Sport

Norge må skrive historie for å komme til EM

For at Norge skal få delta i neste års sluttspill, må Per-Mathias Høgmos lag bli det første som vinner et EM-kvalifiseringsomspill etter å ha tapt første kamp på hjemmebane.

På 13 tidligere omspillsdueller siden ordningen ble innført foran sluttspillet i 2000, har bare ett lag tatt seg videre etter å ha tapt første kamp. Det var Nederland, som høsten 2003 tapte 0-1 i Skottland og revansjerte seg med 6-0-seier i returkampen hjemme.

Norge tapte torsdag 0-1 hjemme for Ungarn og har en stor oppgave foran seg på Groupama Arena i Budapest søndag kveld.

Trøsten er at alle norske seirer unntatt 1-0 vil sende Norge til sluttspill. Ender returkampen 1-0 til Norge etter ekstraomganger, avgjøres sluttspilldeltakeren i straffesparkkonkurranse.

Ungarn går selvsagt til EM både med uavgjort og hjemmeseier.

– Jeg gleder meg til å reise til Budapest. Når det laget kan slå oss her, kan vi definitivt slå dem i Ungarn, sa Høgmo etter torsdagens kamp.

Bare tap

Norges omspillshistorie er ikke mye å lene seg til. Omspillet mot Spania i EM-plass høsten 2003 endte med 1-2-tap borte (i Valencia) og 0-3-tap hjemme.

To år senere var Norge i omspill mot Tsjekkia om VM-plass og tapte 0-1 både hjemme og borte. Hittil er det altså blitt fem tap på like mange kamper i omspill, og bare én scoring.

I EM-kvalifisering ble den aller første omspillskampen spilt høsten 1995, da Nederland slo Irland i Liverpool i kampen mellom de to dårligste gruppetoerne. Nederland hadde skjøvet Norge ned til tredjeplass med seier i siste gruppekamp.

Det ble deretter arrangert omspill med hjemme- og bortekamp før sluttspillene i 2000 (fire kamper), 2004 (fem), 2012 (fire) og nå 2016 (fire). Danmark (mot Israel i 1999), Spania (mot Norge i 2003) og Tsjekkia (mot Montenegro i 2011) er eneste lag som har vunnet begge kamper.

LES OGSÅ: Veien til Frankrike ble veldig lang

Vanskelig

– Vi har scoret i hver eneste bortekamp i kvalifiseringen, og det akter vi å gjøre også søndag, er beskjeden fra Høgmo.

Om Norge lykkes, er ikke de videre utsiktene rosenrøde. Ni av 14 omspillsvinnere er blitt slått ut i gruppespillet i EM-sluttspill. Derimot har to (Nederland i 2004, Portugal i 2012) tatt seg helt til semifinale.

Norge blir uansett seedet i dårligste pott dersom laget kommer med i EM-trekningen i desember. (NTB)

Per-Mathias Høgmos lag må gjøre noe ingen har greid om Norges sluttspilltørke skal ta slutt nå. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Mer fra Dagsavisen