Ny verdensrekord i maraton

Kenyanske Eliud Kipchoge løp søndag inn til ny verdensrekord på maraton i Berlin.

Av Stian Grythaugen

Kenyanske Eliud Kipchoge løp søndag inn til ny verdensrekord på maraton i Berlin.

Den nye rekorden lyder på 2.01.40.

Kipchoge vant Berlin maraton for andre året på rad etter å ha løpt mesteparten av løpet alene under perfekte forhold i den tyske hovedstaden.

Den gamle verdensrekorden på distansen tilhørte landsmannen Dennis Kimetto og lød på 2.02,57.

Søndag løp Kipchoge ett minutt og 17 sekunder raskere. Det er den største forbedringen av maratonrekorden siden Derek Clayton senket den med to minutter og 23 sekunder i 1967.

Den 33 år gamle kenyaneren var på rekordjakt fra start og hadde med seg tre fartsholdere i løpet. De første fem kilometerne ble passert på 14.24 og etter ti kilometer viste klokka 29.21.

Rett etter passering 15 kilometer måtte imidlertid to av fartsholderne gi seg. Den tredje, Josphat Boit, fortsatte drajobben for Kipchoge fram til rundt halve løpet var unnagjort. Da måtte også han gi seg.

De siste 17 kilometerne måtte Kipchoge løse alene, og kenyaneren svarte med å skru opp farten. 35 kilometer ble passert på 1.41.00, og da 40-kilometerspasseringen viste 1.55.32, syntes verdensrekorden sikker.

Den gamle rekorden til Dennis Kimetto ble satt for fire år siden.

Eliud Kipchoge ble olympisk mester på maraton i Rio de Janeiro i 2016. Så langt tilbake som i 2003 tok han VM-gullet på 5000 meter på bane. (NTB)