Sport

Ødegaard-feber i Stavanger

LANDSKAMP: Alle vil ha sin bit av Martin Ødegaard (15). Han er nærmest blitt en verdenssensasjon, skal vi måle etter medieinteressen før dagens landskamp.

Ikke nok med at norske medier ønsket seg separate intervjuer med årets «hit» i norsk fotball. Japanske, franske, engelske og svenske medier hadde også bedt om individuelle intervjuer med 15-åringen. Av praktiske årsaker kunne ikke det innfris.

- Nei, det er ikke praktisk mulig med den tida vi har til rådighet, sier kommunikasjonsdirektør Svein Graff i Norges Fotballforbund.

Derfor måtte Strømsgodset-talentet stille på pressekonferanse sammen med landslagssjef Per-Mathias Høgmo før landslagets trening på Viking stadion i går kveld.

En drøm

Naturlig nok var det ikke landslagssjefen som ble midtpunktet på pressemøtet i går. Det var unge Martin Ødegaard.

- Det er utrolig stort og en drøm som går i oppfyllelse, sier Ødegaard på pressekonferansen om det å være en del av den norske landslagstroppen.

Og om spilletid i kveld?

- Jeg har fått høre det dere fikk høre. Jeg er med fordi jeg har gjort det bra.

- Det blir nok mye av det samme som jeg har vist i Tippeligaen, sier Ødegaard om hva han vil vise fram.

- Det jeg har fokus på er å utvikle meg og å bli en bedre fotballspiller.

- Synes du det er surrealistisk å sitte her som 15-åring?

- Ja.

- Hvilke internasjonale spillere vil du sammenligne deg med?

- Jeg sammenligner ikke meg selv med så mange. Men det er mange å se opp til og mange å lære av. Det er vel kanskje Messi jeg ser mest opp til, men jeg vil ikke sammenligne meg med ham.

- Jeg er 15 år og har ikke noe hastverk med å spille på et A-landslag.

- Hva synes du om å sitte her foran pressen?

-Det er klart, jeg har bedre stunder, sier Ødegaard til latter fra pressekorpset.

Og på pressemøtet nærmest lovte Per-Mathias Høgmo at unggutten fra Drammen skal få spilletid i kveld.

- Sjansen for å se ham utpå der i løpet av kampen er relativ stor, sier han.

- Nytten er at han gjennom sine prestasjoner har vist at vi ønsker å se ham - både på trening og i kampsituasjon.

- Til å være så ung har han en ekstrem evne til å lese spillet og gjøre riktige valg. Det kan jeg ikke huske å ha sett før, sier landslagssjefen.

Trekke publikum

- Mange er nysgjerrige og vil se Martin Ødegaard som ligger an til å bli tidenes yngste norske landslagsdebutant, sier Vikings kommunikasjonssjef Ole Askeland.

Dermed håper han på et tilskuerantall på mellom 10.000 og 12.000 på Viking stadion i kveld. At Viking selv har med to mann i Per-Mathias Høgmos tropp, Yann-Erik de Lanlay og André Danielsen i tillegg til de to tidligere Viking-spillerne Rune Almenning Jarstein (Hertha Berlin) og Jone Samuelsen, svekker ikke akkurat interessen.

Gleder seg

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har i klare ordelag sagt at han gleder seg til å se Martin Ødegaard spille på det norske A-landslaget. Det betyr at Tormod Kjellsens rekord fra 1910 ryker. Han var 15 år og 351 dager gammel. Martin Ødegaard vil i dag være 15 år og 253 dager gammel.

- Jeg sa før sesongen at han kom til å bli årets komet i Tippeligaen, og at han kunne bli tidenes yngste landslagsspiller. Nå gleder jeg meg til å se hvordan han presterer på landslaget, sier Per-Mathias Høgmo.

I kveld får vi noen svar.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen