Petter Northug pakket sakene og forlot målområdet raskt etter målgang i Piteå.

Northug i Sverige: Nummer 48

Petter Northug gikk 30 kilometer i Piteå søndag formiddag. Og kom i mål over fem minutter bak vinneren.

Rekker Petter Northug OL? Det er det store spørsmålet i internasjonal langrenn og søndagens løp ga ingen svar. Tok han det bare som en treningstur?

Faktum er at Northug i hvert fall ikke klarte å henge med i tetfeltet i den klassiske  fellesstarten og han tapte terreng for hver kilometer som gikk. De sju beste løperne i mål var nordmenn og best av alle var Mattis Stenshagen.

Som vanlig ville ikke Northug uttale seg til mediene etter rennet. Men det gjorde treneren hans, Stig Rune Kveen til NTB:

– Han la vel ikke så mye kraft i løpet etter hvert. Resultatet er ikke imponerende, men det var gjennomkjøringen som var viktig. Han trengte å konkurrere før NM, så det er jeg glad for at han gjorde. Nå får vi bare se hva som skjer de neste ukene, sier Kveen.

Blant de mange som var foran ham i sporet var 42 år gamle Jørgen Brink, som egentlig har lagt opp for lengst.

Holdt følge halvveis

Northug plasserte seg tidlig bak i feltet, men han holdt noenlunde samme fart som de beste den første mila. Halvveis i løpet lå Norhug 25 sekunder bak teten, men derfra og inn raste sekundene, og etterhvert minuttene på. Han holdt følge med en svensk og finsk løper, men måtte også slippe disse. På den siste mila tapte Northug fire minutter til teten.

Rennet var Northugs første start i et internasjonale renn siden sprinten i verdenscupen på Lillehammer første helg i desember. Der ble han slått ut i prologen.

Det var først lørdag Petter Northug bestemte seg for å stille opp i Sverige. Han mente han trengte en gjennomkjøring.

Men løpert isolert sett har ingenting å si for OL-uttaket. Det er NM ved Hamar kommende uke og verdenscupen i Planica helgen etter som blir helt avgjørende.

NM starter med sprint på Gåsbu torsdag.

Fikk Klæbo-hilsen

Lørdag fikk Northug en bursdaghilsen fra prisvinner Johannes Høsflot Klæbo, som håpet de sammen kunne gå sprintstafett eller stafett i OL i Pyeongchang. Northug takket for hilsenen på Facebook.

OL i Sør-Korea har første mannlige langrennsøvelse søndag 11. februar med 30 kilometer med skibytte.

- Det viktigste for Petter er at han går skirenn igjen, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Men alle som så rennet og som er opptatt av å få Petter Northug til OL, ønsket seg å se en helt annen sprut enn det Northug viste denne søndagen.

Dette var de sju første i mål, alle fra Norge: Mattis Stenshagen, Martin Nyenget, Johan Hoel, Mathias Rundgreen, Eirik Sverdrup Augdal, Daniel Stock og Espen Udjus Frorud.

Skandinavisk cup langrenn menn søndag, 30 km klassisk fellesstart:

1) Mattis Stenshagen, Norge 01.13.41,4, 2) Martin Løwstrøm Nyenget, Norge 0.01,3, 3) Johan Hoel, Norge 0.01,4, 4) Mathias Rundgreen, Norge 0.01,5, 5) Eirik Sverdrup Augdal, Norge 0.02,0, 6) Daniel Stock, Norge 0.02,6, 7) Espen Udjus Frorud, Norge 0.03,2, 8) Viktor Thorn, Sverige 0.03,6, 9) Simen Andreas Sveen, Norge 0.17,2, 10) Ole Jørgen Bruvoll, Norge 0.20,6,

48) Petter Northug Jr., Norge 5.06,4.