Nyland-show til ingen nytte

Landslagsmålvakt Ørjan Håskjold Nyland klarte ikke å ta rekorden. Italia skjøt til slutt hull på Norges kanonkeeper i 2-1-kampen i Roma tirsdag.

Av Espen Hartvig

Norge må dermed ut i omspill om en EM-billett. Tyskland-proffen sto med fem kamper uten baklengs før oppgjøret på Olympiastadion i den italienske hovedstaden. Hadde Nyland unngått å slippe inn, ville han blitt første landslagsmålvakt med seks fullførte kamper uten å slippe inn.

– Det var nesten. Vi holdt ut lenge, men så får de to mål og vinner fortjent. Vi taper og vinner kamper sammen, så vi prøver igjen i november, sier Nyland til NTB.

Strålende kamp

Etter Alexander Tetteys norske ledermål før pause, utlignet Alessandro Florenzi for Italia etter 73 minutter i EM-kvalkampen. Han utnyttet en grov feil av Haitam Aleesami. Den norske backen brystet ballen mot Nyland, men det ble for lite kraft.

– Jeg hadde først lyst til å gå ut og ta den, men gikk tilbake. Aleesami prøvde å bryste ballen tilbake til meg, men den var litt løs. Jeg sa til ham etterpå at dette er slikt som skjer, sier Nyland.

Nyland hadde inntil da spilt en strålende kamp med flere kjemperedninger.

I 1.-omgangen ble Norge fullstendig overkjørt. Italia misset på tre-fire helt opplagte sjanser. I tillegg reddet Nyland flere skudd.

Graziano Pellé bommet på to helt eventyrlige sjanser på headinger.

– Stor kamp av Nyland, sier Pelle til NTB.

Nyland la samtidig inn et svært godt PR-framstøt overfor italienske serie A-klubber.

Ble utspilt

Alexander Tetteys mål ga 0-1 etter 22 minutter. Det holdt seg omgangen ut i det som må betegnes som et rent ran av en norsk ledelse.

Nyland fortsatte å imponere stort etter pausen. Han stoppet Eder da spissen kom alene mot nordmannen etter en times spill.

Southampton-proff Pellè traff så etter 82 minutter til 2-1. Det var såre fortjent etter at Italia i lengre perioder fullstendig kledde av Norge.

Italia var klart best også i andre omgang, men det var mindre farlig foran Nyland da enn i de første 45.

I tre perioder har Norge holdt nullen i seks kamper på rad, men bare i én av periodene har samme målvakt figurert i alle kampene.

Ute

I 1996 ble det totalt seks kamper uten baklengsmål. Da sto nåværende keepertrener Frode Grodås samtlige seks kamper. 50-åringen har med det landslagsrekorden for antall kamper på rad uten å slippe inn mål for en keeper.

Norges landslagsrekord i minutter uten baklengs er 641 (7. februar 1996 til 18. januar 1997).

Nyland sitter for det meste på benken i Ingolstadt i 1. Bundesliga.

Men han gjør suksess for Norge tross livet som reserve i klubben. (©NTB)