Scott Brown sørger her for kampens eneste scoring og Skottland slår Norge 1-0. FOTO: SVEIN OVE EKORNESVÅG/NTB SCANPIX

Ny smell for «nye» Norge

HJEMMETAP: (Norge - Skottland 0-1). Per-Mathias Høgmo har fått en blytung start som landslagssjef. Skottland vant 1-0 tirsdag og ga Norge det tredje tapet under Egil «Drillo» Olsens etterfølger.

Dermed er 1-1-kampen hjemme mot Island eneste gang Høgmo har unngått nederlag. Tap også mot Slovenia (0-3) og Danmark (1-2) gjør at hans nye prosjekt er under press.

Småfikst spill hjelper lite når resultatene uteblir. Og det har de gjort i hele høst for Norge.

I Molde var det sjanser nok til å komme fra det med seier for hjemmelaget. Norge har i snitt scoret under ett mål per landskamp i år.

Det var en iskald kveld for fotball. Snøværet ga seg i god tid før kampstart. Men det må ha vært friskt under kilten hos mange av de tilreisende skotske tilhengerne.

Den mer ballbesittende norske Høgmo-utgaven hadde et solid grep om spillet i nesten hele kampen.

– Kampbildene i de siste to kampene sier at vi burde hatt uavgjort i Danmark og tatt en komfortabel seier mot Skottland, sa landslagssjefen tirsdag kveld.

Kjempebom

Marcus Pedersen misbrukte en kjempemulighet litt inn i 2.-omgangen. Det var svakt å bomme (traff keeper) da han var helt upresset på åtte meters hold.

Kort etter gikk Skottland i angrep. På lagets første skikkelige farlighet i kampen scoret Scott Brown på et skudd fra 17-18 meter. Ballen gikk inn nede ved høyrestolpen hos debutant Ørjan Nyland.

Morten Gamst Pedersen misset på en bra mulighet vel kvarteret før slutt. Det var også andre halvsjanser i sluttfasen. På tampen bommet innbytter Anders Konradsen på en stor sjanse.

– Vi skaper flere og flere sjanser og har et stort pasningstempo. Tre-fire av målsjansene er ekstremt store, mente Høgmo.

– De er surt at vi ikke scorer, men effektiviteten må vi øke etter hvert. Det er det ingen tvil om. Det er litt frustrerende både for meg og spillerne, la han til.

De norske gutta spilte en tidvis frisk 1. omgang. Mye ble skapt ute på venstresiden der Tom Høgli og Morten Gamst Pedersen var i slag.

Det bidro til et par ganske solide sjanser for Norge, men i hovedsak var det et godt trykk mot det skotske målet de første 35 minuttene.

Trio

Norge sendte inn tre nye karer fra start i forhold til 1-2-tapet mot Danmark fredag. Nyland fikk sin landslagsdebut. Magnus Wolff Eikrem var tilbake på den gamle hjemmebanen sin.

Gamst Pedersen startet også. Han er oppe i 76 landskamper og har bare elleve mann foran seg på adelskalenderen.

– Morten Gamst Pedersen spilte strålende. Det er gledelig at han leverte så godt som han gjorde i denne kampen. Mats Møller Dæhli fortsatte der han slapp mot Danmark. Det er gledelig å se, vurderte Høgmo.

For ham dreies alt inn mot EM i 2016. Det mesterskapet rommer hele 24 nasjoner. Dermed er 23 plasser ledige.

For landslaget kan dette bli viktige datoer framover:

23. februar: Trekning av kvalifiseringsgruppene i Nice.

12. desember 2015: EM-trekning i Paris.

10. juni 2016: EM-sluttspillet starter.

Forrige gang det norske A-laget var med i et sluttspill er en liten evighet siden. Det skjedde i EM 2000. (NTB)

 

Strachan: – Norge best i alt

Skottland-trener Gordon Strachan var klar på at hans gutter var heldige på veien mot 1-0-seier tirsdag.

– Norge var det beste laget. Det er det ingen tvil om. De hadde langt flere kombinasjoner enn oss, sa Strachan.

– Norge var så gode og presset oss bakover. Det gjorde at vi ikke kom i gang. Norge var bedre enn oss i alt. De spilte mer som et lag og var mer komprimert enn oss, la han til.

Skottland slo Kroatia nylig og spilte 0-0 mot USA fredag. (NTB)