Sport

Öppna landskap på Ullevaal

(Norge - Sverige 3-3). Lars Lagerbäck og Janne Andersson følte seg begge gule og blå etter seksmålsthrilleren på Ullevaal. Men hvor lenge skal Håvard Nordtveit være norsk midtstopper?

KOMMENTAR

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): Det er helter og skurker i fotball. Også i Norge og Sverige. Kaos-avslutningen på Ullevaal blir en klassiker. Men du verden så mye Lars Lagerbäck har å jobbe med.

For selv om EM-drømmens lille håp ble reddet av Ola Kamara seks minutter på overtid, skal ikke et lag som leder 2-0 så til de grader gå i oppløsning. At Lars Lagerbäck fortsatt er ubeseiret på Ullevaal  etter ti kamper, er jo et lite under.

Og han kan sende blomstene til keeper Rune Almenning Jarstein som reddet det meste, inkludert straffesparket. Men han må snart få hjelp. For man kan ikke la motstanderen skape et tosifret antall målsjanser i kamp etter kamp. Da er det bare å glemme deltakelse i mesterskap.

Vi må innrømme at vi satte veddemålet før avspark:  Når kommer Nordtveit-tabben denne kvelden? Svaret fikk vi klokka 22.27. Håvard Nordtveit stakk ut beinet da han ikke skulle gjort det. Tre dager etter tilbakespillet han ikke skulle levert i Valencia. Og da 2-2 kom på den måten, kom 2-3 mot et norsk lag i oppløsning. Vi fikk samme påminnelse som i Valencia. På dette nivået avgjør personlige feil fotballkamper. Og når man leverer en tabbe i hver kamp, blir det for mye.

Så kan man hevde at Nordtveit var uheldig og ble truffet. Men han har en egen evne til å bli involvert i helt avgjørende situasjoner. Synd, når han ellers leverer stabilt i en hel kamp, men der samarbeidet mellom ham og Kristoffer Ajer skapte altfor store åpninger. Eller "Öppna landskap", som Lars Lagerbäck kalte det.

Det var nesten en uvirkelig opplevelse for et publikum som skulle feire et norsk lag som ledet 2-0 og som skulle få EM-kvalifiseringen på skinner. Så kom det en avslutning som preget en kamp som Lars Lagerbäck selv kalte «Öppna landskap», fritt etter Ulf Lundells klassiker.

Han forholder seg til at han fikk uavgjort mot Sverige. For han regner ikke med svenske poeng i Spania og da er det likt mellom de to lagene som skal kjempe om 2. plassen. Men Lagerbäck var skuffet over overraskende mange feil valg i det norske laget. Det positive var at de scoret tre ganger, selv om det første skulle vært avblåst for offside. Martin Ødegaards geniale pasninger i starten og Rune Almenning Jarsteins redninger var de største prestasjonene denne marskvelden.

– Jeg har holdt på med dette i 37 år, men jeg har sjelden vært mer skuffet over at vi ikke vant, sa Janne Andersson etter den merkverdige forestillingen. Han følte seg mør etterpå. Han var stolt over et lag som skapte så mye på bortebane, som hentet opp 0-2 og som satte inn 3-2 rett før slutt. Men det var ikke slutt.

De norske spillerne var forvirret, i en blanding av lettelse, skuffelse og frustrasjon. Men Norges EM-håp ble ikke knust, slik det så ut etter 90 minutter. For Lars Lagerbäck ble kvelden og natta uvirkelig. For han skulle se kampen om igjen før han la seg. Og han kunne ikke huske at han som landslagssjef har mistet en 2-0 ledelse.

Det mest overraskende for ham var rockn roll-preget og et kampbilde han ikke hadde sett for seg. Noen kvelder er mer minnerike enn andre. Norge - Sverige 3-3 var en slik en. Men Lagerbäck nevnte ikke at Ulf Lundell "trivs best i öppna landskap". Den trivselsfaktoren var ikke tilstede for 70-åringen i sluttminuttene denne kvelden.

EM-kvalifisering fotball menn tirsdag, gruppe F i Oslo:

Norge – Sverige 3-3 (1-0)

Ullevaal stadion: 23.459 tilskuere

Mål: 1-0 Bjørn Maars Johnsen (41), 2-0 Joshua King (59), 2-1 Viktor Claesson (70), 2-2 Robin Quaison (86), 2-3 Quaison (90), 3-3 Ola Kamara (90).

Dommer: Gianluca Rocchi, Italia.

Gult kort: Ole Selnæs (28), Håvard Nordtveit (53), Bjørn Maars Johnsen (63), Norge, Kristoffer Olsson (29), Viktor Claesson (55), Filip Helander (73), Sverige.

Lagene:

Norge (4-4-2): Rune Almenning Jarstein – Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Kristoffer Ajer, Haitam Aleesami – Martin Ødegaard, Markus Henriksen, Ole Selnæs, Mohamed Elyounoussi (Ola Kamara fra 72.) – Bjørn Maars Johnsen (Alexander Sørloth fra 88.), Joshua King.

Sverige (4-4-2): Robin Olsen – Emil Krafth, Andreas Granqvist, Filip Helander, Ludwig Augustinsson – Sebastian Larsson (Alexander Isak fra 62.), Kristoffer Olsson (Sebastian Andersson fra 90.), Albin Ekdal (Gustav Svensson fra 66.), Viktor Claesson – Marcus Berg, Robin Quaison.

Øvrige resultater tirsdag: Malta – Spania 0-2 (i Ta'Qali), Romania – Færøyene 4-1 (i Cluj-Napoca).

Mer fra Dagsavisen