Overlegen VIF-seier mot lillebror Grüner

(Grüner - Vålerenga 2-6). I det første oppgjøret mellom Grüner og Vålerenga siden 1977 var det gjestene som var det beste laget. Storebror Vålerenga vant til slutt 6-2 i byderbyet.

Av Even Lübeck

GRÜNERHALLEN (Dagsavisen): Grüner imponerte stort mot Frisk Asker på hjemmebane forrige torsdag, og både ledet 2-1 og holdt Frisk til 2-2 med tre minutter igjen. Det ble til slutt tap 2-3, men kampen var en positiv overraskelse for Grüner.

En uke senere var det duket for sesongens største hjemmekamp for laget fra Løkka, mot storebror Vålerenga. Med en stappfull Grünerhall og publikum stående overalt i arenaen var rammen rundt kampen meget god.

Første møte i Get-ligaen

- Det var et hyggelig bekjentskap. Det er første gang vi møter Grüner i Get-ligaen, så det var absolutt positivt, sier Vålerenga-trener Roy Johansen etter kampen.

Etter 1-1 i den første perioden giret Vålerenga opp to hakk og avgjorde kampen i den andre perioden med fire mål. Med en komfortabel 5-2-ledelse før de siste 20 minuttene hadde ikke gjestene noen problemer med å cruise inn til sesongens femte seier.

Likevel var ikke VIF-trener Johansen full av begeistring etter seieren.

– Vi føler ikke at vi gjør en veldig bra match, men vi får med oss poengene, så sånn sett var det greit. Vi har bra kontroll hele veien, men vi burde hatt flere skudd og scoret flere mål. Men ellers, alt i alt, er jeg fornøyd, sier treneren.

– Og i den andre perioden så avgjør dere kampen?

– Vi snakket om at vi måtte få flere skudd utenifra. Det klarte vi.

Oppskriftsmessig ledelse og Grüner-utligning

Vålerenga kjørte den første perioden og tok oppskriftsmessig ledelsen 1-0 etter elleve minutter ved svenske Kalle Ekelund. Det var i overtallsspill, etter flere store muligheter fra de hvitkledde.

Litt ut av ingenting utlignet hjemmelaget til 1-1 fire minutter senere. Ole Daniel Bruun Setsaas klarte å styre skuddet fra Emil Hybertsen i mål, bak en utspilt Joachim Svendsen i Vålerenga-buret.

- Vi henger bra med i begynnelsen, men så blir det litt for tøft for oss når vi spiller i undertall, både i første, andre og tredje periode. De er tunge foran mål og har alltid to mann foran keeper. Det er vanskelig å få dytta dem vekk, sier Grüner-kaptein Sebastian Skaar.

Massivt Vålerenga-trøkk

Den andre perioden var bare 48 sekunder gammel da VIF tok ledelsen igjen. Tobias Lindström tok seg inn i Grüner-sonen og limte pucken opp i krysset.

Et nytt skudd fra distanse og en ny styring senere sto det 3-1 på måltavla. Svein Linus Rotbakken skjøt og traff kølla til mannen med gullhjelmen i Thomas Olsen. Også denne scoringen kunne Jesper Ekeberg i Grüner-målet gjøre lite med.

Så økte Ekelund til 4-1 med en skikkelig lekkerbisken. Svensken gjorde alt selv - dro av to svartkledde og la pucken lekkert mellom beina på Ekeberg.

Grüner hadde flere gode muligheter til å redusere på både 1-3 og 1-4, men klarte ikke å overliste Svendsen.

Det gjorde Rolf Thomas Bendixen Aastad med fem minutter igjen av den andre perioden. I overtall fant Vojtech Zounek Aastad foran mål, og nordmannen vippet pucken opp i nettaket. Dermed var det kamp igjen i en fullsatt Grünerhall.

Håpet for Grüner fikk seg en kraftig støkk bare tre minutter senere. Daniel Sørvik fikk skyte fra blue-line, og pucken gikk rett i krysset. Da var Vålerenga foran med tre med 20 minutter igjen.

– Jeg syntes vi prøver og kjemper og står på etter de fire VIF-målene, men det er klart at oppoverbakken blir mye brattere når vi får tre i ræva der. Vi kjemper bra, men de var hakket hvassere, sier Skaar.

Rolig og kontrollert 3.periode

Den tredje perioden var flere hakk roligere enn den andre, hvor det ble scoret fem mål. Vålerenga hadde stålkontroll og cruiset inn til sesongens femte seier. Magnus Brekke Henriksen kranglet inn en retur etter at Thomas Olsen nesten hadde klart å sette pucken i mål fra en liten meter. Det var Brekke Henriksens første mål for Vålerenga.

– Ja, de ble for tøffe. De er fortsatt storebror, sier Skaar og sukker.

Grüner møter Narvik hjemme lørdag, mens Vålerenga tar imot ubeseirede Frisk Asker samme dag.

En meget viktig kamp, skal vi tro Skaar og resten av Grüner-organisasjonen.

– Den blir veldig, veldig viktig ja. De viktigste kampene for oss er de vi spiller mot lag som konkurrerer med oss i bunn – Manglerud, Narvik og Stjernen. Vi må prøve å spille på samme måte som vi gjør i alle kamper. Være tette og kompakte, og ta sjansene vi får, avslutter Skaar.

Grüner – Vålerenga 2-6 (1-1, 1-4, 0-1)

Grünerhallen: 402 tilskuere.

Mål:

1.periode: 0-1 (11.23) Kalle Ekelund (Tobias Lindström, Mats Trygg), 1-1 (15.48) Ole Daniel Bruun Setsaas (Emil Hybertsen, Rolf Thomas Bendixen Aastad).

2.periode: 1-2 (20.48) Tobias Lindström (Kalle Ekelund), 1-3 (25.24) Thomas Olsen (Svein Rotbakken, Daniel Sørvik), 1-4 (32.31) Kalle Ekelund (Andreas Stene, Martin Røymark), 2-4 Rolf Thomas Bendixen Aastad (Vojtech Zounek, Robin Olsen-Syversen), 2-5 (37.16) Daniel Sørvik (Mats Trygg, Jonas Oppøyen).

3.periode: 2-6 (55.08) Magnus Brekke Henriksen (Thomas Olsen, Svein Rotbakken).