Sport

Norge har ikke tapt for Ungarn siden 1981

Norge åpner med hjemmekamp mot Ungarn i playoff til EM 12. november. Det er Ungarns landslagssjef fornøyd med.

Av Steinar Bjerkmann

MOSS: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har gått på noen sure smeller i dobbeltkamper. Ungarn kan spolere EM-drømmen.

– Vi har et ungt lag som får en ny erfaring med play off. Det har få av dem vært med på før. Det blir en ny, nyttig erfaring. Vi gleder oss, sier Høgmo til NTB i søndagssolskinnet hjemme i Moss.

Selv har han vært i fire omspill/doble utslagskamper som trener. Kun mot Steaua Bucuresti ble det suksess.

– Det har gått bra og selvfølgelig også ikke bra. Den playoffen jeg husker best er fra Champions League da vi i Rosenborg slo ut Steaua Bucuresti. Får vi med oss den typen resultat, er jeg veldig fornøyd, sier Høgmo.

Med Tromsø ble spanske Athletic Bilbao og serbiske Partizan Beograd for sterke.

– Vi ble bortdømt mot Athletic, mens vi røk på bortemål mot Partizan, mimrer landslagssjefen.

I 2003 var han nær å ta U21-landslaget til EM. Et redusert mannskap tapte 1-5 borte mot Serbia/Montenegro. I returen ledet laget 3-0, men den siste og avgjørende scoringen klarte aldri U21-gutta å tvinge fram.

Kjenner hverandre

Ungarn ligger som nummer 33 på FIFA-rankingen, mens Norge følger på plassen bak. UEFAs rangering har Ungarn på 20.-plass, Norge på 25.

– Vi vet mye om norsk fotball. De har et veldig godt lag, men likevel vil jeg si at dette var en god trekning for Ungarn, sier Ungarns landslagssjef Bernd Storck til NTB.

– Tar du rankingen, så kan jeg forstå at de tenker sånn. Alle, uavhengig om det er mediene, publikum, spillere og trenere, ser at dette blir beintøft. Mye står på spill. Det handler om å glede seg, sier Høgmo om Storcks utspill.

– Det sier de fordi det har vært ungarere i Norge og spilt. Vi kjenner hverandre godt. Uansett hvem vi hadde møtt, ville man vært godt forberedt. Det kommer Ungarn til å være. Og det skal selvfølgelig også vi være.

Hjemme først

Norge innleder treeromspillet hjemme. Ungarerne jublet over hjemmekamp i returmøtet. Det betyr at alt avgjøres i Budapest.

– Det kan være fordeler og ulemper med det. Jeg tenker at det kan være gunstig å møte dem hjemme. Vi får ligge hjemme og trene på Ullevaal, en fantastisk bane. Utgangspunktet (fra den første kampen) vil avgjøre om det er en fordel eller ikke. Men jeg har gode erfaringer med å starte hjemme, sier landslagssjefen.

Norge har god statistikk mot Ungarn i moderne tid. 4-3-0 er fasit sju siste kamper. Ikke siden 1981 har Norge tapt mot omspillsmotstanderen.

Nesten beste treer

– Hva vet dere om Ungarn?

– Det er et veldig rutinert lag med snittalder på 29,2 år i den siste kampen de spilte i kvaliken. De er veldig godt organisert og slipper inn lite mål. De scorer også relativt lite. De var veldig nær å gå videre som beste treer, sier Høgmo.

Landslagssjefens team gikk søndag rett i gang med videogjennomgang av Ungarn.

– Martin Foyston og kompani er allerede i gang med analysen av Ungarn. De skal kartlegge kampene de har spilt, laget og enkeltspillere. Men det handler veldig mye om oss selv. Vi skal være godt forberedt, følge spillerne og ta ut en tropp og forberede oss til kampen til Ullevaal, sier Høgmo.

Kampene mot Ungarn spilles 12. november (Ullevaal) og 15. november (Budapest).

Danmark mot Sverige

Sveriges landslagstrener Erik Hamrén synes ikke Danmark er en drømmemotstander i EM-omspillet, mens den danske sjefen, Morten Olsen, hadde håpet å se fire nordiske land i sluttspillet.

Sverige kunne få Danmark, Norge, Slovenia og Irland som motstander i omspillet. I søndagens trekning ble svenskene trukket mot danskene. Det var tidligere Rosenborg-trener Hamrén misfornøyd med.

– Jeg har tidligere sagt at det er femti-femti mot alle lagene og det står jeg fast på. Men jeg hadde nok ikke valgt Danmark hvis jeg skulle få lov til å velge, sa Hamrén.

Danske Olsen ville også ha sett at det ikke ble en naboduell i omspillet.

– På et vis ergrer det meg litt at vi skal møte Sverige. Nå har Island kvalifisert seg, så det kunne vært artig om Norge, Sverige og Danmark også kvalifiserte seg til EM, sa Olsen.

Begge tror på seier

Både Sverige og Danmark har tro på at de trekker det lengste strået over to oppgjør mellom de skandinaviske nasjonene.

– Vi står foran en tøff utfordring, men jeg velger og se på det som en stor sjanse for å ta oss til Frankrike, sa Hamrén.

– Vi har en god statistikk mot Sverige i det siste, og det kan vi kanskje lene oss litt mot. I Simon Kjær har vi mannen som kan stoppe Zlatan Ibrahimovic. Det har han gjort før, og nylig nøytraliserte han Cristiano Ronaldo. Så hvorfor ikke Zlatan også? sa midtstopper Erik Sviatchenko.

Danmark med hjemmefordel

Det danske landslaget kom best ut av trekningen med hjemmefordel i siste kamp 17. november. Det første oppgjøret spilles i Sverige 14. november.

– Jeg kan ikke lyve. Det er en fordel å begynne borte, men nå gjelder det å motivere laget, sa Hamrén.

– Det gleder meg at vi kan avgjøre det hjemme. Det har selvfølgelig sin fordel. Vi har i min tid kvalifisert oss, i hvert fall tre ganger, med en avgjørende hjemmekamp, blant annet mot Sverige. Hvem husker ikke i 2009 da Jakob Poulsen laget det avgjørende målet? Det er noe helt spesielt å kunne avgjøre på hjemmebane, sa Olsen

FAKTA

Slik endte trekningen av EM-omspillkampene i fotball søndag:

Ukraina – Slovenia (spilles 14. og 17. november)

Sverige – Danmark (spilles 14. og 17. november)

Bosnia og Hercegovina – Irland (spilles 13. og 16. november)

Norge – Ungarn (spilles 12. og 15. november).

Førstnevnte lag spiller hjemme først.

Mer fra Dagsavisen