Sport

Northugs arvtaker? - Det tenker jeg ikke på

Johannes Høsflot Klæbo skal ut i sin første duell med Petter Northug. Er dette arvtakeren? - Det tenker jeg ikke på, sier Norges mest spennende skinavn akkurat nå. Men ingen av dem kom til finalen på Lillehammer.

Bilde 1 av 2

LILLEHAMMER (Dagsavisen): Navnet hans blir et lite mareritt internasjonalt hvis han skulle slå gjennom. Det har han jo egentlig allerede gjort som tre ganger junior-verdensmester og innsatsen i Finland sist helg der han vant prologen og ble nummer tre i finalen etter å ha vunnet både kvart- og semifinalene.

Hoesflot Klaebo er det mange som allerede sliter med å stave både på norsk og unorsk. Kanskje vi bare skal kalle ham for Johs?

- Kall meg hva dere vil, sier Klæbo, som fredag gikk sprinten på Lillehammer, som innleder mini-touren der man må delta i alle tre renn for å få maksimalt med verdenscuppoeng.

Northug ser likheter

Petter Northug, som sto over sesongstarten i Ruka, vet hva som venter. Og synes det er herlig hvis det faktisk kommer opp en slags kopi av ham. I hvert fall sportslig sett.

– Likheten mellom oss er at han slo gjennom som veldig ung i verdenscupen og at han ikke har noen respekt når han står på startstreken. Det var imponerende det han gjorde på Beitostølen og ikke minst i Kuusamo, sa Northug om trønderen  flere ynder å kalle «Den nye Northug». Det er jo et kallenavn som har noen iboende forventninger. Det har han fått merke allerede. Det ble rigget egen pressekonferanse med ham på Lillehammer torsdag ettermiddag.

Men Petter Northug tror vi vil se det beste av både han og Johannes etter jul. Når det nærmer seg VM. 20-åringen har eksempelvis ikke Tour de Ski i tankene.

Hva vet vi om ham? At han har sprintegenskaper som er like råe som Norhugs. De viste han fram både på Beitostølen og i Finland. Da han spurtet motbakkene var det løping med ski. Som vi bare har sett Petter Northug gjøre før ham.

Fallet i Sapporo

Johannes var ti år da han så Petter Northug bryte igjennom i verdenseliten. Det han husker best er Northugs fall i VM i Sapporo i 2007. Det var dramatisk for en sportsinteresert 11-åring.

Men da var ikke denne karen langrennsløper. han prioriterte fotball i Astor i Trondheim. Han var knøttliten av vekst, men var rask og kreativ på fotballspiller. Han gikk videre til nardo og langrenn var ennå ikke noen prioritert oppgave.

Men så startet et fascinerende samarbeid med morfar Kåre Høsflot som var langrennstrener i Sør-Trøndelag skikrets. I takt med hans egen vekst, tok han steg for steg. Og sist vinter ble han altså juniorverdensmester i sprint, 10km klassisk og stafett.

- Ja, det har gått overraskende fort etter at jeg prioriterte langrenn, sier han.

Vil gå alt etterhvert

- Er du sprinter eller distanseløper, eller begge deler?

- Jeg vil bli en best mulig skiløper. Så får vi se hva hvordan utviklingen går. Men det tar litt tid å bygge opp kapasitet som distanseløper, tror han.

Men har han gull på 20km i junior-NM, så noe kapasitet har han.

For den nye landslagstreneren for gutta, Tor Arne Hetland, er Johannes et svært spennende navn.

- Det er lit ttypisk at man markerer seg i sprint først. Men så har tiden vist at gode sprintere også behersker lange distanser, sier Hetland til Dagsavisen.

Han er selv et eksempel på det da han ble verdensmester i sprint i 2001. Men han har også NM-gull på 30km.

Johannes Høsflot Klæbo er ingen verbal bølle. Men framstår svært reflektert og høflig.

Men i skisporet vil han gjerne framstå som en villmann.

På Lillehammer har det vært mange langrenns-dramaer, men OL i 1994 er ikke i hans minne. Han ble født to et halvt år etter at ilden slukket ved Stampesletta.

PS. Fredagens klassiske sprint starter med prolog 9.30, utslagsrunder fra 12.00.

Calle Halfvarsson var raskest på herrenes prolog  tett fulgt av Johannes Høsflot Klæbo. Petter Northug ble nummer 20 og berget kvartfinaleplass med under to sekunders margin.

Både Petter Northug og Johannes Høflet Klæbo ble slått ut i semifinalene.

I

Mer fra Dagsavisen