Henrik Kristoffersen hadde all grunn til å være fornøyd med verdenscupåpningen i Finland. FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/NTB SCANPIX

Norges neste stjerne

- En dag skal jeg bli best i verden, sa Henrik Kristoffersen (18) etter å ha kjørt inn til ellevteplass i verdenscupåpningen i slalåm.

Henrik Kristoffersen har vært et hett navn i alpinsirkuset i flere år. Sist sesong kjørte blant annet 18-åringen fra Rælingen på Romerike inn til gull og sølv i junior-VM.

I Finland i går fikk talentet sitt gjennombrudd på seniornivå. Med en knallsterk finaleomgang - der Kristoffersen noterte sjette beste tid - kjørte 18-åringen seg opp 13 plasser. Med en sterk ellevteplass kunne Kristoffersen innkassere sine aller første verdenscuppoeng i seniorklassen.

- Dette er veldig moro. Jeg dro til Levi for å kjøre meg inn i topp 30, men at det skulle bli så bra, trodde jeg ikke. Kjøringen var stabil, og jeg var på den sikre siden. Jeg hadde ingen problemer underveis i noen av omgangene, sa Kristoffersen ifølge NTB.

 

Store ambisjoner

Sportssjef Claus J. Ryste var naturligvis høyt oppe etter Kristoffersens sterke kjøring.

- Det Henrik gjorde i dag, er fantastisk bra og helt rått, sa Ryste til NTB.

Verdenscupsjef Håvard Tjørholm sparte heller ikke på superlativene etter rennet.

- Vi koser oss med Henriks sterke prestasjon. Han hadde et greit kobbel av gode alpinister bak seg på resultatlista. Dette viser at det er mulig å prestere i slalåm, sa Håvard Tjørhom til NTB.

Selv nærmest garanterer Kristoffersen at det ikke er siste gang han skaper norsk jubel i alpinbakken.

- Jeg skal holde beina godt plantet på jorden, for det er fortsatt et godt stykke igjen til de aller beste, men jeg nøyer meg ikke med dette, Jeg skal bli best, sa han.

 

Stor svensk dag

Svenskene hadde all grunn til å juble i Finland i går. Ikke bare gikk André Myhrer til topps i rennet, men svenskene hadde totalt tre mann inne blant de ti beste.

Myhrer kjørte inn til ledertid i første omgang og forsvarte ledelsen tross vanskelige forhold i finaleomgangen. Til slutt skilte kun seks hundredeler ned til Marcel Hirscher fra Østerrike på andreplass. Jens Byggmark sørget med sin tredjeplass for at Sverige tok to av tre pallplasser i finske Levi. I tillegg hadde også Sverige Mattias Hargin på niendeplass.

Henrik Kristoffersen var eneste nordmann i finaleomgangen, men ikke den eneste som imponerte. Blant annet kjørte verdenscupdebutanten Sebastian Johann Foss Solevåg inn til 37.-plass fra startnummer 66. Dermed ble han nest beste nordmann, og Foss Solevåg var ikke mer enn 22 hundredeler fra en plass i finaleomgangen.

 

Opptur for kvinnene

De norske alpinjentene har også vært i aksjon i bakken i Levi i helgen. Og lørdagens renn ble en opptur også for norsk kvinnealpint.

Nina Løseth hadde vanskelige forhold fra sitt startnummer 40, men noterte seg likevel for en delt 14.-plass til slutt.

- En kjempebra start for Nina. Det er utrolig godt å komme i gang med sesongen på en så fin måte, sa sportssjef Claus J. Ryste til NTB like etter løpet.

Nina Løseth selv smilte fra øre til øre etter prestasjonen som er hennes beste i verdenscupsirkuset på fire år. En leggskade har satt alpintalentet tilbake i tre år.

- Etter leggoperasjonen i april 2011 har jeg fått trent uten smerter i ett år nå. Selv føler jeg at jeg er bedre enn i suksessesongen 2008, og jeg har enda mer å gå på. I dag var jeg selvfølgelig ekstra spent, men det er så deilig å få til en slik plassering. Dagens 14.-plass føles nesten som en seier, sa Løseth ifølge NTB.

Også søsteren Mona har deltatt mindre enn ønsket de siste sesongene grunnet skader og sykdom, men også hun stilte til start i Levi. Dessverre for Mona endte verdenscupåpningen i slalåm med at hun kjørte ut allerede i 1. omgang.

are.kolstad@dagsavisen.no