Sport

Ønsker Vålerenga inn i «superliga» med lag som Celtic og Rangers

De beste lagene i Skottland, Irland, Norge, Sverige og Danmark sammen i en liga – som inkluderer VIF og en nærmere fire milliarder kroner. Styrene i NFF og Norsk Toppfotball er informerte, og Vålerenga er ikke avvisende.

Bilde 1 av 3

«The Atlantic League» er et konsept som har blitt jobbet med i høst og mannen som har hatt ideen er Andrew Doyle – eieren av irske Shelbourne.

Konseptet som er lansert er en liga med en irsk klubb, Rangers, Celtic, Hibernian, Aberdeen, Norrköping, Kilmarnock, Motherwell, AIK, IFK Göteborg, Hammarby, FC København, Brøndby, Esbjerg, Aarhus, Midtjylland, Rosenborg, Viking, Vålerenga og Molde.

– Du plukker opp litt rykter her og der, og har de siste ti årene hørt om ulike ligaer og forskjellige formater. Så også om denne ligaen, men vi i Vålerenga har ikke fått noen konkrete henvendelser, og vet veldig lite om «The Atlantic League», sier daglig leder Erik Espeseth i Vålerenga til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Flere VIF-spillere er på vei ut dørene på Valle - midtforsvaret utsatt (+)

VIF kan være interesserte – på visse premisser

Espeseth sier at målet for Vålerenga er å delta i europacupspill, og at de nå kan gjøre det gjennom kvalifisering til nystartede Conference League. Likevel er han ikke avvisende til ideen, gitt visse betingelser.

– Hvis det kommer på beina en ny liga, som ikke går på bekostning av de eksisterende turneringene Vålerenga er med i, som er tilpasset UEFA-kalenderen og det ligger mye penger i er det selvsagt interessant for oss å høre mer. Men det må være et solid og skikkelig opplegg som ikke kolliderer med UEFAs kalender, og det vet jeg ikke om lar seg gjennomføre, sier Espeseth.

Han understreker at alt han sier om en eventuell ny liga bare blir spekulasjoner, siden Vålerenga ikke har fått en konkret henvendelse og dermed ikke har full oversikt over planene.

– Jeg tviler på at det er tilstrekkelig med datoer ledig, men hvis man skulle få til den kabalen er det også andre utfordringer som melder seg. Hvor interessant er det for publikum, og i et kommersielt perspektiv, og hvor mye sportslig utbytte får Vålerenga av å være med, undrer Espeseth seg før han fortsetter:

– I Vålerenga håper vi å delta i Europa i årene som kommer, og da er vi allerede med i tre turneringer. Kampbelastningen er derfor allerede stor, og derfor må det også ligge en økonomisk forutsigbarhet over tid i bunn for en ny sånn turnering, slik at man da kan utvide spillertroppene ut over det norske klubber normalt sett har, sier Espeseth.

Les også: Vilhjálmsson reiser hjem til Island: – Tar med meg fantastiske minner (+)

NTF tviler på om det lar seg gjennomføre

Administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball bekrefter til Dagsavisen at de har fått en henvendelse, og at han har diskutert ligaplanene med sine kolleger i interesseorganisasjon for klubbene i Sverige og Danmark.

– Vi fikk en henvendelse om «The Atlantic League» for en periode tilbake, og har diskutert det med mine kolleger i Sverige og Danmark. Vi så ikke på det som veldig sannsynlig at ligaen skulle bli en realitet, og har ikke brukt mye tid på å jobbe med den henvendelsen, forteller Øverland til Dagsavisen.

Han sier at de ikke avviser ideen fullstendig, men at de nå jobber knallhardt for at UEFA sine ligaer skal bli mer vellykket for de mindre landene.

– I utgangspunktet er vår holdning at Eliteserien og den norske cupen er viktigst, og at vi ønsker å få til spill i Europa gjennom UEFAs ligaer. UEFA har vist at de er flinke til å bygge nye produkter, og utvikle sine turneringer, og med tre norske lag som neste sesong kan kvalifisere seg for Conference League oppfatter jeg at det er stor positivitet knyttet til den nyvinningen, sier Øverland.

Les også: Osame Sahraoui om 2021: - Vil bli bedre i alt og mer effektiv (+)

Spekulerer i fire milliarder årlig

Investeringsbanken JP Morgan skal, ifølge The Scottish Sun, ha ligget klar med store pengesummer for å finansiere konseptet og TV-pengene som har blitt nevnt har ligget rundt fire milliarder kroner årlig.

