Sport

Norge kan lure finnene igjen

Norge har en mektig VM-motstander foran seg når Finland står på andre siden av banen i ishockey tirsdag kveld. Håp om nye VM-poeng er likevel til stede.

Av Geir Andreassen

HERNING: I fjor klarte Norge det «umulige» å ta poeng mot Finland. Finnene har imponert så langt med 8–1 over både Sør-Korea og Latvia. Seieren over det sørkoreanske OL-laget var ventet, men 8–1 over Latvia vitner om at finnene har et sterkt lag på plass i Herning.

Laget som tapte bronsekampen mot Russland i fjor har et fryktinngytende ungt mannskap på gang anført av stjernen og Carolina Hurricanes-proffen Sebastian Aho.

De fleste av de norske spillerne var langt unna ishallen på den første fridagen i VM mandag.

– Vi har hatt to tøffe kamper og vi har kost oss i flotte sommerlige omgivelser i Silkeborg for å samle ekstra overskudd.

Mektig

– Finnene er en mektig motstander?

– Vi er fullstendig klar over at de er en tøff motstander. Vi har sett dem, og der går det utrolig fort, og de har scoret veldig mange mål. Vi må være på topp og gjøre mange kloke valg for å unngå og slippe inn altfor mange baklengs. Det er en utfordring vi visste ville komme, og den skal vi ta, sier landslagssjef Petter Thoresen til NTB.

Det norske laget har i flere mesterskap slitt med å være litt udisiplinerte og pådratt seg mange unødvendige utvisninger som igjen har ført til billige baklengsmål.

Mandag var Thoresen ennå litt irritert over at dommerne blåste for tidlig da Thomas Valkvæ Olsen satte 5-4-målet i overtall. Det ble blåst fordi pucken i forkant gikk i maska på målvakten. Reglene sier derimot at dommerne kan blåse, men ikke hvis er en umiddelbar stor målsjanse. Dommersjefen beklaget tabben over for Thoresen, men det var til liten trøst siden poenget glapp for alltid

Unødvendig

Thoresen er enig i at det er helt unødvendig å pådra seg for mange utvisninger. Han vet at Finland er gode i powerplay, og da kan ikke Norge slite et ut med å spille med én mann mindre på isen.

–Da er det noen av våre spillere som må spille veldig mye og andre som må sitte å se på, og det er ikke gunstig på mange måter, slår Thoresen fast.

Landslagssjefen var fornøyd med fire scoringer mot Latvia.

– Det er litt bittert det å slippe inn det fjerde målet veldig raskt etter å ha tatt ledelsen. Det som er gledelig er at vi scorer mål. Vi scoret i overtall, og jeg synes vi var bra framover. Vi skjøt mer enn i Latvia-kampen og tankegangen og utførelsen var mye bedre. Det å legge pucker på mål og skapte situasjoner ut av nesten ingenting.

– Det var litt justering på rekkene. Vi spilte jo med 13 forwards og sju backer. Det tror jeg er greit. Det går så fort utpå der at jeg tror det bra med litt rullering på spillere. Det handler om å gå 30 sekunder i hundre, og ha ork å gjøre det i 60 minutter og litt til.

Mot Tyskland fikk et par VM-debutanter kjørt seg og kom fra oppgaven med mer enn godkjent av landslagssjefen.

– Christian (Bull), Ludvig (Hoff) og Thomas Valkvæ Olsen var alle utrolig friske og gjorde seg på ingen måte bort. Henrik Haukeland sto glimrende og spesielt i 1. perioden. Vi må bruke alle kroppene vi har får å være med og prege kampene. (NTB)

Mer fra Dagsavisen