Sport

– På falske premisser

Søndag opphevet Norges Skiforbund avtalen med TV 2, arrangøren av X Games i Oslo. Grunn: Mangel på dopingkontroll.

Bystyret i Oslo vedtok mot 26 stemmer (Arbeiderpartiet, SV og Rødt) å bevilge 42 millioner kroner til X Games-arrangementet som starter i Oslo denne uka.

Norges Skiforbund sluttet seg til arrangementet og underskrev 22. april 2015 en avtale med TV 2. Søndag ble altså avtalen opphevet på grunn av at forpliktelsene knyttet til dopingtester ikke blir overholdt. For Norges Skiforbund var det en forutsetning.

Garanti

Bjørnar Moxnes og Rødt var mot at Oslo kommune skulle gå inn med titalls av millioner i støtte til arrangementet. Nå mener han at flertallet som gikk inn for støtte, gjorde det på falske premisser.

Han viser til at under behandlingen i bystyret var nettopp dette med doping et tema. Da kom garantien fra Høyres Trine Nicolaysen Dahl. Hun sa:

«Avtalen som er signert mellom TV 2, Skiforbundet og Snowboardforbundet vil sørge for å sikre idrettens interesser på lik linje med de kommersielle interessene. Avtalen sikrer også at idrettens verdier, som antidopingarbeidet, vil ivaretas, og involvering av frivillige gjennom forbundene vil utgjøre en viktig og nødvendig del av arrangementet.»

Mistenkte

– Vi mistenkte hele tida at dette spørsmålet ikke var avklart. Dette handler om at det er rent kommersielle aktører som står bak arrangementet. Vi ble lurt på falske premisser, sier Bjørnar Moxnes til Dagsavisen.

– Og vi har hele tida ment at X Games bryter med den norske idrettsmodellen. Slike arrangement skal være av og for utøvere gjennom deres forbund, legger han til.

Les også: Her skal verdensstjernene konkurrere

Penger nok

Han peker også på at TV 2 og Disney-konsernet har penger nok til selv å stå for finansieringen.

– TV 2 har et overskudd på 719 millioner kroner, og Disneykonsernets direktør har ei lønn på 45 millioner. Og for Oslo kommune er 42 millioner faktisk mange penger, sier Rødts partileder.

Desperate

Tidligere kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke (V), som var pådriver for å få gjennom den kommunale støtten, har dette å si til Nettavisen:

– Jeg opplever at dette er to personer, Inge Andersen og Erik Røste, sitt siste desperate forsøk på å stoppe et arrangement som de hele tiden har vært imot.

Det ble bevilget 42 millioner kroner fra Oslo kommune til å gå inn med de resterende 10 millionene, som dekker TV-produksjonskostnadene. Totalbudsjettet for X Games i Oslo var 52 millioner ifølge vedtaket.

– Dette utfordrer hele deres modell der den organiserte idretten har kontroll over arrangementer på norsk jord, mener Bjercke.

Skipresident Erik Røste sier til Nettavisen at Bjerckes påstander er feil, og at årsaken til at Skiforbundet trekker seg ut handler om at idrettsarrangementer på norsk jord skal dopingtestes under WADAs reglement.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Mer fra Dagsavisen