Ny Qatar-rapport: Ingen bedring

Gjestearbeidere dør og får ikke lønn. En ny rapport fra Amnesty International beskriver fortsatt uverdige forhold i Qatar.

Om en uke starter VM i friidrett i Doha. Men det er arbeidene fram mot fotball-VM i 2022 som har fått hardest kritikk og fokus på seg.

Fotballpresident Terje Svendsen er frustrert og ikke overrasket over et som kommer fram.

- Det kommer løfter om reformer og forbedringer, men de blir i liten grad iverksatt. Vi har hele tiden vært kritisk til at VM ble lagt hit, sier NFF-president Terje Svendsen til Dagsavisen.

På befaring

Han var i Doha i januar sammen med en delegasjon fra LO og fikk et rystende innblikk i arbeidsforholdene rundt byggingen av de nye anleggene.

Amnestys rapport som kom denne uka handler blant annet om 2000 gjestearbeidere fra to konkrete byggefirmaer og ett renholdsfirma. Arbeiderne har dels gitt opp håpet om å få lønn og mange har forlatt landet.

All work, no pay

Rapporten har navnet «All work, no pay: The struggle of Qatars migrant workers for justice».

Fra mars i fjor til juli i år har Amnesty gransket tre firmaer: Hamad bin Khaled bin Hamad (HKH), United Cleaning and Hamton International som håndterer omlag 2000 arbeidere. En ny avtale mellom myndighetene og internasjonalt LO fra 2017 var et skritt i riktig retning, men i praksis er det liten bedring.

Hele rapporten kan du lese her: https://www.amnesty.org/en/documents/MDE22/1570/2015/en/

Ett års ventetid

«Deepak» fra Nepal ga opp etter ni måneder uten lønn, bragte saken inn for den nye komiteen som skulle ivareta arbeidernes rettigheter, men hadde ett år etter ikke fått gjennomslag. Han er bare en av mange eksempler i rapporten.

I dag er omlag to millioner fremmedarbeidere på plass i Qatar for å bidra til den enorme byggingen av landet som pågår, ikke bare i forbindelse med fotball-VM. De utgjør 90 prosent av landets befolkning.

VM-arenaen

Neste ukes VM i friidrett skal arrangeres på Khalifa International Stadium, den ble opprinnelig bygget i 1976, men er fullstendig renovert og ferdig i 2017 og skal også brukes under fotball-VM om tre år.

Amnesty gikk inn i Qatar-problematikken i 2012, tre år etter at landet høyst overraskende ble tildelt fotball-VM. Siden har FIFA fått massiv kritikk for valget, men forslag om å få endret avgjørelsen har aldri nådd fram.

Nå er det for sent og VM er bestemt skal avvikles som planlagt med åpningskamp 21. november og finale 18. desember 2022 på Lusail stadium rett utenfor Doha.