Sport

Oppdraget utført for Spitse: – Betyr mye for meg å føre Vålerenga til topps

Da hun kom tilbake til norsk toppfotball i 2018 var det med ett klart mål for øyet. Nemlig å stanse gamleklubbens dominans, og føre Vålerenga til seriegull. Søndag kveld kunne Sherida Spitse juble for et oppdrag vel utført.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Med en komfortabel 4-0-seier mot Arna-Bjørnar i siste serierunde sikret Vålerenga-damene klubbens første seriegull noensinne, og nok en gang var det Sherida Spitse som førte an for VIF i kampen om edelt metall med mål og målgivende på kampens to første mål.

– Dager som denne er hvorfor du spiller fotball. Du spiller for å vinne, og det å kunne få lov til å ta seriegull med Vålerenga i mitt siste år her i Norge er en utrolig god følelse. Det var grunnen til at jeg kom tilbake til Norge, og nå kan jeg si at oppdraget er utført, sier Sherida Spitse til Dagsavisen.

Les også: «Vålerengas historiske seriegull er bare starten – nå starter arbeidet»

– Har utviklet oss år etter år

Med 182 landskamper for Nederland, EM-gull og tre seriemesterskap for Lillestrøm, var det ingen tvil om hva planen var da hun kom tilbake til norsk fotball foran 2018-sesongen. Det var å føre Vålerenga til topps.

– Da Monica Knudsen tok over, og spurte meg om jeg ønsket å komme tilbake til Norge, var det en utfordring som trigget meg. De ambisjonene klubben viste, og det potensialet som lå i spillergruppen her, var noe jeg virkelig ville være en del av. Nå har vi endt opp med sjetteplass og sølv, før vi endelig nådde målet i år, sier Spitse.

Hun sier at laget har utviklet seg mye siden hun kom, og at selv om det nå er vemodig at hun forlater laget, gjør hun det i visshet med at hun har gitt det hun kom for å gi. Nemlig en vinnerkultur, og et seriegull.

– Vi har utviklet oss år for år, og nå sitter spillestilen og relasjonene mellom spillerne mye bedre enn da jeg først kom hit. Vi har selvsagt også byttet ut spillere, som er normalt, men ting går mer automatisk på banen nå. Spillerne vet i større grad hva de skal gjøre, og vi har tatt store steg både på og utenfor banen, forteller Spitse.

Les også: Så ble det avgjort. Vålerenga feide alle av banen – slik var kampen

– Ønsket å bygge opp en vinnerkultur

Etter to Champions League-kamper og neste helgs cupfinale reiser hun hjem til Nederland for spill i Ajax.

– Selv om jeg er glad i klubben og kommer til å savne mange folk her, er jeg nå også litt ferdig med Norge. Jeg har hjulpet Vålerenga med å nå toppen, og nå er det opp til klubben selv å forbli der. Det er mye vanskeligere enn bare å nå toppen, så jeg håper selvsagt klubben takler den nye tilværelsen og at de kommer til å ha en ny god sesong neste år uten meg. Men først skal vi nyte dette, sier midtbanespilleren.

Hun forteller at hun de siste årene har tatt en særskilt rolle for de yngre spillerne, og at hun liker å hjelpe medspillerne rundt seg bli bedre.

– Jeg er en person som er veldig direkte i min kommunikasjon. Det du ser er det du får. Jeg er en vinnerskalle, og har bidratt til å skape en vinnerkultur i klubben, og det er ikke alltid like enkelt for de yngre spillerne å få så klare beskjeder som jeg gir dem. Jeg forstår det, men jeg gjør det for at de skal utvikle seg og bli bedre. Jeg vet hvordan det er å vinne, og den erfaringen ønsket jeg å gi dem for jeg dro, sier Spitse og fortsetter:

– Jeg er også en person som liker å slå vitser og skape god stemning i spillergruppa, siden jeg mener det også er viktig for å få ut det beste av deg selv og medspillerne dine. Du kan være direkte, og si hva du trenger av dine medspillere, men samtidig er det også viktig å skryte av dem hvis de gjør en god jobb, sier hun.

Fra nedrykk til seriegull

Blant spillerne Spitse har hjulpet, er midtbanekollega Sigrid Heien Hansen. I fjor kjempet hun om nedrykk, men i sin første sesong i Vålerenga har midtbanespilleren blomstret og virkelig fått ut det som bor i henne. Det ble kronet med gull på første forsøk.

– Jeg har grått siden sluttsignalet gitt, så det er åpenbart at dette betyr mye for meg. Det er egentlig uvirkelig at jeg står her med gullmedaljen rundt halsen nå, sier Sigrid Heien Hansen til Dagsavisen og fortsetter:

– Det året her har vært veldig positivt for min del. Klubben spiller på mine styrker, og lar meg få vise fram det jeg er god på. Derfor har det året her vært veldig stort for meg personlig, og jeg er utrolig stolt av mine lagvenninner og hele laget at vi klarte å vinne dette seriegullet, sier Heien Hansen.

Trener Jack Majgaard Jensen er naturlig nok også strålende fornøyd med å lede laget til seriegull på første forsøk.

– Det er veldig godt, og jeg er veldig glad på spillernes og klubbens vegne. Som det er for spillerne, er det også veldig godt for oss som trenere å få en bekreftelse på den jobben man har gjort. Det handler om å ha de rette spilerne, og uten dem er man ingenting som trener. Jeg er glad for å hjelpe spillerne og klubben til dette seriegullet, sier Jensen til Dagsavisen.

Les også: Kreative Spitse fører an for historiske Vålerenga (+)

Vil ikke hente en direkte Spitse-erstatter

Vålerengas danske trener sier at han allerede så smått er i gang med forberedelsene til neste sesong, og at det å gjenta årets suksess blir minst like vanskelig som å sikre det historiske seriegullet.

– Det er mye vi kan forbedre, og det er derfor jeg er her. Jeg synes det er mye vi kan gjøre for å bli enda bedre, og det gleder jeg meg til å jobbe med. Samtidig skal vi også være ydmyke for at det venter hardt arbeid for å gjenta denne suksessen, og bli enda bedre til neste år. Selvsagt skal vi være glade i dag, og feire denne seieren, men vi har ambisjoner om å gjøre det igjen neste år og mange år fremover, sier Jensen og fortsetter:

– Vi skal arbeide for å være et topplag, og kjempe om å bli blant de tre beste også neste sesong. For meg er det viktig at vi nå etablerer oss som et topplag, også vil vi selvsagt vinne ligaen hvert år. Nå må vi først bli et stabilt topplag, også må vi bygge fra der til å bli den beste klubben i Norge på kvinnesiden, sier han.

Det må da altså gjøres uten klubbens beste spiller de siste tre årene. Noe Jensen har en plan for.

– Det er klart at vi vil savne Sherida, som har vært en utrolig god spiller for oss. Men vi har allerede lagt planer for å erstatte henne, blant annet med å hente inn Rikke Nygard og gi henne noen måneder nå til å tilpasse seg oss her i Vålerenga. Vi kommer sikkert til å hente noen spillere, men vi kommer ikke til å gå etter utenlandske europamestere igjen, da vi føler at spillerne vi allerede har i stallen er gode nok til å erstatte Spitse, forteller Majgaard.

Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under:

Mer fra Dagsavisen