Omstridt mål ga Sveits 1-1 mot Brasil

(Brasil-Sveits 1-1). Philippe Coutinhos kandidat til VMs flotteste mål var ikke nok til å gi Brasil seier i søndagens VM-kamp. Steven Zubers omstridte utligning ga Sveits 1-1.

Håvard Nordtveits lagkamerat i Hoffenheim feilet med en svak klarering rett til Coutinho da Brasil tok ledelsen, men revansjerte seg da han fikk gå opp alene og nikke inn et hjørnespark. Det var bare fordi han dyttet bort Miranda, hevdet opprørte brasilianere, som senere mente seg snytt for et straffespark.

– Slik er VM. Åpningskamper er alltid vanskelige. Vi må bare se framover til neste kamp, sa Coutinho til ZDF.

Brasil ble uten seier i sin åpningskamp i VM for første gang siden 1978 (1-1 mot Sverige). Ni strake seirer var fasit siden da.

Coutinho sendte Brasil-tilhengerne til himmels med et skudd så vakkert at det vil bli vanskelig å overgå. Det var spilt 19 minutter da Coutinho, Neymar og Marcelo kombinerte på siden, og sistnevnte la inn fra venstre. Steven Zuber nikket ballen ut, men rett til Coutinho.

Barcelona-stjernen dempet ballen rett utenfor venstre hjørne av 16-meteren, tok et par steg og ga den perfekt skru med innsiden av høyrefoten. I en perfekt bananbue svingte ballen inn i mål via lengste stolpe, langt utenfor keeper Yann Sommers rekkevidde.

Dermed kunne Brasil endelig juble for en VM-scoring igjen, etter at mesterskapet på hjemmebane i 2014 endte med tårer og fortvilelse med 1-10 på de to siste kampene.

Tempo og ferdigheter

Neymar, som mistet både semifinale og bronsekamp i det mesterskapet med skade, hadde ristet av seg sin fotskade og spilte fra start i Rostov. Brasil viste tempo og ferdigheter som i perioder ga sveitserne store problemer.

Den første sjansen kom etter 11 minutter, da Coutinho og Neymar kombinerte på kant og Fabian Schär misset sitt klareringsforsøk. Ballen falt til Paulinho på nesten blank goal, men Sommer fikk fingrene på hans halvtreff og sørget for at ballen gikk utenfor.

Ellers greide ingen av lagene å få til en avslutning på mål i første omgang. Brasil tettet godt igjen bakover og ga ikke sveitserne skyggen av en sjanse, men greide heller ikke selv å sette Sommer på alvorlige prøver i jakten på et mål som kunne punktert kampen.

Det straffet seg tidlig i annen omgang, mot et sveitsisk lag som kom på banen igjen med større besluttsomhet. Zuber revansjerte seg for sin svake klarering på baklengsmålet da han i det 50. minutt nikket inn et hjørnespark fra Xherdan Shaqiri.

Protester

Det førte til voldsomme brasilianske protester. Zuber ga Miranda en liten dytt før han helt alene hoppet opp og styrte ballen i mål. Brasilianerne mente det burde kvalifisere til frispark, men ble kontant avvist av dommeren.

César Ramos fra Mexico ble ikke mer populær i Brasil da han i det 74. minutt vinket spillet videre da Gabriel Jesus gikk i bakken etter å ha blitt holdt av innbytter Manuel Akanji. Begge situasjonene var slik at det kunne forsvares å blåse, men det var samtidig situasjoner som dommere ofte lar gå uten sanksjoner, og VAR-assistentene grep ikke inn.

Brasil jaget et seiersmål med størst vilje og intensitet, men med unntak for Coutinhos drømmetreff sto ikke avslutningene i klasse med spillet for øvrig. Gang på gang forsvant gultrøyenes skuddforsøk over, utenfor eller ble blokkert.

I siste minutt var Roberto Firmino nær vinnermål da han nikket et frispark mot mål. Sommer svarte med en kjemperedning, før Miranda på overtid skjøt centimeter utenfor.

Nesten det siste som skjedde var at Schär satte ut foten og stoppet en brasiliansk avslutning nesten på streken.

Sveits hadde all grunn til å si seg fornøyd med at det ble poeng. (NTB)

VM-sluttspillet fotball menn i Russland søndag, gruppe E:

Costa Rica – Serbia 0-1 (0-0)

Samara Arena, 41.432 tilskuere

Mål: 0-1 Aleksandar Kolarov (57).

Dommer: Malang Diedhiou, Senegal.

Gult kort: Francisco Calvo (22), David Guzmán (56), Costa Rica, Branislav Ivanovic (59), Aleksandar Prijovic (90+8), Serbia.

Været: 22 grader, sol. Besittelse: 50-50. Avslutninger: 10-10. På mål: 3-3. Hjørnespark: 5-4. Gått i offside: 1-3. Frispark mot: 18-15. Fullførte pasninger: 355-322. Løp (km): 107-109. Kampens spiller: Aleksandar Kolarov, Serbia.

Costa Rica (5-4-1): Keylor Navas – Cristian Gamboa, Johnny Acosta, Giancarlo González, Óscar Duarte, Francisco Calvo – Johan Venegas (Christian Bolaños fra 60.), David Guzmán (Daniel Colindres fra 73.), Celso Borges, Bryan Ruiz – Marco Ureña (Joel Campbell fra 66.).

Serbia (4-2-3-1): Vladimir Stojkovic – Branislav Ivanovic, Nikola Milenkovic, Dusko Tosic, Aleksandar Kolarov – Nemanja Matic, Luka Milivojevic – Dušan Tadic (Antonio Rukavina fra 83.), Sergej Milinkovic-Savic, Adem Ljajic (Filip Kostic fra 70.) – Aleksandar Mitrovic (Aleksandar Prijovic fra 90.).

Brasil – Sveits 1-1 (1-0)