Odd slo Rosenborg for første gang på tolv år

(Odd - Rosenborg 1-0). Odd skapte en fest i sin egen serieåpning da de slo Rosenborg i Skien. Fredrik Nordkvelle ble matchvinner, og sikret telemarkingens første seier mot RBK på 12 år.

Av Odd-Sølve Grannes

– Det var deilig. Det var på tide å slå Rosenborg, sa Nordkvelle til TV 2 etter kampen.

Allerede i første runde var det duket for et oppgjør mellom to lag som er tippet i toppen av eliteserien. Fjorårets fjerdeplass mot regjerende mester Rosenborg i Skien.

– Vi spiller en fantastisk første omgang, så er vi ditto svakere i annen omgang, og vi har marginer. Det betyr så mye denne seieren. Det betyr mye for selvtilliten at vi slår den regjerende mesteren, og det betyr at vi kan slå hvem som helst, sa Odd-trener Dag-Eilev Fagermo.

Under oppvarmingen fikk tittelforsvareren uventede problemer da Pål André Helland ble skadd, og bortelaget mistet en viktig spiller.

Begge lagene gikk offensivt til verks og skapte problemer for hverandre defensivt. I første omgang hadde blant andre Espen Ruud store problemer med å håndtere RBKs venstreside med Jørgen Skjelvik og Yann-Erik de Lanlay.

Høyrebacken burde ha sett det gule kort allerede etter fire minutter, men først to minutter senere valgte dommer Tom Harald Hagen å vise 32-åringen gult kort. Forsvarsspilleren burde bli mer forsiktig, men også to ganger til var han uforsiktig. Ruud burde vært henvist til tribuneplass før annen omgang.

Odd gode

Veteranen var også innblandet positivt de første 45 minuttene. Samtidig som han hadde problemer defensivt, skapte han trøbbel på motsatt banehalvdel og etter en halvtime ga det uttelling. Ruud fikk ballen av Bentley og fant Nordkvelle fra dødlinjen. Midtbanespilleren sendte Odd i føringen etter et vakkert angrep.

Telemarkingene kunne fort ha ledet med flere mål til pause. Etter scoringen var både Jone Samuelsen og Steffen Hagen nære å score, men RBK-målvakt André Hansen avverget mesterlig.

– Vi må være klare når kampen begynner. I første omgang er vi dårlig. Vi var urolige i starten og ble stresset av det høye presset deres. Vi at det er spinnvilt de første 20 minuttene, sa RBK-trener Kåre Ingebrigtsen.

RBK presset

Gjestene fortsatt å slite i annen omgang, selv om Elba Rashani burde ha scoret etter 51 minutter da han headet over fra fem meter.

Kåre Ingebrigtsen så seg nødt til å ta grep. Han byttet ut Rashani med Matthías Vilhjálmsson og la om fra 4-3-3 til 4-4-2. Det ga etter hvert resultater.

RBK fikk mer og mer tak over kampen jo nærmere klokka kom 90 minutter, men glimrende forsvarsspill fra Odd hindret de store sjansene.

– I annen omgang var vi klart best. Første omgangen ødelegger for oss, sa Ingebrigtsen. - Men jeg føler meg trygg når jeg ser hva vi presterer den siste timen, la han til.

I de to neste kampene har Rosenborg Strømsgodset på Lerkendal og Vålerenga på Ullevaal. (©NTB)