute etter å revansjere seg etter femteplassen på lørdagens intervallstart.

– Jeg må klype meg litt i armen. Det har ikke vært i nærheten av det her i noen år, men det viser bare igjen at det ikke er så lang vei opp, sa Golberg til NRK.

Bolsjunov tok igjen fire nordmenn foran han, men fem sekunder bak russeren startet Golberg, som virket sterk hele løpet gjennom. Mot slutten viste han styrke og vant søndagens jaktstart.

Martin Løwstrøm Nyenget var best av de resterende nordmennene og tok 3.-plassen.

Nordmenn i front

Krüger startet kun to sekunder bak Røthe, og de to gikk sammen i front fra starten av løpet.

De fikk mer enn nok med å holde unna for Bolsjunov og fem andre nordmenn som jaktet bak, og på målingen ved 4,4 kilometer var alle samlet.

Drøye 20 sekunder senere på samme måling klokket fire nye russere inn sammen med franske Adrien Backscheider, men de klarte aldri å få kontakt.

Bolsjunov og nordmennene var samlet og holdt følge helt til det gjensto drøye tre kilometer av jaktstarten. Da stakk Golberg fra i front og splittet opp ledergruppen. Bare Bolsjunov og lørdagens vinner Røthe klarte å holde følge. Også Nyenget fikk etter hvert kontakt.

Rett før oppløpet stakk Golberg ifra Bolsjunov og vant med russeren halsende bak.

– Det var veldig bra. Jeg blir bekymret når jeg får luke, og så kommer de tilbake igjen, men i dag var jeg rett og slett bare bedre enn de oppover og da vet jeg at jeg bør ta de, oppsummerte Golberg.

Klæbo sliter

Johannes Høsflot Klæbo startet hele 1.27 bak etter en skuffende start på Ski Tour lørdag. Trønderen klarte så vidt å bli friskmeldt til touren, men slet på intervallstarten som han måtte gå med en skinne på sine skadde fingre.

Til søndagens jaktstart var skinnen av, men Klæbo endte til slutt 2 minutter og 15 sekunder bak vinneren Golberg. Etappeseieren kunne han altså se langt etter, og nå spørs det om han i det hele tatt har lyst til å fullføre touren.

– Nei, jeg har egentlig ikke det, ikke sånn som det er nå. Så vi må ta en grundig evaluering, sa Klæbo om lysten på å fortsette.

Calle Halfvarsson har allerede valgt å stå av skitouren som er en nyvinning denne sesongen. Neste etappe er sprint i Åre, der avslutningen på 250 meter går i bratt motbakke, på tirsdag.

Verdenscup langrenn søndag i Östersund, Sverige, jaktstarter:

Menn, 15 km:

1) Pål Golberg, Norge 1.05.31, 2) Aleksandr Bolsjunov, Russland 0.01 min bak, 3) Martin Loewstrøm Nyenget, Norge 0.02, 4) Sjur Røthe, Norge 0.03, 5) Hans Christer Holund, Norge 0.08, 6) Finn Hågen Krogh, Norge 0.40, 7) Martin Johnsrud Sundby, Norge 0.43, 8) Erik Valnes, Norge 0.52, 9) Iivo Niskanen, Finland 0.55, 10) Dario Cologna, Sveits 0.55.

Øvrige norske: 23) Emil Iversen 1.53, 25) Johannes Høsflot Klæbo 2.15.

Ski Tour (2 av 6 etapper):

1) Golberg 1.05.31, 2) Bolsjunov 0.01 min bak, 3) Nyenget 0.02, 4) Røthe 0.03, 5) Holund 0.08, 6) Krogh 0.40, 7) Sundby 0.43, 8) Valnes 0.52, 9) Niskanen 0.55, 10) Cologna 0.55.

Øvrige norske: 11) Krüger 0.56, 23) Iversen 1.53, 25) Klæbo 2.15.