Ingvill Måkestad Bovim er årets store norske løpshåp. Hun starter med 3.000 meter i kveld. På Bislett og i London-OL er 1.500 meter distansen. FOTO: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX

Ny OL-strategi, debut i kveld

I kveld starter den internasjonale fri­idrettssesongen. For Ingvill Måkestad Bovim er det starten på den lange veien til London-OL.

Når Diamond League-sesongen starter i Doha i kveld, er det også posisjonering foran sesongens soleklare høydepunkt, OL i London i månedsskiftet juli/august. Før det er det både Bislett Games på Bislett og EM i Helsingfors. Norges olympiske medaljehåp vil ha med seg alt sammen.

Nå har hun også lagt en ny strategi. Hun løper likevel spesialdistansen 1.500 meter under EM i Helsingfors. For å komme i gang, dobler hun i kveld og løper 3.000 meter i Doha.

Sesongens hovedfokus for Gular-jenta er 1.500 meter i London-OL i begynnelsen av august. På veien dit var planen å løpe 800 meter i EM en drøy måned tidligere, for å få nyttig fartstrening.

Men nå har hun og treneren Knut Jæger Hansen endret strategi.

 

Sesongdebut på 3.000

- Det viser seg at det blir tre løp på 800 meter (forsøk, semifinale og finale) i EM. Vi trodde det skulle være bare to. Derfor er vi redd belastningen blir i største laget bare en drøy måned før OL, og velger 1.500 meter i stedet. På den distansen blir det bare to løp, forklarer Jæger Hansen overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Måkestad Bovim, som fyller 31 år under London-lekene, gjør nå klar for sin sesongdebut. Den skjer i årets første Diamond League-stevne, i Doha i kveld. Der har hun fått plass i 3.000-meterfeltet.

- Et løp på overdistanse på dette tidspunktet er bare positivt. Og uansett er det fint å variere litt på distansene, sier treneren.

 

1.500 på Bislett

Akkurat det fortsetter hun med etter Doha-stevnet. Neste løp blir 1.000 meter i åpningsstevnet på Bislett 24. mai. Så går hun over til spesialdistansen. I de to Diamond League-stevnene i Roma 31. mai og på Bislett 7. juni står 1.500 meter på programmet.

- Deretter blir det en periode uten konkurranser, helt til Diamond League-stevnet i London 13. juli. Der er det også 1.500 meter. Hennes siste løp før OL blir 800 meter i Karlstad 19. juli, opplyser Jæger Hansen.

- Det kan hende det blir en 800 meter til i juli, for å få to fartsfylte løp før årets store høydepunkt, legger han til.

 

På rekordjakt

Den rutinerte treneren er veldig tilfreds med situasjonen idet den innholdsrike sesongen tar til.

- Etter et par ukers avbrekk på grunn av sykdom i februar, har alt gått etter planen for Ingvill. Hun er i god form, og alt ser bra ut. På de fleste områder ligger hun godt foran fjoråret. Men da var hun noe på etterskudd på denne tida som følge av en langvarig hælskade, fastslår Jæger Hansen.

Han mener formen hennes er god nok til å slette den mosegrodde norgesrekorden på 1.000 meter - like gammel som henne selv - i Bislett-stevnet 24. mai. Randi Langøigjeltens 2.38,70 fra 1981 lever utvilsomt farlig.

- Vi har nok mer fokus på tekniske og taktiske ting enn tida i det løpet. Men en eventuell norsk rekord vil selvsagt være en hyggelig bonus, sier Knut Jæger Hansen.

 

Lite norsk lag

Det er en oversiktlig norsk tropp som er på plass i Qatar. Norge har bare to påmeldte foruten Måkestad Bovim: Cathrine Larsåsen i stavsprang og Jaysuma Ndure på 200 meter.

Dette er øvelsene som har Diamond League-status i kveld:

* Menn: Diskos, lengde, høyde, 200m, 1.500m, 3.000m hinder, 400m, 3.000m.

* Kvinner: Kule, stav, spyd, tresteg, 400m hekk, 800m, 100m, 100m hekk, 3.000m.(ANB)