Norsk hockeydommer trekker seg fra finalekamp etter hets

Hoveddommer Roy Stian Hansen har valgt å trekke seg fra å dømme NM-finalene i ishockey. Årsaken er reaksjonene han har fått så langt i serien.

Det skriver Norges Ishockeyforbund i en pressemelding mandag under tittelen «NIHF aksepterer ikke dommerhets».

Hansen skulle etter planen dømme mandagens oppgjør mellom Frisk Asker og Storhamar. Det vil han nå ikke gjøre. Bare timer før kampen bekreftes det at Hansen trekker seg.

– Urovekkende

– Jeg kan bekrefte at han gjør det på grunn av presset som har vært på hans nærmeste familie og ham selv. Det er alvorlig. Det er ikke uvanlig at dommerne får kritikk for avgjørelser under kamp og etterpå, men her har det eskalert altfor langt og lengre enn vi kan akseptere, sier ishockeypresident Tage Pettersen til NTB.

En annullering av et Storhamar-mål i den femte kampen er blant situasjonene som har skapt reaksjoner. Ishockeyforbundet står på at avgjørelsen var korrekt.

– Vi aksepterer ikke hets av verken spillere eller dommere, og det er urovekkende at dette kommer fra vår egen hockeyfamilie i tillegg til engasjerte supportere, skriver Pettersen i pressemeldingen.

Brukte lang tid

Storhamar-trener Fredrik Söderström var blant dem som var knallhard etter at laget fikk et mål som kunne avgjort den femtefinalekampen annullert. Han er tydelig på at det finnes grenser for hva man sier til dommerne.

– Hets eller trusler er helt uakseptabelt. Det er helt klart. Hets og trusler må også skilles fra kritikk, sier han til Hamar Arbeiderblad.

I den aktuelle situasjonen brukte dommerteamet over 12 minutter på å komme fram til at Storhamar ikke skulle få tildelt det avgjørende målet. Like etterpå avgjorde istedenfor Frisk Asker, til hjemmelagets store frustrasjon.

Flere spillere ga klar beskjed om hva de mente om avgjørelsen. Også gjestene fra Asker var kritiske til at det tok så lang tid.

Det er foreløpig ikke klart hvem som dømmer mandagens oppgjør, som er det sjette i finaleserien Frisk Asker leder 3-2.

Roy Stian Hansen vil også være uaktuell dersom NM-finalen går til en sjuende kamp.