Sport

Oppsal, og andre breddeklubber, får ikke søkt kompensasjon - taper titusenvis av kroner hver uke

Oppsal er en av flere fotballklubber som ikke får søkt penger med dagens ordning. Nå håper de på endringer som gjør at breddeklubbenes tapte inntekter kan kompenseres bedre.

Flere klubber har den siste tiden pekt på at pengestøtten fra staten ikke omfatter breddeklubbene i Norge. Situasjonen er prekær.

– Vi blør jo 10.000 kroner i tapte kioskinntekter, i uka, sier daglig leder i Oppsal fotball Ole Anders Arntsen til Dagsavisen.

Tid er virkelig penger om dagen, og Arntsen er spent på møtet klubbene i hovedstaden skal ha med Oslo fotballkrets torsdag kveld. Han peker på at ordningen, slik den er i dag, ikke er spesielt god, og ikke ser problemene breddeklubbene står i. Oppsal har ikke kunnet søke om støtte foreløpig, fordi de ikke har avlyst arrangementer i mars/april. Men den daglige inntekten er borte.

– Bredden og toppen er i litt forskjellig grad berørt. Publikumsinntekter er ikke et vesentlig tap for en klubb som Oppsal. For de aller fleste idrettslag så er jo aktivitet lik inntekt, og økonomi. Uten aktivitet tjener vi ingen penger, sier Arntsen.

Tapte publikumsinntekter er en av områdene som blir kompensert foreløpig. Men det er ikke der de store pengene går tapt for breddeklubbene.

– 50 prosent av inntektene våre er gjennom de aktivitetene vi har; akademier, fotballskoler og sånne type ting, forklarer han.

Mange spørsmål

Nå håper han på flere svar på torsdagens møte.

– Når kan vi forvente å ha aktivitet igjen? Og hvilke løsninger har man til idretten og frivilligheten i forhold til kompensasjonsordninger? Den ordningen som er nå, er foreløpig ikke all verden, sier Arntsen.

– Hvor er problemene med ordningen, slik den er i dag?

– Den er jo veldig snever. I det store og hele så dekker den jo lite av de inntektstapene som blir gjeldene for flere og flere utover. Det er helt OK i forhold til det som gjelder tapte inntekter ved spesifikke arrangement. Men for mange er jo mangelen på trening og aktivitetsinntekter, og generelle daglige inntekter, det største problemet, sier han, og legger til:

– En klubb som oss får jo ingenting av de midlene, da vi ikke har hatt noen arrangementer i mars/april.

Håper på en ny runde

Generalsekretæren i Oslo idrettskrets, Magne Brekke mener også at pengene fordeles feil, og håper det kommer en bedre løsning fra myndighetene.

– Det kan se ut som det har gått litt fort i svingene når forskriften har blitt slik at det bare gis kompensasjon for en liten del, vi ser at noen vil få nesten hundre prosent kompensasjon, mens andre ikke vil få noe – og jeg tror ikke det var den politiske intensjonen. Så vi ber jo om at denne ballen sendes tilbake til Stortinget og at man kommer opp med en ny og bredere pakke, som kommer det brede lag av idrettslag til gode, sa Brekke til NRK onsdag.

Finnes muligheter i etablerte ordninger

Ole Anders Arntsen i Oppsal ser likevel løsninger, og håper det vil komme flere svar framover. Han mener det ligger muligheter ved å bruke litt mer av midlene fra grasrotordningen, og/eller se på momskompensasjonen.

– Det er noen muligheter i de ordningene som allerede er etablert. Det vil kunne gi en form for sikkerhet på at det kommer mer inntekter, forklarer han.

Arntsen, i likhet med mange andre, er spent på tida framover, og håper det vil komme løsninger på bordet som vi lette på trykket for breddeklubbene.

– Jeg er interessert i å høre om NFF Oslo har prata med byrådet om lukka ordninger for Oslo. Jeg vet det har vært gjort lokale henvendelser andre steder i landet. Og så er jeg spent på om de sier noe mer om de nasjonale endringene. Åpner man for at man kan søke om mer? De har gjort en tildeling nå, hvor mye er det igjen, kommer det mer inn, og vil det bli andre søkekriterier, spør Arntsen, før han avslutter:

– Det er begrensa hvor lenge man kan mane til solidaritet uten å ha noe tilbud.

Mer fra Dagsavisen