Overrasket Hergeirsson: Bommet kanskje på keepervalget

(Tyskland - Norge 33-32). Tittelforsvarer Norge var helrustne i EM-premieren lørdag. Landslagssjef Thorir Hergeirsson skjønner ikke hva som slo feil på vei mot 32-33-tapet for Tyskland.

Av Espen Hartvig

BREST: Hergeirsson er svært overrasket over hva han så av sitt lag. Det var ikke noe i oppkjøringen til oppgjøret som tydet på en slik defensiv kollaps.

– Jeg må si at jeg grubler fælt over hvilke knapper vi ikke fikk trykket på. Aggressiviteten, dynamikken og iveren i forsvarsspillet var der bare delvis der fra start. Vi hadde nesten ikke taklinger. Det ble også mye stress av det. I andreomgangen føltes det som hvert av våre angrep var det siste i kampen, sier Hergeirsson til NTB.

Heidi Løke har heller ikke noe godt svar på hva som gikk galt. 

– I dag henger det ikke sammen i det hele tatt. Det er litt vanskelig å si hva det er, men 33 innslupne mål er jo absolutt ikke godt nok, sier Løke.

Norge fikk en haug kontringsmål mot seg i 1.-omgangen, men ledet likevel 16-15.

Etter pausen var det lenge nesten ikke redninger fra keeper Katrine Lunde, og Tyskland avgjorde til en sensasjonell seier.

Norge har nå satt seg under et solid press i EM. Laget kan fortsatt gå videre fra puljen med fire poeng. Men det krever to seirer over Tsjekkia og Romania og hjelp fra andre lag dagene som kommer.

Og med samme kvalitet på spillet som lørdag mot Romania, kan det gå riktig galt for Norge.

Feil keepervalg?

Keeper Silje Solberg spilte en bunnsolid 1. omgang i EM-åpningen mot Tyskland, men ble likevel benket. Hergeirsson er åpen for kritikk.

Solberg hadde vel 40 i redningsprosent de første 30 minuttene. Svært mange stusset da Katrine Lunde kom på banen fra start av 2.-omgangen.

Veteranen fikk et blytungt møte med EM og ble skutt helt i senk av tyskerne i lengre perioder. 

– Det er i stor grad Mats (Olsson) sitt ansvar å gjøre keeperbytter selv om jeg har siste ord. Det er greit nok å bytte i pausen. Så kan vi jo diskutere om vi skulle ha byttet Silje inn igjen litt tidligere. Det mener vi nok nå at vi burde ha gjort, sier Thorir Hergeirsson til NTB.

– Vi burde kanskje ha satt henne inn etter et kvarter, og i hvert fall etter at hun reddet et straffekast. 

Ville ha mer

Olsson sier dette om Solbergs førsteomgang og byttet: 

– Den var OK, men ikke superbra. I og med at vi har to så bra målvakter, hadde jeg håpet på og regnet med at det skulle bli ytterligere et løft i andre omgang, sier keepertrener Olsson til NTB.

– Jeg tenker at han (Olsson) vil ha i gang begge keeperne, og det er veldig forståelig. Det er et valg de (trenerne) tar. Så er det jo greit å være etterpåklok, sier en diplomatisk Solberg til NTB.

Strek i regningen

Hun kom inn og reddet to straffer etter pause og fikk så spille de siste fem minuttene for et stresset og presset norsk lag.

Solberg stoppet på 43 i offisiell redningsprosent mot Lundes 17.

Landslagsledelsen ønsket å få i gang Lunde som har slitt med småskade den siste tiden, men mye tyder på at det valget kan ha fratatt Norge seieren.

Norge fortsetter EM mot Tsjekkia mandag og Romania onsdag. Tapet for Tyskland kan gjøre veien videre kronglete.

Romania i teten

Romania utnyttet Norges feilskjær i EM-åpningen og inntok lederrollen i gruppe D . Rumenerne slo Tsjekkia 31-28 lørdag kveld.

Romania ledet 17-11 til pause. Luken ble litt mindre til slutt, men sluttspurten kom for sent for Tsjekkia. Superstjernen Cristina Neagu gjorde åtte mål, men ble ikke rumenernes toppscorer. Det ble Eliza Buceschi med en scoring mer.

Norge har satt seg under et solid press i EM. Laget kan fortsatt gå videre fra puljen med fire poeng, men det krever to seirer over Tsjekkia og Romania og hjelp fra andre lag i dagene som kommer.

Romania er et småskummelt lag, og de norske jentene må heve nivået markant før lagene møtes onsdag. (NTB)

EM-sluttspill håndball kvinner i Frankrike lørdag, gruppe B i Brest: 

Norge – Tyskland 32-33 (16-15)

Brest Arena: Ca. 6000 tilskuere

Norge: Katrine Lunde, Silje Solberg - Henny Ella Reistad 2, Emilie Hegh Arntzen 4, Veronica Kristiansen 2, Heidi Løke 5, Silje Waade 2, Stine Bredal Oftedal 7, Malin Aune 3, Kari Brattset 1, Linn Jørum Sulland 3, Sanna Solberg 1, Marta Tomac 1, Marit Røsberg Jacobsen 1, Vilde Ingstad.

Toppscorer Tyskland: Emily Bolk og Ina Grossmann, begge 5.

Utvisninger: Norge 5 x 2 min., Tyskland 6 x 2 min.

Dommere: Charlotte Bonaventura og Julie Bonaventura, Frankrike.

Øvrig kamp i pulja: Romania - Tsjekkia 31-28 (17-11)

Norge møter Tsjekkia mandag og Romania onsdag.

Øvrige kamer lørdag:

Gruppe C (i Montbeliard):

Ungarn – Nederland 25-28 (11-11), Spania – Kroatia 25-18 (15-5).

De tre beste i hver gruppe til hovedrunden.