OL i gjenbruk
OL-KAMPEN: Oslos mulighet er å skape et gjenbruks-OL. Bare slik kan kampen vinnes på hjemmebane, mener Norges siste OL-sjef.
At Oslo 2022 i går ble velsignet som offisiell OL-kandidat av IOC får ikke annen praktisk betydning enn at byen og søknaden vil få økt internasjonal oppmerksomhet. Og en mer offensiv markedsføring med bruk av OL-ringene kan starte.
Men Oslos største utfordring er fortsatt å få på plass en statsgaranti innen årets utgang. Den problemstillingen eksisterer ikke hos konkurrentene i Kina (Beijing) og Kasakhstan (Almaty).
Må avvente
– Vi er optimistiske med tanke på at den norske regjeringen vil gi denne garantien, sa OL-direktør Eli Grimsby da hun sammen med blant andre Bjørn Dæhlie og generalsekretær Inge Andersen hørte på IOC-president Thomas Bachs kunngjøring i IOC-hovedkvarteret i Lausanne i går formiddag.
– Vi har tre sterke kandidater med hvert sitt originale konsept, sa Thomas Bach.
Kort oppsummert kan de beskrives slik:
Beijing må ha delte leker med alpine øvelser i en annen by.
Almaty tilbyr det mest kompakte konseptet.
Oslo og Lillehammer har begge hatt OL før. Nå slår de seg sammen til et gjenbruks-OL.
Må styrkes
Sjefen for Lillehammer-OL i 1994, Petter Rønningen, mener det konseptet må styrkes. Ikke bare for å få OL «ned», men for å vise verden at i fremtidens OL må byer og anlegg kunne brukes om igjen. Og skal konseptet ha noen sjanse politisk i Norge, må kostnadene begrenses.
– Og da mener jeg man må legge opp til enda mer gjenbruk enn det som er beskrevet i Oslo og Lillehammers konsept i dag, sier Petter Rønningen til Dagsavisen.
Han har så langt ligget lavt i OL-debatten.
Men etter de vellykkede Lillehammerlekene har han hjulpet kommende arangører med hvordan lekene best skal gjennomføres.
Et tema som kan komme for å spare penger, er å arrangere skøyteløpene i Vikingskipet igjen i stedet for å bygge en ny skøytehall i Oslo.
Scorer best
Arbeidsgruppen i IOC, som har gått gjennom de tre søknadene, ble ledet av Gian-Franco Kasper, president i det internasjonale skiforbundet. Allerede under ski-VM i Oslo i 2011 talte han varmt om OL her.
Gruppen har vurdert en rekke momenter i søknadene, inkludert OL-landsbyene, transport og telekommunikasjon, sikkerhet og erfaring med store idrettsarrangementer.
Oslo har fått toppscore på to punkter: Dopingkontroll og erfaring med store arrangementer.
Energi og miljø er to andre punkter der Oslo kommer godt ut. I denne rangeringen ligger Oslo foran Beijing og Almaty sist.
reidar.sollie@dagsavisen.no.