Ny festkveld, ny rekord og Ada sier fortsatt nei til Norge

(Wolfsburg - Lyon 1-4 eeo). Ada Stolsmo Hegerberg scoret i ekstraomgangene da Caroline Graham Hansen satt gråtende på benken. Det ble aldri noen reell norsk duell i mesterligafinalen.

KOMMENTAR

Etter nitti målløse minutter, der Wolfsburg ble snytt for et straffespark og Lyon snytt for et mål som var inne, sto Lyon fram som verdens beste klubblag i ekstraomgangene. Og da Ada Hegerberg først fikk assist på 3-1 og så scoret den avgjørende 3-1 scoringen selv, var kvelden komplett for henne. Hun har satt scoringsrekord i en sesong i mesterligaen med 15 mål og hun og klubben vinner mesterligaen for tredje år på rad.

I intervjusonen etter kampen var hin like kategorisk som hun er rå målscorer: Forsatt nei til Norge, også i neste års VM-sluttspill om vi kommer dit. Landslagssjef Martin Sjögren fulgte finalen i Kiev ringside. Vi regner med at det var en grunn til det. Dialogen med Norges største stjerne må gjenopptas. Det er som om Cristiano Ronaldo ikke skulle spille for Portugal.

Nå var ikke det hovedtemaet hun ønsket å snakke om denne kvelden, men avvisningen viser noe av karakteren hennes. Hun har en ekstrem vinnerskalle og all energi var rettet inn mot denne finalen. Hun oppmuntret lagvenninnene, hun småpratet med alle som var involvert og hun så hele tiden etter muligheter i en vanskelig kamp der Wolfsburg mot spillets gang tok ledelsen i ekstraomgangene.

Foran 2-1 scoringen tok hun et 80-meters-løp som i praksis avgjorde finalen. For hun visste akkurat hvor pasningen fra  den lynhurtige innbytteren Schanice van de Sanden ville komme, og da viste Ada sin fremste egenskap: Å være på rett sted til rett tid. Hun traff ballen litt skjeivt, men den fikk den riktige buen og dalte inn i mål. En helt typsisk Ada Hegerberg-scoring. Og etter at Alexandra Popp ble utvist for Wolfsburg var denne kampen kjørt. I fransk favør.

Dermed er Lyon fortsatt best i Europa, og dermed verden og en trist Caroline Graham Hansen ble symbolet på tyskernes nedtur. Hun måtte gå av i pausen med skade og var helt på gråten etter kampen. Mesterligafinalen for to år siden måtte hun stå over på grunn av skade, her ble hun stanset halvveis. Og i den omgangen hun spilte kom hun ikke til en enestte avslutning.

Det gjorde nesten ikke Ada Hegerberg heller, men en slik fotbalkamp kan vare i 120 minutter og Ada fikk vist hvilken fysikk hun har. Og hun står igjen med trofeet som en bekreftelse på hvilken unik status hun har i norsk og internasjonal fotball. Hun er rett og slett Norges største stjerne på denne scenen.

PS. Det hadde nesten blitt skandaløst hvis Wolfsburg hadde vunnet. Lyon hadde en ball inne, men den ble banket ut slik at dommertrioen ikke var sikre på at den var inne. TV-repetisjonene viste noe annet. Det sier jo mye om UEFA at mållinje-teknologi bare er på plass i mennenes mesterligafinale lørdeg. Men: Riktig lag vant til slutt!

Mesterligaen fotball kvinner torsdag, finale i Kiev, Ukraina:

Wolfsburg (Tyskland) – Lyon (Frankrike) 1-4 (0-0) e.o.

14.237 tilskuere på Valerij Lobanovskij stadion

Mål: 1-0 Pernille Harder (93), 1-1 Amandine Henry (98), 1-2 Eugenie Le Sommer (99), 1-3 Ada Hegerberg (103), 1-4 Camille Abily (116).

Dommer: Jana Adamkova, Tsjekkia.

Gult kort: Selma Bacha (61), Wendie Renard (107), Lyon, Alexandra Popp (72, 95), Noelle Maritz (80), Wolfsburg.

Rødt kort: Alexandra Popp (96, to gule), Wolfsburg.

Lagene:

Wolfsburg (4-4-2): Almuth Schult – Anna Blässe, Nilla Fischer, Lena Goessling, Noelle Maritz – Caroline Graham Hansen (Tessa Wullaert fra 46.), Sara Björk Gunnarsdóttir (Joelle Wedemeyer fra 57.), Alexandra Popp, Lara Dickenmann (Isabell Kerschowski fra 89.) – Ewa Pajor, Pernille Harder.

Ubenyttede reserver: Merle Frohnms – Zsanett Jakabfi, Katharina Baunach, Babett Peter.

Lyon (4-4-2): Sarah Bouhaddi – Lucy Bronze, Griedge M'Bock Bathy, Wendie Renard, Selma Bacha (Delphine Cascarino fra 65.) – Dzsenifer Marozsan, Saki Kumagai (Shanice van de Sanden fra 95.), Amandine Henry, Amel Majri – Eugenie Le Sommer (Camille Abily fra 114.), Ada Hegerberg.

Utenyttede reserver: Pauline Peyraud-Magnin – Jessica Houara-D'Hommeaux, Kheira Hamraoui, Kadeisha Buchanan.