Nyheter

Oppsal-Olsen: – Vi har ingen unnskyldninger i år

Oppsal er tilbake i 2. divisjon, og trener Gisle Olsen mener Oppsal nå har forutsetningene som skal til for å holde seg.

Sist Oppsal var i 2. divisjon var i 2016, det var også sesongen da 7 av 14 lag rykket ned ettersom 2. divisjon skulle reduserer til kun to avdelinger. Oppsal lå likevel lenge godt an til å beholde plassen, men raknet på høsten. Mange skader ble utslagsgivende. Likevel vil ikke trener Gisle Olsen bruke det som en unnskyldning, og peker også på andre faktorer som han mener førte til at Oppsal ikke klarte å beholde plassen.

– Vi kan ikke skylde på skader, det skjer alle lag. En del av gutta hadde begynt å regne på det, og så at det kom til å bli tungt og da kollapsa vi litt. Jeg tror den knekken vi fikk var mentalt, sier Olsen da Dagsavisen møtte han på kontoret hans på Alnabru i Oslo tidligere i vinter. Der har han sitt daglige virke som sjef i reklamebyrået Art of concepts.

Endret mentalitet

Olsen mener at nedrykket i 2016 tross alt kanskje bare var bra for Oppsal. Han legger vekt på at klubben ikke var helt sikre på hva de ville og hvor de sto. Nå er det annerledes.

– Vi har fått bedre treningsforhold, der vi kan trene inne hele vinteren. Bedre rammebetingelser rundt laget, og klubben har stadfesta at de ønsker å være en 2. divisjonsklubb. Sånn var det ikke sist, forteller han og legger til:

– Det er grunnleggende holdninger i hele klubben som gjør det litt enklere å ha et lag i 2. divisjon nå.

Laget som rykka opp fra 3. divisjon forrige sesong besto av flere sentrale spillere fra sist Oppsal spilte i 2. divisjon. Nå mener Olsen at alt ligger til rette for at klubben skal beholde plassen og etablere seg i divisjonen.

– Vi har ni spillere som har vært med på to opprykk (2015 og 2018). Det er kjernen i spillertroppen. Derfor mener jeg vi står bedre rusta nå, og vi har egentlig ikke noe å skylde på. Forrige gang kunne vi si at det var «første gang i historien» og at vi var «litt urutinerte». Nå har vi spillere som har vært med på dette før, pluss at vi har et tilsig av spillere som også har 2. divisjonserfaring. Det gjør at vi ikke skal stå tilbake for noen. Vi er ikke urutinerte, vi mangler ikke erfaring. Derfor bør vi kunne håndtere det, forklarer Olsen.

– Det kan selvfølgelig gå gærent. Men vi har ikke noen unnskyldning nå. Vi skal være gode nok, legger han til.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Høyere nivå

De helblå fra drabantbyen øst i Oslo vet at det er en tøff oppgave som venter i årets 2. divisjon. Olsen mener nivået i divisjonen har hevet seg og at laget må levere om de skal overleve denne gangen.

– Skal vi si at man har blitt kvitt ti prosent av de svakeste lagene siden sist, og så tror jeg det sportslige har heva seg fem prosent. Det gjør at det til enhver tid er en 7–8 lag som kan rykke ned, forklarer Olsen.

– I 2016 hadde vi 2–3 lag som vi hadde taket på. Nå kan vi ta poeng fra alle og tape poeng mot alle. Sportslig står vi ikke tilbake for noen lag, men det er klart at noen klubber har historikk, erfaring og litt mer ressurser enn det vi har, fortsetter han.

Langt bak i køen

Oppsal-treneren ser trygg og sikker ut med en kaffekopp i hånda i sittegruppa på kontoret sitt og snakker overbevisende om årets Oppsal-utgave. Han er på hjemmebane. Men han vet godt at både han og laget må ut av komfortsonen i løpet av sesongen.

Men nettopp det at han sitter på kontoret for reklamebyrået sitt og ikke er fotballtrener på fulltid sier en del om hvor Oppsal står som klubb. Han er langt fra trener på fulltid, selv om det blir mer og mer vanlig å være nettopp det også i 2. divisjon.

Men det er ikke sånn på Oppsal, ennå. For selv om laget har tatt steg mot å bli en mer profesjonell klubb som ønsker å etablere seg på nivå tre i norsk fotball, er det likevel en vei å gå når det kommer til å sanke kroner. Dette er Olsen fullstendig klar over, og vet at de er langt bak i køen også når det kommer til å velge spillere i hovedstaden.

– Vi er fremdeles nummer åtte når det kommer til å velge spillere i Oslo. Du har «Kåffa» og Skeid i førstedivisjon nå, og en god spiller vil prøve seg der først. Så har du Kjelsås som har vært i 2. divisjon i 50 år og Grorud som har vært der i 15 år. En god spiller som ikke har noe historikk i byen vil også tenke seg til Asker og Bærum, forteller Olsen.

Kompensasjonsordning

Han vet at det er mange lag i Oslo-området de ikke kan konkurrere med økonomisk. Også 3. divisjonsklubber.

–Eksempelvis; Lyn, Eidsvold Turn og Grorud kan tilby en spiller betydelig mer i godtgjørelse enn oss. Det kan ikke vi, men vi er på vei mot det. Vi skjønner at det er nødvendig, innrømmer han og legger til:

– Denne sesongen øver vi oss litt, og har starta med en kompensasjonsordning som gjør at du skal få en liten kompensasjon om du starter en kamp vi vinner. Hvis det ikke går er det i hvert fall lettere å fjerne en slik ordning enn en fast lønning, forklarer han.

Om kompensasjonsordningen vil motivere nok til at Oppsal beholder plassen i 2. divisjon gjenstår å se. Olsen virker i hvert fall trygg på at Oppsal skal lykkes, og mener tidspunktet for opprykket er godt.

– Det blir tøffere og tøffere å rykke opp. Flere og flere lag styrker seg økonomisk, og om to år vil det være mye tøffere. Skal vi klare å etablere oss vil det være perfekt nå, mener han.

Oppsal-sjefen har argumentene klare på spørsmål om Oppsal vil klare brasene, og nå målet om å beholde plassen i 2. divisjon i 2019, og han bruker historien som eksempel.

– Jeg tror vi klarer oss ganske bra. Det er mest basert på de laga som rykka opp i 2017. Fire av seks lag klarte seg. Moss, som vant vår avdeling i 2017 var ett av de lagene. Det var et lag vi slo 3–1 hjemme. De vant avdelinga det året på samme måte som vi gjorde i fjor. De beholdt stammen i laget inn i 2018-sesongen og det gikk greit, forteller han og fortsetter:

– Jeg tror vi er bedre forberedt nå, enn hva vi var forrige gang. Vi er optimister vi, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen