Disse skal kjempe om OL. Fra venstre viseordfører i Almaty, Zauresh Amansjolovaat, viseordfører i Beijing, Yang Xiaochao og direktør for Oslo-OL, Eli Grimsby. FOTO: JEAN-CHRISTOPHE BOTT KEYSTONE/AP/NTB SCANPIX

OL i gjenbruk

OL-KAMPEN: Oslos mulighet er å skape et gjenbruks-OL. Bare slik kan kampen vinnes på hjemmebane, mener Norges siste OL-sjef.

At Oslo 2022 i går ble velsignet som offisiell OL-kandidat av IOC får ikke annen praktisk betydning enn at byen og søknaden vil få økt internasjonal oppmerksomhet. Og en mer offensiv markedsføring med bruk av OL-ringene kan starte.

Men Oslos største utfordring er fortsatt å få på plass en statsgaranti innen årets utgang. Den problemstillingen eksisterer ikke hos konkurrentene i Kina (Beijing) og Kasakhstan (Almaty).

Må avvente

– Vi er optimistiske med tanke på at den norske regjeringen vil gi denne garantien, sa OL-direktør Eli Grimsby da hun sammen med blant andre Bjørn Dæhlie og generalsekretær Inge Andersen hørte på IOC-president Thomas Bachs kunngjøring i IOC-hovedkvarteret i Lausanne i går formiddag.

– Vi har tre sterke kandidater med hvert sitt originale konsept, sa Thomas Bach.

Kort oppsummert kan de beskrives slik:

Beijing må ha delte leker med alpine øvelser i en annen by.

Almaty tilbyr det mest kompakte konseptet.

Oslo og Lillehammer har begge hatt OL før. Nå slår de seg sammen til et gjenbruks-OL.

Må styrkes

Sjefen for Lillehammer-OL i 1994, Petter Rønningen, mener det konseptet må styrkes. Ikke bare for å få OL «ned», men for å vise verden at i fremtidens OL må byer og anlegg kunne brukes om igjen. Og skal konseptet ha noen sjanse politisk i Norge, må kostnadene begrenses.

– Og da mener jeg man må legge opp til enda mer gjenbruk enn det som er beskrevet i Oslo og Lillehammers konsept i dag, sier Petter Rønningen til Dagsavisen.

Han har så langt ligget lavt i OL-debatten.

Men etter de vellykkede Lillehammerlekene har han hjulpet kommende arangører med hvordan lekene best skal gjennomføres.

Et tema som kan komme for å spare penger, er å arrangere skøyteløpene i Vikingskipet igjen i stedet for å bygge en ny skøytehall i Oslo.

Scorer best

Arbeidsgruppen i IOC, som har gått gjennom de tre søknadene, ble ledet av Gian-Franco Kasper, president i det internasjonale skiforbundet. Allerede under ski-VM i Oslo i 2011 talte han varmt om OL her.

Gruppen har vurdert en rekke momenter i søknadene, inkludert OL-landsbyene, transport og telekommunikasjon, sikkerhet og erfaring med store idrettsarrangementer.

Oslo har fått toppscore på to punkter: Dopingkontroll og erfaring med store arrangementer.

Energi og miljø er to andre punkter der Oslo kommer godt ut. I denne rangeringen ligger Oslo foran Beijing og Almaty sist.

reidar.sollie@dagsavisen.no.