– Ut fra det vi har fått vite så virker det seriøst at JP Morgan er med som investorer, og en henvendelse med så bra finansiering må tas på alvor. Selve konseptet virker seriøst, men jeg tror det er lite sannsynlig at det blir et bra publikumsprodukt med de lagene som er involvert. Det er nok litt mer spennende som tv-produkt, da det alltid er interessant å FC København for eksempel mot de beste i Norge, sier Øverland som likevel er skeptisk til hvordan en sånn liga skal kunne gjennomføres.

– Den aller største utfordringen for meg blir nok om det er plass i spillekalenderen. Kampprogrammet er allerede ganske fullt, og denne nye ligaen inkluderer flere lag som heller ikke har det samme ligasystemet. Noen av ligaene spiller som oss, mens andre spiller på vinteren. Det å få disse kampene inn i UEFA-kalenderen tror jeg blir vanskelig å få til, forteller Øverland som i utgangspunktet er skeptisk til dannelsen av superligaer.

– Hver gang det er diskusjoner i UEFA, om en mer solidarisk fordeling av pengene, kan de største klubbene true med at de heller da vil bryte ut og starte sin egen superliga. En av tingene som gjør fotballen så interessant, både for publikum og kommersielt, er det overraskelsesmomentet at underdogen kan vinne, sier Øverland.

Les også: Slik vurderer Dagsavisen Vålerenga-spillerne etter bronsesesongen (+)

NFF er informerte

Visepresident Arne Larsen Økland i NFF bekrefter overfor Dagsavisen RA at han er orientert om ideen og samtalene.

– Jeg ble informert om «The Atlantic League» i høst og hadde faktisk en lengre samtale med fotballpresident Terje Svendsen om det, sier Økland.

Han bekrefter at tankene har vært høyst reelle og er faktisk litt overrasket over at norsk mediene ikke har plukket det opp før nå. Samtidig er den tidligere Viking-direktøren også realist.

– Min første tanke var hvordan dette eventuelt skal kunne bli gjennomført.

Økland peker både på forholdet til UEFA, spill i europacup, deltakelse i nasjonale ligaer og allerede inngåtte TV-avtaler som store hindre. NFF har akkurat signert en gigantisk ny avtale med TV2.

– Foreløpig er vi også bare orienterte om dette. Det er ikke noe som har blitt behandlet offisielt på styrenivå i NFF, sier Økland videre.

Les også: VIF-kapteinen: - Frontene var steile, men det ga oss energi og samhold (+)

Luftslott?

Daglig leder Eirik Bjørnø i Viking sier følgende:

– Dette høres veldig prematurt ut. Så er det ikke noe vi har blitt informerte om og dermed heller ikke tatt noen stilling til. Vi ønsker ikke å si noe mer enn det om saken foreløpig.

Også Økland lar det skinne gjennom at han fort tror dette er et luftslott. Han tviler på hvor attraktivt et besøk av for eksempel Aberdeen er for et Viking – som har sterkere forhold til Brann og RBK.

– Min reaksjon her er litt den samme som Eirik Bjørnøs. Samtidig skal du jo aldri si aldri i fotball.

Han peker også på at ideen om «superligaer» ikke er ny. Ei heller i Skandinavia hvor Royal League ble forsøkt.

– Min tanke er likevel at dette er langt fram. Vil klubbene gå videre med det? Jeg er usikker. Så registrerer jeg jo at slike initiativ kommer med jevne mellomrom, sier Økland.

Les også: Flere VIF-spillere er på vei ut dørene på Valle - midtforsvaret utsatt (+)

Ber Celtic revurdere

I Skottland har debatten rundt denne ligaen og ideen pågått en periode. Celtics toppsjef Dermot Desmond vendte, ifølge The Scottish Sun, ned tommelen forrige måned. Klubben ønsker i utgangspunktet ikke å forlate den britiske fotballen.

Samtidig har Aberdeens styreleder Dave Cormack nå gått ut i The Daily Mail og bedt Desmond revurdere.

– Dette var et seriøst forslag om å få til en liga med Skandinaviske lag, et lag fra Irland og fem skotske lag. Det ville inkludert opprykk og nedrykk fra de nasjonale ligaene i hvert land og minimumsbeløpene som ville blitt garantert for var gode, sa han – og fortsatte:

– Den store muligheten var å hente inn et sted mellom 300 og 400 millioner euro årlig i TV penger. Dette ville gjort en forskjell for alle klubbene i det skotske ligasystemet.

Cormack hevder at UEFA også har vært positive til å se på dette, men slår fast at det er tilbake på tegnebrettet etter at Celtic trakk seg ut.

– Dette bør bli en seriøs diskusjon på et tidspunkt, sier Aberdeen-toppen.

Les også: Drillo om jula, landslagsåret og Ødegaard-tips til Solbakken

Mer fra Dagsavisen