Landslagstrenerne Roy Johansen (t.h.) og Knut Jørgen Stubdal opplever skader og spillere som ikke er tilgjengelige i oppkjøringen til Sotsji-OL. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

OL-håpet som ikke får trent

ISHOCKEY: Denne uka er Norges iskrigere samlet for siste gang før Sotsji. Men laget som OL-åpner mot Canada, kommer til å se helt annerledes ut.

Testkampene mot Sveits (fredag) og Slovakia (lørdag) skulle gi Roy Johansen mange svar. I stedet fikk Norges landslagssjef nok med å stable et lag på beina til samlingen. Mens «halve laget» er ute med skade om dagen, er flere av de andre OL-aktuelle spillerne opptatt med klubblaget.

Dermed må mannskapet som skal kjempe for suksess i Sotsji-OL, satse alt på å bli samspilt i løpet av kort tid i februar. For når iskrigerne reiser hjem fra Sveits søndag, møtes ikke landslaget flere ganger før OL-alvoret starter.

 

Bedre stilt enn andre

Kun én treningskamp - 10. februar mot Sveits i OL-byen - er alt Norge rekker før kampen mot Canada 13. februar. Sammenlignet med oppkjøringen til for eksempel Petter Northug, der hele sesongen blir lagt opp med tanke på OL, kan opplegget til Norges hockeyhelter virke tynt.

Generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, Jon Haukeland, velger imidlertid å se det positive ved situasjonen.

- Sammenlignet med andre land har ikke vi så dårlig oppkjøring til OL. De fleste andre nasjoner baserer laget sitt i større eller mindre grad på spillere fra NHL, og de er ikke tilgjengelige før 10. februar. Vi har våre samlet fra 6. februar, sier Haukeland til Dagsavisen.

 

Stjernen er med

Den eneste av spillerne som ikke er klar 6. februar, er Norges eneste NHL-spiller, Mats Zuccarello Aasen.

«Zucca» blir uansett klar til OL-turneringen starter, og der blir han en enorm ressurs for Roy Johansen. Den siste tida har Oslo-gutten storspilt for New York Rangers.

- Jeg har spilt den beste ishockeyen i mitt liv. Det er gøy å få det til på dette nivået, sier han til NRK.

6 mål og 15 målgivende pasninger er fasiten etter 33 NHL-kamper denne sesongen. I OL kan Rangers-spilleren fort danne en superrekke med Patrick Thoresen. Sistnevnte er imidlertid blant spillerne som for øyeblikket er skadet.

- Gipsen gikk på lørdag, men jeg må bruke krykker i ti dager til. Jeg håper å være tilbake i løpet av januar, sier Thoresen.

 

Sårbare for skader

Norges førstekeeper, Lars Haugen, går også på krykker om dagen, men sier selv han rekker OL. Mats Trygg, Kristian Forsberg, Per Åge Skrøder, Anders Bastiansen og Tommy Kristiansen er de andre spillerne som er utilgjengelige for øyeblikket.

- Jeg tror alle gutta blir klare til OL. Men det er aldri hyggelig med skader. Det er lite mareritt for oss, sier trener Roy Johansen til NRK.

Til samlingen i Sveits har landslagssjef Johansen valgt å fylle på med unggutter i troppen. De mange skadene har dessuten gjort at han har utsatt OL-uttaket til januar.

- Vi er sårbare for skader i en så liten hockeynasjon, erkjenner Johansen.

OL-spill blir det uansett for Norge. Så spørs det bare hvor god oppkjøringen blir ...

are.kolstad@dagsavisen.no