Ny målfest for VM-verten Russland, 3-1 over Egypt

(Russland-Egypt 3-1). Russlands lag var nederlagstippet før VM på hjemmebane, men er i ferd med å skape fotballfeber i hjemlandet. Tirsdag ble Mohamed Salah og Egypt slått 3-1.

Av Sjur Natvig

Med seks poeng og 8-1 på de to første kampene er Russland i praksis klar for åttedelsfinale, om ennå ikke i teorien. Et selvmål av Ahmed Fathi rett etter pause brøt den egyptiske demningen, før Denis Tsjerysjev og Artem Dzjuba hevet stemningen med hvert sitt mål. Salah scoret et trøstemål på et straffespark han selv skaffet med litt hjelp fra VAR.

Selvmål er allerede blitt en gjennomgangsmelodi i årets VM-sluttspill. Fathis sleiv i en til da målløs og sjansefattig kamp var det femte selvmålet i Russland, og det kom allerede i den 17. kampen. Rekorden fra 1998 er på seks selvmål i hele VM, og den henger i en tynn grå.

Russland var klart best i første omgang, men kom ikke nærmere scoring enn da Aleksander Golovin stjal ballen fra Tarek Hamed midt på Egypts halvdel, avanserte og skjøt rett utenfor.

Egypterne savnet sin superstjerne Salah i åpningskampen mot Uruguay, som endte med knepent tap. Tirsdag var Liverpools storscorer med fra start igjen, restituert etter skulderskaden han pådro seg i mesterligafinalen.

Russland hadde tydelig gjort hjemmeleksene sine og holdt Salah i svært stramme tøyler, men i det 42. minutt viste spissen litt av det han kan. Han fikk ballen rett utenfor 16-meteren etter en smart hælflikk fra Marwan Mohsen, gjorde en piruett som fikk Jurij Zjirkov til å snuble og gi ham rom for avslutning. Skuddet gikk rett utenfor.

Klønet det til

Det var spilt bare halvannet minutt av annen omgang da Russland kom foran. Golovins innlegg fra høyre ble bokset ut av keeper Mohamed El-Shenawy, men rett til Roman Zobnin. Han prøvde seg med et direkteskudd som fikk dårlig retning og ville gått utenfor.

Inne i feltet sto Egypt-kaptein Fathi med store Dzjuba i ryggen. I forsøket på å klarere ballen klønet han det til og sendte den i eget mål med kneet.

Preget av baklengsmålet slapp Egypt inn to til som punkterte kampen. I det 59. minutt tok høyreback Mário Fernandes seg til dødlinjen etter fint russisk spill og slo skrått ut i feltet til Tsjernysjev, som scoret fra sju meter.

Tre minutter senere ble det 3-0, igjen med Fernandes som pasningslegger. Et langt oppspill fra midt på egen halvdel nådde Dzjuba, som tok ned ballen med Ali Gabr i ryggen, dempet ballen forbi den egyptiske midtstopperen og skrudde den inn ved stolpen.

VAR og ikke VAR

Egypt ville ikke gi seg. I det 72. minutt ble Salah felt. Dommeren ga først frispark rett utenfor 16-meterstreken, men fikk VAR-hjelp til å fastslå at forseelsen skjedde innenfor. Salah scoret sitt første VM-mål fra 11-metersmerket.

Noen minutter senere ble Egypt snytt for et nytt straffespark da Ilja Kutepov rev ned Marwan Mohsen. Egypterne lurer nok fælt på hvorfor de ikke fikk VAR-assistanse i forsøket på å gjøre sluttminuttene spennende.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I stedet må Egypt se i øynene at laget er på vei ut av VM. For russerne har festen så vidt begynt. (NTB)

VM-sluttspillet fotball menn i Russland tirsdag, gruppe A:

Russland – Egypt 3-1 (0-0)

St. Petersburg stadion, 64.468 tilskuere

Mål: 1-0 Ahmed Fathi (selvmål 47), 2-0 Denis Tsjerysjev (59), 3-0 Artem Dzjuba (62), 3-1 Mohamed Salah (str. 73).

Dommer: Enrique Caceres, Paraguay.

Gult kort: Mahmoud Trezeguet (57), Egypt, Fjodor Smolov (84), Russland.

Russland (4-2-3-1): Igor Akinfejev – Mario Fernandes, Ilja Kutepov, Sergej Ignasjevitsj, Jurij Zjirkov (Fjodor Kudrjasjov fra 86.) – Roman Zobnin, Jurij Gazinskij – Alexander Samedov, Aleksander Golovin, Denis Tsjerysjev (Daler Kuzjajev fra 74.) – Artem Dzjuba (Fjodor Smolov fra 79.).

Egypt (4-2-3-1): Mohamed El-Shenawy – Ahmed Fathi, Ali Gabr, Ahmed Fathi, Mohamed Abdel-Shafy – Tarek Hamed, Mohamed Elneny (Amr Warda fra 64.) – Mohamed Salah, Abdalla Said, Mahmoud Trezeguet (Ramadan Sobhy fra 68.) – Marwan Mohsen (Mahmoud Kahraba fra 82.).