Sport

OL i kunnskapslek

KOMMENTAR: Synes du det er lite oppstyr rundt vinnerne i Ungdoms-OL? Slik skal det være.

Det pågår masse sport hver dag, også i øvelser som knapt har vært vist fram før: Skicross på langrennsski og ferdighetsøvelser i ishockey. Dette blir neppe OL-grener, men det er øvelser som fokuserer enda mer på lek og kroppsbeherskelse. Og er tilpasset dem som dette arrangementet er til for: 15-18-åringer.

Utenfor arenaene foregår et program som slår et vanlig OL ned i støvlene. Den intellektuelle del av idretten får sitt. I går var det internasjonale forelesere fra ni land i aksjon på Høgskolen i Lillehammer. Temaene var blant andre utviklingen av OL i lys av sosiale medier og medierevolusjonen som pågår, internasjonal idrett i konstitusjonell krise og ungdom-OLs legitimitet. I dag fortsetter det med helseaspekter rundt barne- og ungdomsidrett og i morgen er temadagen satt av til idrettens bruk av ny teknologi, både fra utøvere og publikums side. Mye mat for dem som er opptatt av hvordan idretten utvikler seg også utenfor arenaene.

For akkurat nå er det nettopp idrettens organisering som er i størst krise. I utgangspunktet er all idrett lek. Det spilles fotball hver eneste dag over hele verden, uavhengig av hva som foregår i FIFA. Det løpes og hoppes like uavhengig om friidrettssjefene er korrupte. Idretten som egenart vil alltid overleve. Det er dens kolossale kommersielle verdi som har skapt alle de problemene som nå synliggjøres og diskuteres på Lillehammer. Deltakelse er attraktivt både med og uten startnummer. Over 3000 frivillige jobber med ungdoms-OL.

Hvis diskusjonene og forelesningene skaper økt forståelse, er mye oppnådd i skråningen ved Mjøsa. Det er mange måter å markere seg som OL-by på. I ungdoms-OL står kunnskap høyt. Ingen dårlig idé midt i solskinnsleken.

Mer fra Dagsavisen