Sport

OL-utsettelsen skaper hodebry for bryte-VM i Oslo

Norges Bryteforbund sikter foreløpig mot å arrangere VM på hjemmebane som planlagt i 2021. Men økonomien er overordnet når det endelige valget skal tas.

VM i bryting i Oslo skal i utgangspunktet arrangeres i oktober 2021. Tirsdag kom bekreftelsen på at OL i Tokyo utsettes til samme år, som følge av koronavirusets herjinger.

– Det er fortsatt litt uklart hva som skjer. Tilbakemeldingen fra Det internasjonale bryteforbundet (UWW) er at de ser for seg et OL og et fullskala VM i samme år. Nå jobber man for å se på konsekvensene av det. Mye avhenger nok av når i 2021 OL blir, sier generalsekretær Morten Sandnæs i Norges Bryteforbund til Dagsavisen.

– Hvordan vil et 2021-OL påvirke VM?

– Det vil påvirke, men på hvilken måte vet vi ikke ennå. Dette har jo aldri vært gjort før, svarer han.

– Det kan slå begge veier. Blir det for eksempel OL to måneder før VM, kan man tenke seg at et større publikum vil komme for å se VM på hjemmebane, på grunn av oppmerksomheten og eventuelle prestasjoner i OL. Og for utøverne vil det være noe ekstra at man for første gang i moderne tid kan ta OL- og VM-medalje i samme år. Det negative er at VM potensielt kan nedprioriteres av noen. Store nasjoner sender nok fulle kvoter også til VM, men sender de sine beste? Det er jeg litt usikker på, innrømmer generalsekretæren.

Les også: Først OL i Tokyo, så VM i Oslo. Orker du, Berge? (DA+)

Økonomien prioriteres

Han poengterer også at økonomien kan påvirke en VM-deltakelse.

– Har små nasjoner råd til å stille i både OL og VM? Nå er jo vi VM-arrangør, men vi har spurt oss om vi hadde hatt råd til begge deler om VM ikke gikk i Norge, sier Sandnæs.

– Slike ting tar for seg den risikoen som vi må bake inn i systemet vårt. Vi skal ikke gå på noe sykkel-VM-fadese økonomisk, det er helt klart. Vi må være 100 prosent sikre på økonomien. I tillegg må vi tenke på publikumsmessige hensyn og arrangørtekniske spørsmål. Men for oss er det økonomien som er helt overordnet, fortsetter han.

Han røper at bryteforbundet har flere alternativer å velge mellom.

– Vi kan for eksempel velge å trekke oss som arrangør. Eventuelt kan vi spørre om å få være arrangør et annet år. Men akkurat nå forholder vi oss til uke 40 i 2021. Alt annet blir bare spekulasjoner.

Et annet alternativ er å bytte måned VM arrangeres i neste år. Det virker imidlertid usannsynlig.

– Det er også en diskusjon, men jeg tror ikke så mye på det. Vi har vært særdeles bevisst på høstfeiren i uke 40. Da er det god tilgang til frivillige, og det er billigere transportmuligheter og hoteller, sier generalsekretæren.

Les også: Tufte vet ikke om han kan ro OL neste år: – Viktigst å bekjempe viruset

Tenker på Berge

Sandnæs beretter at antallet på norske utøvere i VM ikke vil bli veldig annerledes enn til vanlig, selv om Norge har mesterskapet.

– Hver nasjon har kun anledning til å melde på en utøver i hver vektklasse. Så må vi da vurdere hvem som er sportslig kvalifisert og se på økonomien i det. Her hjemme kan de vurderingene bli noe annerledes, sier Sandnæs.

– Mange er spente på hva Stig-André Berge kommer til å gjøre, nå som OL utsettes. Hva tenker du?

– Jeg har tenkt mye på Stig. Han har trent beinhardt i fire år nå. Med tanke på alderen har han ikke mange år igjen i gamet. Det (situasjonen) er stusselig for ham, men som han sier selv, det handler om å gjøre det beste ut av det.

– Håper du han fortsetter karrieren også neste år?

– Ja og nei. Som leder og venn har jeg sagt følgende: Det er ingen vits med et år til hvis ikke motivasjonen er der. Vi får se hva han bestemmer seg for.

Mer fra Dagsavisen