Omstridt Ødegaard-bytte

Ekspertisen steilet over at Martin Ødegaard ble byttet ut. – Vi måtte ha inn mere fysikk og jeg var fornøyd med byttene, sa landslagssjef Lars Lagerbäck.

Av Espen Hartvig

Martin Ødegaard viste noen glimt av klasse, men stort sett hadde han en blytung arbeidsøkt på vei til 1-2-tap mot Spania i EM-kvalkampen lørdag.

20-åringen ble byttet ut etter 55 minutter. Det var i en periode da han virket ganske pigg og hadde tatt et par gode grep med ballen.

TV2s Jesper Mathisen mente byttet var uforståelig.

– Eneste grunn må være å spare ham til kampen mot Sverige. En annen begrunnelse skjønner jeg ikke, meldte han på twitter.

– Et uforståelig bytte, meldte Lars Tjærnås, som mente Ødegaard representerte Norges eneste offensive kreativitet og ville vært viktig å ha i sluttfasen.

Utlignet på straffe

Fra benken så Ødegaard først Norge utligne på straffe ved Joshua King. Så brukte Sergio Ramos samme oppskrift da han sikret Spania en meget fortjent seier.

– Jeg følte jeg var godt i gang, men respekterer at andre kunne bidra. Slik er fotballen, sa Martin Ødegaard til TV2 etter kampen.

Ødegaard fikk et tøft møte med jobben ute på høyresiden av midtbanen i en 4-4-2-formasjon. Han var innblandet i to-tre situasjoner der Spania skar gjennom det norske forsvaret.

Hjemmelaget kjørte helt over Norge i lengre perioder før pause. At det bare sto 1-0 etter de første 45 minuttene, var en ren gave. Ødegaard driblet seg bort i en farlig sone og skapte også en Spania-mulighet tidlig i kampen.

Etter et ensidig spansk press i vel et kvarter kom 1-0. Ødegaard og Omar Elabdellaoui ble spilt bort ute på sin høyreside. Inne foran mål var det Rodrigo som avsluttet med venstrefoten til ledelse på Mestalla.

Lenge

Etter en snau halvtime fikk Ødegaard brukt teknikken da han dro av Sergio Busquets på elegant vis. Han viste fine ting offensivt flere ganger senere i kampen uten at det ga uttelling, men i all hovedsak ble det hard defensiv jobb på ham.

Det var lørdag 843 dager siden Ødegaard sist spilte obligatorisk seniorfotball på spansk jord. Det skjedde i en cupkamp for Real Madrid mot Cultural Leonesa og ga 6-1-seier.

Etter det stoppet det for Ødegaard i Real. Han har vært utleid til Nederland-klubbene Heerenveen og Vitesse de siste to sesongene.

Over?

Ødegaard ble hentet til Real Madrid fra Strømsgodset for vel fire år siden. Ved siden av cupkampen har han et kort innhopp i La Liga bak seg for A-laget.

Da ble han den yngste Real-spiller i historien. Ødegaard har en kontrakt som løper til sommeren 2021. Spanske aviser mener at sommeren som kommer, vil avgjøre mye omkring nordmannens framtid i klubben.

Sverige slo Romania 2-1 lørdag. Skulle svenskene vinne i Oslo tirsdag, vil kvalifiseringen sannsynligvis nesten være over for norsk del etter to av ti kamper.

– Vi får nye muligheter mot svenskene, og jeg skal bidra der hvis jeg blir tatt ut, sier en diplomatisk Ødegaard, som mente at 1-2 for Spania ikke var noe å skamme seg over.