Fotball

På fotballeventyr i New York

Husker du New York Cosmos? Pelé, Beckenbauer og store visjoner på 80-tallet? Nå heter toppscoreren i klubben Mads Stokkelien.

NEW YORK (Dagsavisen): - Ja, det er jo et lite eventyr jeg har fått oppleve, sier Mads Stokkelien der vi sitter i garderobeanlegget ved Hofstra-universitet på Long Island, en halvtimes togtur fra Manhattan.

Her havnet han altså, spilleren som i januar i år var tiltenkt en rolle i Bob Bradleys Stabæk-tropp, men som havnet i New York kjappere enn han kunne ane.

Nå har han fått nytt kontraktforslag for 2015. Klubbens siste signering: Den spanske legenden Raul, som inntil for få uker siden fortsatt var toppscoreren i Champions League.

- Ja, det skjer morsomme ting rundt klubben. Jeg merker jo at mange har et forhold til dette klubbnavnet, selv om Cosmos i dag er noe annet enn hva det var på 80-tallet, sier Stokkelien, som trives «farlig godt» på Long Island, men som samtidig har tannlegestudiet i Oslo å ivareta. Tar han for lang permisjon, risikerer han å måtte starte studiet på nytt.

- Men dette er jo et lite eventyr i en klubb som nå kjemper seg inn på «soccer»-markedet i denne fascinerende byen, sier han.

 

Ble kjøpt opp

Kortversjonen av New York Cosmos er at klubben ble lagt ned i 1985 etter å ha brukt store ressurser på å bli USAs største fotballklubb. I 2010 kjøpte tidligere Tottenham-visedirektør Paul Kensley rettighetene til navnet, fikk med seg Liverpool-lederen Rick Parry og bestemte seg for å gjenreise New York Cosmos. Og legendariske Pelé fikk rollen som ærespresident. Den har han ennå.

Nå har disse solgt klubben videre til amerikanske eiere som har fått tunge sponsorer i ryggen. Drømmen er at de cirka 5.000 tilskuerne som følger hjemmekampene på Shuart stadium om få år kan flytte til en ny stadion med plass til 25.000 tilskuere i Belmont Park, nærmere Queens.

 

Tre klubber

New York Cosmos har ikke fått plass i USAs største fotballiga, Major League Soccer (MLS) der New York Red Bulls spiller. De kunne ikke starte der. Derfor holder de hus i North American Soccer League. Nå er det ikke noe divisjonssystem i USA med opp- og nedrykk. Her er det økonomi som gjelder.

Og nå kommer også New York City FC, som Manchester Citys eiere og baseballklubben New York Yankees står bak. De skal holde til i Bronx og debuterer i MLS neste år.

Men den langsiktige planen til Cosmos er også å spille der, kanskje i løpet av tre år.

- Men vi slo Red Bulls 3-0 i cupen, det var vel et av sesongens høydepunkter, sier Stokkelien, som endte som klubbens toppscorer i år med sine åtte mål. Han spilte også flest kamper for klubben.

Og den første scoringen hans mot Red Bulls ble i forrige uke kåret til årets mål av supporterne, og kan sees på klubbens hjemmeside, www.nycosmos.com.

Det var også det første målet den nye klubben scoret mot et MLS-lag. Men Cosmos forsvant i 16-delsfinalen i US Open Cup, som er den eneste fotballturneringen som involverer hele USA.

 

Internasjonalt

Nå er 2015-stallen komponert og den inneholder spillere fra åtte nasjoner utenom USA.

- Mads har tilført oss avslutteregenskaper, muskler og godt humør, sier trener Giovanni Savarese, en kar fra Venezuela med italienske aner.

Det er fem heltidsansatte trenere i klubben.

- Men hvordan i all verden havnet du her?

- Det lurer jeg nesten på også! Jeg spilte sammen med Hunter Freeman i Start og han var på plass i klubben. De jaktet en spiss og Hunter foreslo meg. Så så de på noen videoer og plutselig fikk jeg telefon fra treneren. Jeg reiste og besøkte klubben og ble fascinert. Jeg fikk en ettårskontrakt og valgte å slå til. det angrer jeg ikke på, gliser Stokkelien, som har fått seg leilighet rett ved treningsfeltet.

Men han er på hyppige turer til Manhattan for å nyte storbylivet der.

Den nye sesongen har avspark 18. april. Stokkelien har grønn trøye nummer 18, mens Raul har nummer 7. Og de blir rekkekamerater snart.

Det er faktisk ganske sannsynlig.

 

 

 

Mer fra Dagsavisen