Norges nye lekegrind for Sander og alle kompisene hans

(Norge - Bosnia-Hercegovina 32-26). Hvordan er det å skape noe nytt i sin egen hjemby? Det er bare å spørre Sander Sagosen. Han ga seg ikke før han hadde dusinet fullt som kampens toppscorer.

KOMMENTAR

TRONDHEIM (Dagsavisen): Før het den Nidarøhallen og skapte stolte øyeblikk for Byåsen og Trine Haltvik og gamle håndballhelter. Fredag entret byens egen sønn Sander Sagosen den ombygde og fornyede arenaen som nå bærer navnet Trondheim Spektrum. Daglig spiller han i Paris, til høsten flytter han til Kiel, men denne kvelden i hjembyen følte han ekstra på. 

Sander Sagosen brukte fem minutter på å komme i gang, derfra og inn var det bare å holde med i tellingen om hvor mange mål han ville score i Norges første EM-kamp. Tolv mål er mye. Selv om det skjedde i det som blir hans nye lekegrind. Den er nybygget til dette mesterskapet og er nettopp åpnet der den ligger på Nidarøhallens gamle tomt sentralt plassert i trønderhovedstaden.

Les også: Her er hele EM-programmet med resultater

For det er her grunnlaget for EM-sukses skal legges, det er her Norge skal kvalifisere seg til OL senere i år og det er her håndballjentene skal spille sitt EM i desember som kommer. Det er med andre ord mye som er lagt til rette for at dette skal bli norsk håndballs nye storstue.

Vi har to allerede, noen av håndballfestene i Oslo Spektrum og i Håkons hall på Lillehammer er blitt legendariske. Nå har Trondheim presentert seg og har fått en feiende EM-åpning med fullt hus i åpningskampen som kom etter den lille sensasjonen der Portugal slo Frankrike en time tidligere.

Det var kanskje ikke fordel Norge, for da må Frankrike opp noen hakk til søndagens møte med Norge i samme hall. Og når det er lagt så til rette for at denne versjonen av spektrum skal gi Norge hjemmebanefordel, er det bare å utnytte den. Hele innpakningen rundt moderne håndballkamper er at hjemmelaget skal ha en fordel fra omgivelsene og trøkket på tribunene.

Det fikk vi i åpningskampen, selv om EM-debutant Bosnia-Hercegovina viste at det er en grunn til at de er her. For første gang er det 24 lag med i EM og bosnierne holdt følge i en snau omgang. Bedre trente norske spillere ble utslagsgivende. Men bosnierne satte sitt preg på festen. De få gangene discoanlegget fikk hvile var det bosnierne vi hørte klarest.

For Sander Sagosen er det bare å få de kraftfulle løpene og støyen ut av hodet, han er godt vant med begge deler. Lettelsen han viste etter de to første scoringene etter en kladdete åpning, viste hvor mye dette betø for ham.  Nå handler det om å prestere i de to neste kampene mot Frankrike og Portugal, så går ferden videre til enda tøffere motstanf i Malmö, som kan sende Norge hele veien til finalespillet i Stockholm om to uker.

Men det gjelder også å fordøye prestasjonene som er levert. Det er alltid ekstra nerver rundt en åpningskamp. Og vi hadde ikke bare Sander Sagosen på banen, vi fikk også beviset for hvorfor Kristian Sæverås, med bakgrunn fra Bækkelaget, har tatt plassen som Norges andrekeeper. Han leverte redningene som skapte kontringene som gjorde at Norge fikk dratt litt i fra inn mot pause.

8232 tilskuere fylte hallen og de fleste av dem vandret rimelige tilfredse hjem. I løpet av 2020 kan vi fastslå at Norges nye lekegrind ligger ved Nidelven. Og Sander Sagosen angrer neppe at han valgte håndballen siden han som 7-åring ble hektet på denne idretten.