Petter Northug får delta i verdenscupen og VM for Norge. Det ble klart etter at han ble enig med skiforbundet om en avtale. FOTO: LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX

Ofret ikke ski-VM

LANGRENN: Petter Northug godtok til slutt betingelser han ikke er fornøyd med.

Northug ble helt på tampen enig med Norges Skiforbund om den mye omtalte representasjonsavtalen som gir han rett til å stille i verdenscupen og ski-VM i Falun.

Han måtte komme med en avklaring innen midnatt lørdag (natt til søndag). Trønderen innrømmer at han måtte gi etter på en del krav for å få VM-drømmen oppfylt.

– Jeg har valgt å signere avtalen med skiforbundet. De har kommet meg i møte på enkelte punkter, og jeg har måttet godta forhold jeg ikke er fornøyd med. Jeg er likevel lettet over at dette nå er avklart. Nå kan jeg fokusere fullt og helt på oppkjøringen til verdenscupen og VM. Dette blir bra – svenskene kan glede seg, sier Northug via sin manager Are Sørum Langås.

Forbud mot reklame

Ifølge avtalen må Northug følge landslagets opplegg som alle andre utøvere som representerer Norge. Den strekker seg fra 24. november og ut hele sesongen. 28-åringen kan ikke reklamere for sin private sponsor Coop i perioden på landslaget, men partene er enige om at matproduktene fortsatt kan selges i butikkene under sesongen.

– Petter har lenge sagt at VM er sesongens store mål, og skiforbundet ser fram til å gi han og alle på landslaget den støtten som trengs for å sikre norsk suksess kommende vinter. Dialogen med Northugs team har likevel vært krevende, og derfor er vi i NSF glade for at vi nå er enige, sier generalsekretær Stein Opsal i skiforbundet i en pressemelding.

Detaljer rundt avtalen mellom Northug og skiforbundet vil bli redegjort for søndag. Men det er klart at partene kom til en løsning under hektisk møtevirksomhet i den siste timen før fristen løp ut.

– Den første dialogen vi hadde lørdag oppsto først i den siste timen. Jeg vil ikke gå innpå detaljer eller innholdet i samtalene, men det er et riktig bilde at situasjonen lenge var fastlåst, sier kommunikasjonsdirektør Espen Graff i Norges Skiforbund til NTB.

Komplikasjoner

Det som tidligere i høst så ut til å gå mot en avtale uten store komplikasjoner, utviklet seg til en strid om når Northugs landslagsperiode skulle opphøre.

Spesielt på oppløpet fram mot fristen flagret det påstander fra begge parter om avtalte sluttdatoer. Skiforbundet krevde at avtalen skulle strekke seg til 15. april. I Northug-leieren var derimot ønsket ha stopp 15. mars. Det vil si på dagen verdenscupsesongen avsluttes i Holmenkollen.

En av grunnene til at trønderen ville fri seg for forpliktelser med skiforbundet så tidlig som mulig, var muligheten for å selge langrennstøy fra egen kleskolleksjon før påske.

Hadde ikke Northug inngått avtalen, måtte han ha konsentrert seg om langløp.