Sport

"Nye Northug" tok en Northug

Stjerneskuddet Johannes Høsflot Klæbo (20) raste gjennom pressesonen i ekspressfart etter å ha blitt slått ut i semifinalen under den klassiske verdenscupsprinten i Lillehammer fredag.

Av Egil Sæther

LILLEHAMMER:  Det var nesten som å se originalen i sine glansdager. Da var heller ikke han den som alltid stoppet opp etter en dag da ikke alt klaffet.

Det er en stund siden Petter Northug selv gjorde det samme, men han gliste godt da han fikk spørsmålet om Klæbos verdensrekordforsøk i kjapp exit fra stadion.

Lærer

– Ja. Han lærer for hver dag og begynner å bli flink. Jeg snakket med ham i går og sa at han om han ikke leverte, så måtte han løpe kjapt gjennom mixedsone. Gutten kan bli god han, sa Northug med et særdeles lurt glis vel vitende om at det også var en viss relevans i det spøkefulle svaret.

Selv var Northug godt fornøyd med å ha tatt seg til en semifinale.

– Jeg kjenner at jeg ikke er vant til å gå sprint ennå. Dette var den første tøffe gjennomkjøringen etter en litt roligere periode. Jeg kjente at kroppen svarte igjen, og det var det viktigste. Med en bra 10 kilometer i skøyting er mulighetene til stede, men jeg vet fra tidligere at løypene her ikke passer meg. Jeg sliter i de tøffe stigningene, og den siste 5-kilometeren blir avgjørende. Alt kan skje.

Tøffing

– Hva skal vi si om vinneren og lederen Calle Halfvarsson?

– Nå har han et veldig godt utgangspunkt foran morgendagen, og gjør han en veldig god 10 kilometer blir han gående alene i starten på søndag. Jeg må bare gjøre en god 10 kilometer så jeg ikke blir gående alene bak den gruppa som jager Calle, sa Northug.

Iversen beste nordmann

Spørsmålstegnene har vært mange rundt fjorårskometen Emil Iversen (25) foran denne sesongen. To 2.-plasser på rappen har fjernet de fleste.

2.-plassen fra 15 kilometeren i Ruka for seks dager siden ble fulgt opp av en ny 2.-plass på den klassiske sprinten under minitouren i langrennsverdenscupen i Lillehammer fredag.

NTB har snakket med ham en rekke ganger de siste månedene, og ved hver anledning har Iversen ymtet frampå om at det kunne ha stått bedre til. Testene kunne ha vært bedre. Høydesamlinger har blitt amputerte. Forkjølelser har herjet i kroppen. Og så videre.

Det er ikke alltid at stortalentet fra Meråker benytter muligheten til å snakke seg selv opp, for å si det sånn.

Etter fredagens løp erkjente han glatt at han har kjent på presset etter den strålende sesongen han gjennomførte sist. I Kuusamo var han langt nede etter en svak sprint til ham å være.

Nervøs

– Har du vært litt nervøs foran denne sesongen med tanke på å følge opp den kjempesesongen du hadde sist?

– Ja. Men nå er det over. Det var en bør som ble senket av skuldrene mine sist søndag. Det var nok. Med en 2.-plass har du vist at du er god. Da er du der. Nå gjelder det bare å fortsette litt med det samme «vaset» etter dette.

– Du har vært redd for å dumme deg ut?

– Jeg er ikke en type som er redd for mislykkes, men jeg har tenkt at det kan bli vanskelig å følge opp. Jeg skjønner at forventningene har vært høye til meg foran denne vinteren. Det skjønner jeg. Nå har det vært en bra start, og foreløpig har jeg levd godt opp til dem, kom det med et lunt og godt glis under den internasjonale pressekonferansen.

Der satt han sammen med svenskene Teodor Peterson og vinneren Calle Halfvarsson.

Fornøyd

Selv den selvkritiske Iversen måtte gå med på at en 2.-plass tross alt ikke var så verst med samtlige av verdens beste langrennsløpere på plass.

– Det er bra det, og jeg vet at jeg skal være en god klassisksprinter. Det ble avstander i prologen, og det er litt vanskelige å si hvorfor. Prolog er prolog, og det er ikke det viktigste. Jeg kjente det både i kvart- og semifinalen at skiene var bra og at det stemte i viktige parti av løypa. Jeg prøvde bare å være offensiv, og det er ganske trygt.

– Hvordan er det å være et av norsk langrenns flaggskip etter at du slo igjennom i fjor?

– Det er litt spesielt.

– Hva har skjedd med deg de siste dagene?

– Det er som det har brukt å være. Som regel har jeg pleid å komme i form når de viktige skirennene starter. Det er vel det som har skjedd. Det er litt typisk meg at kroppen er bra når vi begynner å gå skirenn. Det virker å være slik i år også, sa Iversen.

Alt i alt er det en rimelig god egenskap for en langrennsløper.

Lørdag fortsetter minitouren med 10 kilometer skøyting. Iversen er på forhånd 11,9 sekunder bak ledende Calle Halfvarsson, sesongens beste mannlige skiløper så langt. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen