Sport

OL-ilden som gjør IOC blinde

KOMMENTAR: Hva er det med OL-ilden? Akkurat nå blender den mer enn den lyser opp. Men Norge tok til fornuft.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Canada og Norge kommer ikke til Tokyo hvis lekene åpner 24. juli. De kommer heller ikke om det utsettes til 24. oktober, som skal være arrangørens plan B. I praksis har vi da den første OL-boikotten siden 1984. Men med et helt annet bakteppe: Utøvernes sikkerhet. Østblokkens boikott i 1984 kom som svar på vestens boikott av Moskva-lekene fire år før.

Da OL-ilden kom til en liten by nord for Tokyo i helgen, hadde over 50.000 mennesker samlet seg, stikk i strid med rådene som gis. Bare der så vi effekten av at IOC ikke har tatt til fornuft og utsatt lekene allerede. Forventningen skapes og utøvere verden over får beskjed om å forberede seg med alle de begrensninger som nå er lagt.

IOC-president Thomas Bach kjøper seg tid ved å si at avgjørelsen kommer innen fire uker. da kan ytterligere skade ha skjedd. Utøvere forserer nå sine egne treningsprogrammer for å rekke kvalifiseringer som allerede er utsatt og som sannsynligvis aldri blir gjennomført.

Treningsforholdene rundt i verden er nå vidt forskjellige. De fleste anlegg er stengt. Utøverkommisjoner utenfor IOC er nå i ferd med å organisere seg for å si et kraftfullt nei.

Antidoping-arbeidet er ute av drift. Dette er ikke tiden for å ta blod- og urinprøver av utøvere verden over. De mest kyniske kan utnytte situasjonen. Og at det er mange kynikere i denne bransjen, har historien vist oss.

Norsk idrett diltet etter IOCs linje. NIF-leder Berit Kjølls plan om å ha en sterk internasjonal stemme ble redusert til bukke- og nikke-strategi. På Olympiatoppen ble treningssenteret åpnet for utvalgte norske utøvere. Men etter møtet i Kulturdepartementet mandag kom den nye konklusjonen. Idrettspresidenten vil ikke sende utøvere til Tokyo. Hun ber idrettsstyret vedta det. Det skulle tatt seg ut om hun ble nedstemt.

Nå snakker selv japanske politiske ledere om utsettelse. De ser hvilket opprør som er på gang. Idrett er viktig, men ikke viktigere enn verdens helse. IOC gir inntrykk av det motsatte.

OL vil vi ha, men ikke i år. Norge har endelig sagt som Canada: Vi kommer ikke! Nå må internasjonal idrett først være med på denne globale dugnaden før man lander på en ny OL-dato.

Mer fra: Sport