Nyheter

Oslos OL-race

I løpet av en uke skal idretten og Oslo by bestemme seg. Er vinter-OL 2022 noe å gå for? I dag 
sier Oslos idrettskrets ting ja.

Det er ingen het vinter-OL-debatt ute i gatene, men i dag banker Oslo Idrettskrets sitt endelige vedtak om at Oslo bør bli søker for vinterlekene om ti år.

- Et enstemmig styre går inn for det, men vi vil ha diskusjonen på bordet og regner med at det også er motstandere i salen, sier leder av Oslo Idrettskrets, Norvald Mo til Dagsavisen.

Han er også innstilt til gjenvalg som styreleder på dagens kretsting.

Anleggsløft

Oslo har cirka 1200 idrettslag og er den storbyen i Europa som vokser raskest. det gir store utfordringer. Idrettslagene har i plansammenheng meldt inn behov for bygging og vedlikehold av flere hundre små og store idrettsanlegg.

- Bygging av OL-anlegg kan ikke løse alle osloidrettens anleggsutfordringer, men vil være et viktig bidrag, mener styret som også forutsetter at sommeridrettene skal nyte godt av dette. Derfor legges det opp til flerbruksanlegg.

Bystyret neste

Men idrettskretsens vedtak er bare første skritt. Onsdag skal Oslos politikere ta debatten i bystyret. Selve søknaden er anslått til en pris på 130 millioner kroner og Fremskrittspartiet fikk saken utsatt for å få utredet søkerkostnadene. Carl I. Hagen har konkret foreslått å selge Oslo Nye Teater (!) for å få råd til dette.

Rødt er imot fordi de mener OL blant annet vil gå ut over breddeidretten.

Ekstraordinært ting

Men ettersom både Høyre og Arbeiderpartiet i Oslo vil ha OL, regner man med at det vedtaket også kommer i bystyresalen. Da raser saken videre til Rica Hell hotell i Stjørdal lørdag om en uke der Norges Idrettsforbund samles til ekstraordinært idrettsting. Av landets idrettskretser er det så langt bare Troms og Finnmark som har sagt nei til Oslo-OL i 2022.

For idrettsforbundet ble det en utfordring at Oslo bystyre utsatte sin behandling av saken. Skulle Oslo kommune si nei, er det ingen sak å diskutere på idrettstinget.

Ikke alene

Blant Oslos mulige konkurrenter er så langt München den største, mens en rekke andre byer, blant andre Split i Kroatia og St. Moritz i Sveits har signalisert interesse. Men mest interessant er kanskje utviklingen i USA der en ny kommersiell avtale mellom IOC (den internasjonale olympiske komité) og den amerikanske OL-komiteen kan legge føringer for en amerikansk søker.

- Vi har opprettet en komité med 22 personer som utreder dette nå. Avtalen mellom USA og IOC er interessant for oss, sier Denvers ordfører Michael Hancock til tv-kanalen 9 News. Denver er en kuriositet i OL-historien. Det var første by som fikk lekene (i 1976), for så å si dem fra seg etter lokal folkeavstemning.

Også flere amerikanske søkerbyer kan komme på banen. Men nasjonen må til slutt samle seg om en kandidat.

Dårlig tid

Om Oslo-OL skulle skli gjennom vedtakene kommende uke, er det likevel regjering og storting som har det siste ordet. Og tida begynner å haste. En statsgaranti må være på plass innen et år. Høsten 2013 er «påmeldingsfristen» til IOC.

- I Oslo har vel meningsmålinger vist at om lag halve befolkningen er for, mens den andre halvparten sier nei eller ikke har noen mening, sier Norvald Mo.

Mer fra Dagsavisen