Oppsal hevet seg, men trepoengeren uteblir

OPPSAL - SOTRA 1-1 (1-0): Etter 15 baklengs på de fire siste kampene hadde Oppsal samlet seg til kampen mot Sotra. Det ga poeng, og kun ett baklengs.

Bilde 1 av 4

KFUM arena (Dagsavisen): I forrige runde gikk Oppsal av banen uten et eneste skudd på mål borte mot Grorud, og tapte til slutt 3-0. Etter den kampen sa Oppsal-trener Gisle Olsen at han ikke følte han nådde gjennom til spillerne sine lenger. Noe måtte åpenbart skje på Oslo øst før den enormt viktige kampen mot Sotra.

– Etter en liten dårlig periode på tre uker har vi evaluert litt hva vi har drevet med, og gjort noen grep på treningsfeltet med hvordan vi ønsker å fremstå. Det synes jeg vi får betalt for i dag. Vi framstår på en helt annen måte, sier Gisle Olsen til Dagsavisen.

– Føler du at du har fått den responsen du ønsket deg?

– Ja, det syns jeg. Jeg tror nok alle gikk litt inn i seg sjøl og fant tilbake til det sporet vi ønsker å være på. Men det er klart det koster litt krefter når du har motgang, svarer Olsen.

Tøff tid

Med to uavgjorte og fire tap på de seks første kampene begynner det å bli på tide å huke inn sesongens første trepoenger for Oppsal, og mange pekte på kampen mot Sotra som en god mulighet ettersom de også er tippet i bunnen av tabellen, og befinner seg kun fire poeng foran Oppsal. Til slutt måtte de ta til takke med nok en uavgjort.

– Dere har kanskje ikke funnet sporet helt? For da hadde dere vel slått Sotra her i en viktig kamp i dag?

– Ja, men da er det litt som å tro på julenissen. Det hadde vært en veldig `bra start på snuoperasjonen. Det har jo rent inn mål de siste kampa, så hvis vi plutselig hadde vunnet 4-0 her så hadde det vært magisk. Da burde jeg vært på et annet nivå, smiler Olsen og fortsetter:

– Men jeg syns gutta har tatt innover seg at ting ikke stemmer og prøver å jobbe seg ut av det nå. Vi kunne fort ha mista et poeng her óg. Så ett poeng her er ikke tap. Det er en start på noe nytt og bedre, mener Olsen.

Mange store sjanser

Men det kunne fort ha endt med braktap i kveld også. En god Anders Klemensson sørget for at Oppsal fikk med seg ett poeng. På en annen side, så kunne Oppsal fort ha vunnet kampen med nettopp 4-0. Eller det kunne endt 3-3. Uavgjort var på mange måter det «riktige» resultatet. Det mener også Olsen.

– Jeg syns det er en 1-1-kamp ut ifra sjansene. Men det er klart Sotra hadde mest trøkk på slutten så det farger jo helheten. Men jeg synes vi hadde mye bedre koll på dem i førsteomgang. Så 1-1 kan vi leve med. Nå gjelder bare å få et par seiere her nå, så kommer flyten, sier en offensiv Oppsal-sjef.

Offensive var også mannskapet hans fra start. Vertene gikk ut med mye bedre intensitet, og klarte å stresse Sotra høyt i banen ved flere anledninger. Men gjestene kom tidlig til store muligheter, men en blanding av udyktighet, og en god Klemensson i buret sørget for at det sto 0-0 i det kampen nermet seg halvtimen.

– Mønsterangrep

Oppsal hadde også hatt sine sjanser til å gå opp i føringen, men ingen av lagene fikk hull på byllen før Oppsal vartet opp med strålende angrep på høyresiden. Ismar Dizdar vant ballen, og satte fart framover før han slapp ballen ut til Mats Paulsberg. Vingen fosset nedover, og fant Kristian Bjørseth inne foran mål, han hadde roen, og klinka ballen i nota.

– Scoringa er jo et mønsterangrep syns jeg. Vi bryter, og kjører overgangen, kommer rund på kant og legger 45 grader ut, og scorer. Da så det veldig lyst ut, og i tråd med åssen vi ønsker å framstå, sier Olsen om ledermålet.

