Sport

OL-fotballen neste, Brasil

FOTBALL-VM: Brasil avsluttet med 1-10 på de to sisteVM-kampene. Landslaget ligger i ruiner. Om to år er det OL i Rio de Janeiro og Brasil skal starte gjenreisningen. Men hva sier folket?

Neymar spilte OL-finalen i London for to år siden. At turneringen har et B-stempel, spiller mindre rolle for Brasil akkurat nå. For i egne øyne er Brasil blitt en B-nasjon. Og da kan en OL-tittel være noe å begynne med. For nå trenger denne fotballnasjonen å bygge noe nytt. Neymar fulgte bronsefinalen fra innbytterbenken. Og fikk se at Brasil egentlig fikk akkurat like store problemer mot Nederland som mot Tyskland. Brasil henger ikke følge med de beste europeiske lagene lenger. De mangler artister og de mangler sitt særpreg.

Bronsefinalen startet like grusomt som semifinalen mot Tyskland. Et Brasil som sto høyt neglisjerte at de møtte VMs raskeste spiller. Straffesparket Arjen Robben fikk, var tvilsomt, men ingen skandale. I tillegg skulle Thiago Silva vært utvist. Hvordan hadde det gått da? Var det det dommeren lurte på også? Brasil stilte med nytt angrepssett, men dette var like blodfattig som det forrige. Brasil anno 2014 har ikke angripsspillere i verdensklasse bak Neymar.

Nederland viste Brasil hva som er standarden. Nederland reiser hjem uten å ha tapt en eneste kamp etter full tid eller ekstraomganger.Robin van Persie (straffe), Daley Blind og Georginio Wijnaldum scoret for Nederland. Brasil skapte nesten ingenting.  Nederland er det beste laget i verden som aldri har vunnet VM. De har tapt tre finaler.

For Brasil endte VM med 1-10 på de to siste kampene. 14 baklengsmål i VM, hvorav ni i løpet av snaut 100 minutter, er skrekktall for fotballens åndelige hjemland. Laget mangler ikke bare angrepspillere, men også søyler i forsvar og sjef på midtbanen. Hvem skal ta dette laget videre? Det vil de neste dagene vise.

Det er ett døgn igjen av VM. Søndag møter Brasils president Dilma Rousseff blant andre Angela Merkel og Vladimir Putin på ærestribunen under VM-finalen mellom Argentina og Tyskland. Det er varslet demonstrasjoner i samtlige tolv VM-byer. Sikkerhetstiltakene økes ytterligere. Det er fortsatt ganske åpent hvordan dette mesterskapet ender for Brasil. Sportslig har det i egne øyne vært en fiasko. Fjerdeplasser samler man ikke på i dette landet. Hva sier folket nå? Mandag morgen vet vi mye mer.

Mer fra Dagsavisen