Så var det avgjort. Skeids kaptein Finn Thorsen mottar kongepokalen av kong Olav etter tre spilte finaler i 1965. Cuphistoriens eneste Osloderby. FOTO: HENRIK LAURVIK/NTB SCANPIX

Osloderbyene som savnes

CUPEN: Hvor mange ganger har vi hatt rene Oslo-lag i en cupfinale? Spørsmålet er en liten finte. Svaret beskriver tilstanden.

Årets cupfinale spilles søndag 23. november på Ullevaal stadion. Vålerenga har som mål å komme dit. Det er det laget fra hovedstaden som sist har vunnet en cupfinale (2008). Ellers har de fått tynt selskap. Lyn var der i 2004, men tapte 1-4 for Brann.

- Cupen er viktig for Vålerenga. Vi må ha som mål å vinne alle fotballkamper vi møter opp til, sier VIF-trener Kjetil Rekdal til Dagsavisen.

Han er til og med cupmester for Vålerenga, som spillende trener i 2002 (1-0 over Odd).

 

To nabodueller

I går presenterte Norges Fotballforbund første runde i cupen. Den trekkes ikke. Den settes opp.

Og i Oslo får vi tre lokaloppgjør 24. april: Nordstrand-Vålerenga og Lyn-Skeid. Dagen etter får vi Grorud-Lokomotiv Oslo.

Det originale er at fire av lagene kan kalle seg cupmestere. Lyn og Skeid tilhører tradisjonsbærerne, mens Nordstrand kan påberope seg den aller første cuptittelen i 1902.

Da var ikke Norges Fotballforbund funnet opp. Klubben het Grane, og var sammen med Lyn stifterne av Norges Fotballforbund. Grane forsvant og gikk inn i Nordstrand Idrætsforening i 1908. I dag er Nordstrand i 4. divisjon og det lavest rangerte laget som har kvalifisert seg for første ordinære cuprunde. Dit kom de ved å slå ut Røa (2-1) og Nesodden (1-0).

Klubben, som i moderne tid har vært mest kjent for sine håndballjenter, prøver nå å bygge en toppfotballkultur. Bredden er det ikke noe å si på. Klubben har nærmere tusen spillere på aldersbestemte lag.

Og ny mann i trenerapparatet er Thomas Holm, en av Vålerengas cupmestere fra 2002, og bror av Vålerengas Daniel Fredheim Holm. Nå er han spillende assistenttrener i Nordstrand. Hjemmekampen mot Vålerenga spilles på Hallagerbanen på Ljan.

 

Klassikeren

Men hvis du skal oppleve cuphistorie i 1. runde, er Bislett stedet.

Ingen kamper i årets 1. runde har større historisk tyngde enn Lyn-Skeid. Til sammen har de 16 cuptitler. I tillegg har Lyn publikumsrekorden fra 1. rundekamp i Norge, satt mot Vålerenga for to år siden, med 11.273 (!) tilskuere på Bislett.

Så mange blir det neppe 24. april, men det er første gang siden høsten 2000 at Lyn og Skeid møtes i obligatorisk kamp. Nå er begge i 2. divisjon, men i forskjellige avdelinger. I en treningskamp nylig slo Lyn Skeid 3-1 på Nordre Åsen.

reidar.sollie@dagsavisen.no

PS: Svar på spørsmålet: En eneste gang har vi hatt et rent Osloderby i cupfinale: 1965 mellom Skeid og Frigg. Den ble til gjengjeld spilt tre ganger før Skeid ble kåret som mester (2-2, 1-1, 2-1).