Ødegaards første scoring kom 17. mai

Han har ventet lenge, men på nasjonaldagen kom Martin Ødegaards første scoring i Nederland.

Av Anders Møllersen

Martin Ødegaard sto for Heerenveens eneste mål i 1-3-tapet mot Utrecht i første semifinale i europaligakvalifiseringen i Nederland onsdag.

Tross 0-2-tapet i siste serierunde fikk Heerenveen på niendeplass på tabellen en sjanse i europaligakvalifisering.

Plasseringen skulle egentlig ikke holdt til det, men gjør det likevel fordi Twente på sjetteplass er utestengt fra europacupspill.

I semifinalen møter laget fra skøytebyen Utrecht, som endte på fjerdeplass i æresdivisjonen denne sesongen.

Første kamp i Heerenveen onsdag startet på verst mulig vis for hjemmelaget da Sofyan Amrabat og Yassine Ayoub ga Utrecht 2-0 etter henholdsvis 15 og 20 minutter.

Farlige frispark

Ødegaard skaffet hjemmelaget flere frispark i farlige posisjoner, og etter 62 minutter fikk han lønn for strevet. En frisparkvariant ble slått ut til nordmannen som ventet utenfor 16-meteren, og unggutten banket ballen ned i venstre hjørne etter at skuddet var innom en forsvarer.

Det var den Real Madrid-utleide 18-åringens første mål i Nederland.

Hjemmelaget burde utlignet til 2-2 kun noen få minutter senere da Luciano Slagveer fikk sjansen på blank kasse etter at Sam Larsson skjøt på innsiden av stolpen, men den nederlandske innbytteren skjøt med løskrutt og keeperen plukket skuddet enkelt.

Vanskelig utgangspunkt

I stedet la Utrecht på til 3-1 ved Sébastian Haller etter at Wout Faes ga bort ballen i egen boks ti minutter etter Ødegaards redusering.

Heerenveen har dermed et veldig vanskelig utgangspunkt før lørdagens bortemøte i kampen om videre spill om europaligabilletten.

Både Ødegaard og Morten Thorsby spilte fra start for Heerenveen på den norske nasjonaldagen. Begge fikk spille hele kampen for hjemmelaget.

Ruben Yttergård Jenssen og Alexander Sørloths Groningen er på hæla mot Jonas Svenssons AZ Alkmaar i den andre semifinalen etter at AZ vant 4-1 på bortebane onsdag.

Svensson var i serveringshumør og slo den målgivende pasningen på to av bortelagets scoringer. (NTB)