På tampen av omgangen var Dizdar på farten igjen, og fant Lasse Bransdal inne i feltet. Spissen fikk gå uforstyrra opp og heade fra seks meter, men avslutningen gikk rett på gjestenes keeper. Returen havnet i beina på Paulsberg, men heller ikke han klarte å finne nettmaskene fra en god posisjon.

I stedet for kjørte Sotra kontra, og vaska fram en vel så stor mulighet, men Kjetil Skogen Kalve satte ballen over fra god posisjon.

– Syns vi fremstår på en mye bedre måte i 1. omgang i dag i forhold til hva vi har gjort de siste kampene. Vi skaper en del sjanser og vi kunne fort fått et par mål, sier Olsen.

I tverrliggeren

Ti minutter ut i andreomgang var Oppsal virkelig nære å doble ledelsen. Nok en gang var det Kristian Bjørseth, men nå fra distanse. Skuddforsøket gikk over gjestenes målvakt, men var litt for høy, og smalt i tverrliggeren. Men i fotball kan det svinge fort, og på det påfølgende angrepet stanger Frederic Doksæter Falck inn utligninga for Sotra.

– Vi starter andreomgang bra også, og er fulgt på bølgelengde, men det er klart at de har noen sjanser de også, så har en i tverrliggeren etter ti minutter som fort kunne ha blitt 2-0.

– Hvor viktig hadde den vært?

– Da tror jeg kampen hadde vært vunnet. Jeg tror ikke dem hadde klart å stå imot to mål, men så går den i tverrliggeren, og så går det ett minutt, og så står det 1-1. Det «booster» dem, og gutta våre har jo hatt litt motgang så vi jobber mye med hodet når vi slipper inn, sier Olsen.

Etter kampen mot Grorud forrige helg var Olsen innom nettopp dette. Den gang sa han følgende:

– Når vi kommer under med 1-0 virker det som gutta tror vi ligger fem bak. Man trenger ikke slippe inn et til med en gang.

Mental prøvelse

Derfor visste Olsen at det først og fremst var en mental prøvelse som lå foran hans mannskap de påfølgende minuttene. Og svarene han fikk var han fornøyd med.

– Innsatsmessig at vi står bedre nå når mostanderen utligner. Men det er klart, selvtilliten er en nok uke eller to unna, sier Olsen som tror på suksess hjemme mot Alta neste helg igjen.

– Du skal ikke se bort fra at vi slår Alta om en uke rett og slett. Jeg tror det.

Glimrene Klemensson

Olsen er altså optimist, til tross for at det var Sotra som kjørte på tampen av kampen. Men i motsetning til tidligere så kollapset ikke laget, og sisteskansen Anders Klemensson sto som en vegg, og leverte flere klasseredninger som sørget for at ett poeng ble igjen i hovedstaden.

– Det er derfor vi jobba med å få han til Oslo. Eller vi visste at han skulle på skole her, og jobbe med utdannelsen sin, så vi var jo litt heldige som fikk han hit. Vi har jo en bra keeper i utgangspunktet. Men han (Klemensson) var ikke redd for å komme hit, og ta konkurransen. Han har stolt på at jeg gir han sjansen når den kommer. Og den kom denne lørdagen her. Og han tar jo muligheten sin, så nå blir det vanskelig for Jacob Faye Lund å komme tilbake, sier Olsen.

– Nå er det Anders som er nummer en per dags dato. Syns han spiller en strålende kamp. Gjør masse kjempebra redninger. Keeperplassen er ikke noe problem i klubben. Det skal det ikke være noen andre plasser heller, men det er helheten som lag som har slitt litt, legger han til.

Bra, men ikke perfekt

Olsen tar nok med seg at laget skapte mange sjanser mot Sotra, og med 15 baklengs på de fire foregående kampene var det nok godt å bare se en i eget nett i dagens kamp. Men dette var også en kamp der Oppsal både burde, og gjerne ville hatt med seg mer.