Sport

Nytt tilbakeslag for IOC

Hamburg trekker seg fra kampen om å få sommer-OL i 2024. I en folkeavstemning ble det knepent flertall for nei-siden.

Av Per-Kristian Eriksen

Skuffelsen var stor, særlig blant en rekke tyske topputøvere, etter at en folkeavstemning viste flertall mot å arrangere OL i Hamburg i 2024.

51,6 prosent av dem som avga stemme sa nei i søndagens avstemning. Dermed kastet søkerkomiteen i den tyske havnebyen kortene. Da tyskerne valgt kandidatby tidligere sto kampen mellom Hamburg og Berlin, men nå kommer ikke Tyskland til å være med i den avgjørende kampen om å få disse lekene likevel.

Terrorangrepet i Paris for kort tid siden og usikkerheten knyttet til kostnader var årsaken til at folkemeningen snudde like før avstemningen. Så sent som i september var det nemlig stor oppslutning om å søke lekene om ni år.

«Nå er det offisielt. Idretten i Tyskland er lagt død"», skrev landhockeyspilleren Moritz Fürste på Twitter. Han var med og sikret gull til tyskerne både i 2008 og fire år senere.

Skuffende

Diskoskjempen Robert Harting nøyde seg med å slå fast at resultatet av avstemningen var «ekstremt skuffende».

– Hvor vil dette ende. Alle skriker om fotball, fotball og fotball. Mister vi interessen for friidrett, svømming og gymnastikk, så er det grunn til å stille spørsmålet, sa den tidligere EM-vinneren i tikamp, Pascal Behrenbruch.

– Hamburg har mistet en stor sjanse. Jeg mener byen har kastet perler for svin ved denne avgjørelsen. Nå er nok OL-døren stengt for all framtid for oss tyskere, mener håndballkjempen og landslagsspilleren Stefan Kretzschmar.

Bekymret

Dette er den andre avstemningen på rad, der folk i Tyskland har vendt tommelen ned for et OL-arrangement. sist det skjedde var da folk mente München skulle trekke seg fra OL i 2022. Senere gjorde Oslo det samme, men i Norge var det politikerne som tok beslutningen etter at en majoritet av folk i Oslo hadde stemt ja til å fremme en OL-søknad.

Lederen for sportskomiteen i den tyske riksdagen, Dagmar Freitag, gir uttrykk for å være bekymret.

– Det som først og fremst er betenkelig i mine øyne er frykten for at det kan gå veldig mange år før vi begynner å snakke om Ol-søknader igjen, sier hun. Freitag sier at et land som hevder å være tilhenger av sport og idrett, må være vertskap for store arrangement og begivenheter fra tid til annen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen