Norge klar for EM-semifinale: Kjørte over Kroatia med 36-25

(Kroatia - Norge 25-36). Henny Ella Reistad og Norge satte effektivt stopp for EMs overraskelseslag med 36-25-seier. Kroatia ble helt utspilt i andre omgang på vei mot gruppeseier.

NTB-Espen Hartvig

Reistad ble kåret til banens beste spiller etter sin oppvisning. Hun scoret sju mål – flest av de norske spillerne.

– Henny kan spille i alle tre bakspillerposisjonene, det er en fordel. Hun har store ferdigheter. Hun er eksplosiv, fintesterk og har et utrolig steg. Hun kan forsere forsvarsspillere, og hun virker å komme inn i det sammen med flere andre, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til Viaplay.

Reistad var godt fornøyd med å sikre semifinalebilletten før den siste gruppekampen mot Ungarn.

– Jeg er først og fremst veldig glad for å være i semi. Og at vi klarer å vinne annen omgang såpass mye (21-11), det er veldig deilig, sa hun.

Kan møte tittelforsvareren

Toerlaget i den andre puljen blir Norges motstander i semifinalen fredag. Det kan fort være tittelforsvarer Frankrike. Russland har et lite grep om førsteplassen og også en god målforskjell i tillegg.

Kroatia hadde i likhet med Norge bare seirer i mesterskapet før avkast.

Balkan-jentene ble til de grader fraløpt i starten og lå under 3-6 etter sju minutter. På veien dit hadde EMs lengste spiller (194 cm) Camila Micijevic scoret to ganger på langskudd.

Det så lovende ut for Norge. Ledelsen økte til 10-6, men så jevnet det seg ut.

Norge kom ikke opp på forventet nivå i forsvar. Det ble så hele åtte tekniske feil i 1.-omgangen i tillegg til åtte bomskudd. Dermed havnet Norge på under 50 prosent uttelling etter 31 angrep den første halvtimen.

Inne

Keeper Silje Solberg ble hentet inn i troppen lørdag, men hun åpnet på benken da Katrine Lunde ble foretrukket.

Solberg startet 2.-omgangen og slapp inn fire mål på de fire første skuddene. Så kom en redning. Den åpnet opp for at Camilla Herren løp inn 20-18.

– Jeg tror de (Solberg og Lunde) ligger på fem-seks redninger hver. Vi har sett dem ta mer, men det er en god start for Silje. Hun har ikke spilt på lenge, og jeg synes egentlig det så lovende ut, sa Hergeirsson.

Like etter gled elegante Reistad gjennom og ordnet 21-18. Samme spiller kranglet inn 22-18. Hun spilte en meget god kamp. Med seg i samme kategori fikk hun Veronica Kristiansen.

– «Vikki» er veldig bra på høyrebacken. Vi kan bruke henne litt som alternativ for Nora (Mørk), for eksempel. Vi får både gjennombrudd og gode utspill fra henne, og hun kan skyte og spille opp kantene, sa Hergeirsson.

Billig reise

Det norske rykket klarte ikke Kroatia å svare på. Kampen var så godt som avgjort med cirka 20 minutter igjen å spille. Norge skjerpet opp i alle ledd i andreomgangen. Det ga en ny utklassingsseier.

Norge har vært på den klart enkleste siden av EM-oppsettet til nå, og det blir et par hakk opp i kvalitet mot lag som Russland og Frankrike.

To spillefrie dager vente Norge før Ungarn-kampen tirsdag. Mandag får troppen også en mediepause. Da er det bestilt en luftetur i en fritidspark og en skog rett i utkanten av Kolding.

Norge har sju EM-titler. Den første kom i 1998 og den siste for fire år siden.