Sport

«OL arena for verdikamp»

OSLO 2022: Byens idrettsbyråd mener 
olympiske leker er en perfekt arena for global verdikamp. Og håper Sotsji-
utøverne benytter sjansen.

Oslo-OL 2022

9.9: Folkeavstemning i Oslo.

14.11: Frist til å melde interesse for OL 2022.

14.03.14: Søknadsfrist IOC.

Høst 2014: Stortinget behandler statsgaranti.

31.07.15: OL-byen 2022 velges av IOC.

NESTE ARRANGØRER:

2014: Sotsji, Russland

2018: Pyeonchang, Sør-Korea

SISTE ARRANGØRER:

2010: Vancouver, Canada

2006: Torino, Italia

I dag begynner vintersesongen. Verdenscupen i snowboard starter og brettkjørerne har allerede engasjert seg i spørsmålet om hvordan russiske antihomo-lover skal markeres under Sotsji-lekene i februar neste år. Norges IOC-medlem Gerhard Heiberg har allerede avvist politiske markeringer under lekene.

I Oslo driver idrettsbyråd Ola Elvestuen valgkamp. Både for sitt parti Venstre og kampen for å få Oslofolk til å stemme ja til OL-søknad for 2022. Han ser på den pågående debatten om russiske lover som et av mange eksempler på hvilken kraft den olympiske bevegelsen har.

- OL og idretten har jo alltid vært politisk. Det olympiske charter underbygger universelle verdier. Det ble skapt i en tid med voldsom nasjonalisme, sier Ola Elvestuen til Dagsavisen.

Enkle symboler

En svensk utøver farget neglene sine med regnbuesymbolet under VM i friidrett i Moskva. I Danmark har det vært store demonstrasjoner. Byråden som vil ha OL til Oslo, ønsker slike markeringer velkommen.

- Det er jo enkle, geniale virkemidler som skaper global oppmerksomhet. Hvilken kraft hadde ikke Jesse Owens i Hitlers OL i 1936, og Black Power-demonstrasjonen på seierspallen i Mexico i 1968. I fjorårets OL i London var det første gang alle deltakerland stilte med kvinnelige utøvere. En historisk milepæl som ble initiert av IOC, sier Elvestuen.

Sint minister

Den russiske sportsministeren, Vitalij Mutko, har allerede vært i søkelyset foran OL i Sotsji. IOC forlanger forsikringer om at ingen blir diskriminert.

- Ingen forbyr utøvere med ikke-tradisjonelle seksuelle orienteringer å komme til Sotsji, men hvis de aksjonerer vil de bli holdt ansvarlige for det, er han sitert på i det tyske nyhetsbyrået DPA.

«La oss ikke tolerere dette forferdelige lederskapet som begrenser menneskerettigheter og diskriminerer kjærlighet», skriver Kjersti Østgaard Buaas på sin instagram-konto. Bronsevinneren fra Torino i 2006 deltar i sitt siste OL i Sotsji.

- OL og Paralympics er en flott arena for markeringer. Lekenes kraft gir veldig gjennomslag, sier Ola Elvestuen, som håper valgdeltakelsen blir stor.

reidar.sollie@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen