Viseordfører i Almaty, Zauresh Amanzholovaat, viseordfører i Beijing, Yang Xiaochao og leder av Oslo-OL 2022, Eli Grimsby sammen i Lausanne mandag. FOTO: DENIS BALIBOUSE/NTB SCANPIX

Oslo er offisiell søkerby

OLYMPISKE LEKER: Oslo er nå en av tre offisielle kandidater til å arrangere vinterlekene i 2022. Men først må kampen vinnes på hjemmebane,

Oslo ble valgt som offisiell kandidatby for vinterlekene i 2022 mandag. OL-folkets oppgave framover blir å samle folket rundt en mulig søknad.

Det var ingen overraskelser da Den internasjonale olympiske komité (IOK) annonserte hvilke byer som skal kjempe om å arrangere vinter-OL i 2022. Oslo ble valgt som kandidatby sammen med Almaty og Beijing.

– Det neste blir å jobbe med opinionen og skape positivitet rundt et OL i Norge. Vi vil vise hva dette kan bety av inntekter for næringslivet, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

 

OL-ringer

At Oslo nå er en kandidatby betyr at man etter hvert kan begynne å bruke OL-ringene i markedsføringen. Det tror Rognlien kan bidra positivt.

– Ja, det tror jeg. Vi har et ønske om å styrke regional toppidrett og trenerkompetansen over hele landet. For å gjøre det, trenger vi nye inntekter. I årene før Lillehammer så vi hvilken innflytelse dette hadde på næringslivet.

– OL-motstandernes argument er at dette blir for dyrt. Kan dere garantere at det ikke blir store budsjettoverskridelser dersom Oslo får OL?

– Vi har levert en søknad til statsgaranti for over ett år siden som er kvalitetssikret to ganger. Den er blitt stemplet som robust og uten vesentlige svakheter, sier Rognlien.

Det offentlige budsjettet i søknaden er på 21,7 milliarder kroner.

 

Gjenbruk

Idrettspresidenten sier et eventuelt OL i Norge i 2022 blir historisk med tanke på gjenbruk.

– Et slikt gjenbruk har bare skjedd én gang før, da Innsbruck på kort varsel arrangerte OL i 1976. De hadde arrangert OL i 1964, og mange av anleggene ble brukt igjen. Vi har Holmenkollen, Hafjell er der, Telenor Arena er der, bob- og akebanen er der, sier han.

Generalsekretær i idrettsforbundet, Inge Andersen, sier bidragene fra IOC kommer til å være betydelige.

– IOC bidro med 750 millioner amerikanske dollar til OL i Sotsji. Med den amerikanske TV-avtalen som strekker seg til 2032, er det ikke unaturlig at det tallet blir på 800 millioner til én milliard dollar, sier han til NTB.

Andersen sier at et OL i Norge vil være en retur til røttene med et budsjett på under ti prosent av det som ble brukt i Sotsji.

Stortinget skal i høst avgjøre om Oslo 2022 skal få statsgaranti. Neste sommer skal velge IOK bestemme hvem som blir OL-arrangør.

 

– Tre ulike søknader

I tillegg til Oslo er kasakhstanske Almaty og kinesiske Beijing finalebyene.

– Vi er glade for å se tre forskjellige innfallsvinkler når det gjelder å arrangere lekene. Det gir IOK muligheten til å velge mellom tre ulike søknader, sa IOK-president Thomas Bach.

– Oslo fokuserer på ungdommen i søknaden sin og å bygge videre på arven fra Lillehammer-OL i 1994. De håper å inspirere befolkningen til å omfavne en sunnere og mer aktiv livsstil, sa tyskeren.

Flere byer har trukket budet om å arrangere OL i 2022. Svenske Stockholm og polske Kraków droppet budet på grunn av manglende støtte, mens ukrainske Lviv trakk seg på grunn av uroen i landet.

(NTB)