Norsk storeslem i den svensk-norske Tour-åpningen

Sjur Røthe og tre andre norske løpere sikret norsk storeslem på 15 kilometer fristil i Östersund lørdag. Johannes Høsflot Klæbo slet i returen etter skade.

Røthe åpnet rolig, men med en fantastisk avslutning på den første etappen i Ski Tour 2020 sikret han seieren i Östersund på en norsk jubeldag på åpningsetappen av nyvinningen.

– Deilig. Jeg var veldig nær før i år og har hatt ekstremt lyst til å vinne skirenn. Å få full klaff i dag er jeg kjempegodt fornøyd med, sa Røthe til NRK etter løpet.

Alexander Bolsjunov kunne ikke gjøre noe med Røthe, Simen Hegstad Krüger, Finn-Hågen Krogh og Martin Johnsrud Sundby som sikret firedobbelt norsk.

Den russiske verdenscuplederen så langt tammere lørdag enn han har gjort tidligere i sesongen, men kom likevel i mål på femteplass, minuttet foran Johannes Høsflot Klæbo, som slet i sitt comeback etter fingerbruddet.

Tidlig ledelse

Federico Pellegrino ga full gass fra start for å sikre ekstrapoengene i sprintcupen utdelt ved 2,6 kilometer, men hadde aldri noen planer om å gå for etappeseieren, så i grunn var det femdobbelt norsk tidlig i løpet.

Det var ikke noen pangåpning fra Bolsjunov, som lå 10,3 sekunder bak Pellegrino etter 2,6 kilometer og bak de fem norske.

Ti sekunder bak ham igjen lå Sjur Røthe, som for alvor fikk opp tempoet mot slutten.

Krüger klarte nesten å tukte Røthe, men kom inn bare 1,7 sekunder bak i mål og tok 2.-plassen foran Krogh på 3.-plass. Johnsrud Sundby på 4.-plass var strålende fornøyd med både egen og lagets innsats.

– Først og fremst går jeg mitt beste skøyterenn på veldig, veldig, veldig lenge, og det er superpositivt, 0,7 sekunder unna pallen. Det er en rå norsk innsats her, sa Sundby.

Det gir et veldig godt norsk utgangspunkt før jaktstarten søndag.

Knalltøff skitour

Intervallstarten i Östersund lørdag er første etappe i Ski Tour i Sverige og Norge, som avvikles for første gang.

Nyvinningen, som varer fra 15. til 23. februar, inneholder blant annet et langløp på 38 kilometer mellom Storlien og Meråker som krysser landsgrensen.

Rennet har også en knalltøff sprint i alpinløypa i Åre 18. februar, der de siste 250 meterne går i bratt motbakke.

Mennenes finale i Trondheim 23. februar er 30 kilometer klassisk.